Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: Σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η εκδίκαση της υπόθεσης

Κρήτη
Γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά: Σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο η εκδίκαση της υπόθεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων μετά την έκδοση ενταλμάτων από το εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψη επτά φερόμενων ως εμπλεκόμενων

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, θα εκδικαστεί σήμερα η υπόθεση της ιδιωτικής μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων στα Χανιά, για τους δεκάδες θανάτους ηλικιωμένων στο γηροκομείο - κολαστήριο.

Η υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης τον περασμένο Φεβρουάριο όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων μετά την έκδοση ενταλμάτων από το εισαγγελέα, προχώρησαν στη σύλληψη επτά φερόμενων ως εμπλεκόμενων. 

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, επτά υπάλληλοι της Αντιπεριφέρειας, η ιδιοκτήτρια και συνιδιοκτήτρια της δομής, αλλά και ο γενικός γιατρός, με τους τρεις τελευταίους να έχουν ήδη προφυλακιστεί. Επίσης, κατηγορούμενοι είναι και εργαζόμενοι στη συγκριμένη ιδιωτική δομή.

Απαλλάχθηκε με βούλευμα ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων

Σημειώνεται οτι ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, απαλλάχθηκε με βούλευμα από την επικείμενη δίκη για την Αγία Σκέπη, μετά από προσφυγή του ιδίου στον εισαγγελέα Εφετών Κρήτης στις 13 Ιουλίου, η οποία έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία, μολονότι ο ίδιος είχε δηλώσει στο neakriti.gr πως θα «περιμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης». Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογερής κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα διά παραλείψεως, καθώς ενώ είχε τη νομική υποχρέωση να συντονίζει και να εποπτεύει τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε κατά παράβαση των καθηκόντων του απόφαση, με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από 16 θέσεις η δυναμικότητά του αυξήθηκε σε 46. Η άδεια λειτουργίας της μονάδας είχε λήξει από τον Απρίλιο του 2017 και βάσει νόμου δεν μπορούσε να προβεί σε αναθεώρηση.

Η έρευνα γύρω από την πιο σκανδαλώδη λειτουργία οίκου ευγηρίας στην επικράτεια, συνεχίστηκε ακόμη και μετά την προφυλάκιση των βασικών κατηγορουμένων, ενώ έχει επεκταθεί και σε φορολογικό επίπεδο. Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κατηγορείται πως ενώ έχοντας τη νομική υποχρέωση να συντονίζει και να εποπτεύει τις υπηρεσίες της περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε κατά παράβαση των καθηκόντων του απόφαση με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από 16 θέσεις η δυναμικότητα του αυξήθηκε σε 46. Η άδεια λειτουργίας της μονάδας είχε λήξει από τον Απρίλιο του 2017 και βάσει νόμου δεν μπορούσε να προβεί σε αναθεώρηση.

Ο δε Απόστολος Βουλγαράκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, ο οποίος επίσης κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα δια παραλείψεως, φέρεται να χορήγησε παράνομα άδεια λειτουργίας στη μονάδα το 2012, πράξη για την οποία δεν διώκεται μιας και έχει παραγραφεί, ωστόσο διώκεται επειδή κατά το διάστημα μεταξύ 2017 και 2019 παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον επανέλεγχο της άδειας λειτουργίας. Επίσης ο κ. Βουλγαράκης κατηγορείται ότι παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμου ή να διατάξει την σφράγιση της μονάδας,παρότι γνώριζε ότι σε έλεγχο που έγινε το 2018 διαπιστώθηκε παράβαση σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενουμένων αλλά και σε σχέση με αυθαίρετες κατασκευές.

Πώς οδηγούσαν τους ηλικιωμένους στο θάνατο - Σοκάρουν τα στοιχεία της δικογραφίας

Το κουβάρι της απίστευτης υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται τον Απρίλιο του 2021, όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες που σόκαραν το πανελλήνιο. Συνθήκες και συμπεριφορές που παραπέμπουν σε κολαστήριο, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, βίωναν οι ηλικιωμένοι που είχαν την ατυχία να φιλοξενηθούν στα τελευταία χρόνια της ζωής τους στον οίκο ευγηρίας που για χρόνια λειτουργεί στα Χανιά με επίσημες σφραγίδες και αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του Δημοσίου, χωρίς ουδείς μέχρι πρότινος να γνωρίζει το παραμικρό και κυρίως χωρίς να παρεμβαίνει.

Το ψηφιδωτό της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αποκαλούμενης και ως «Άουσβιτς», συνθέτουν αμέτρητες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που αποκαλύφθηκαν στην πορεία της μακράς έρευνας των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων. Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ηλικιωμένου που επέστρεψε εγκαίρως στο οικογενειακό του περιβάλλον: «Οι συνθήκες πείνας μού θύμισαν την περίοδο της Κατοχής!».

Άνθρωποι που λάμβαναν χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς να υπάρχει λόγος φάρμακα που χορηγούνται σε βαριές ψυχασθένειες, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον. Παππούδες και γιαγιάδες που σιτίζονταν μέσω σύριγγας με ειδικό σύστημα από τη μύτη, για εξοικονόμηση χρόνου και λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πλημμελής καθαριότητα και συνθήκες ατομικής υγιεινής για τους φιλοξενούμενους, που έκαναν μπάνιο μία φορά ανά δεκαπενθήμερο, κι αυτή με κρύο νερό. Αυτή η «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων» είχε τη φήμη της ιδανικής δομής στα Χανιά, γι’ αυτό και σύμφωνα με πηγές ήταν η ακριβότερη. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτριες δέχονταν ακόμη και βαριές περιπτώσεις ηλικιωμένων με κινητικά προβλήματα και υπόσχονταν στους οικείους τους ότι υπάρχει μέριμνα ακόμη και για αποκατάσταση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News