Χανιά: Τίμησαν τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου - Εκατοντάδες Βρετανοί στο νεκροταφείο της Σούδας

Χανιά
Χανιά: Τίμησαν τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου - Εκατοντάδες Βρετανοί στο νεκροταφείο της Σούδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήταν 11 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918 όταν έληξε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνη ακριβώς την ώρα άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή η ανακωχή στο Δυτικό μέτωπο μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων

Την επέτειο των 104 ετών από την ανακωχή που σηματοδότησε το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τίμησαν χθες στο Συμμαχικό Νεκροταφείο της Σούδας, η αντιπεριφέρεια Χανίων, ο δήμος και εκατοντάδες Βρετανοί κάτοικοι της Κρήτης. Αντίστοιχες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Ήταν 11 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918 όταν έληξε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Εκείνη ακριβώς την ώρα άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή η ανακωχή στο Δυτικό μέτωπο μεταξύ της Γερμανίας και των Συμμάχων. Η Γερμανία είχε μείνει μόνη της στον πόλεμο αφού τους προηγούμενους δύο μήνες όλοι οι σύμμαχοί της είχαν συνθηκολογήσει. Τέσσερα χρόνια κράτησαν οι εχθροπραξίες σε διάφορα μέτωπα.

Η δολοφονία του αρχιδούκα Φραντζ Φέρντιναντ, διαδόχου του Αυστροουγγρικού θρόνου, και της συζύγου του, αρχιδούκισσας Σοφίας, στο Σαράγεβο στις 28 Ιουνίου 1914, πυροδότησαν τις μάχες. Ονομάστηκε Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος, επειδή εξαπλώθηκε πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης και αναμίχθηκαν σ’ αυτόν όλες οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής.

Εκατό τέσσερα χρόνια μετά, τελετές μνήμης για όσους έχασαν τη ζωή τους, πραγματοποιήθηκαν σε εκατοντάδες πόλεις ανά τον πλανήτη. Στα Χανιά η τελετή διοργανώθηκε από την αντιπεριφέρεια και τον δήμο, με τη συμμετοχή αγήματος και μπάντας των ενόπλων δυνάμεων και αντιπροσωπείας του Γυμνασίου Σούδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Γύπαρης που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης, στο μήνυμα του για τη χθεσινή τελετή μνήμης μίλησε για έναν πόλεμο που «μόνο θλίψη και οδύνη γέμισε την ανθρωπότητα .Εάν λάβουμε δε υπόψη μας το παγκόσμιο σημερινό γίγνεσθαι, μια ευχή μόνο μπορούμε να κάνουμε. Οι αστείρευτες δυνάμεις της νιότης να μη συναντιόνται και να σκοτώνονται στα πεδία των μαχών, αλλά αδελφωμένες να βαδίζουν σε δρόμους γραμμάτων, τεχνών, πολιτισμού και αλληλεγγύης» σημείωσε ο κ. Γύπαρης.

Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πρώτη μεγάλη διεθνής σύγκρουση του εικοστού αιώνα κι ένας από τους πλέον καταστροφικούς πολέμους στη σύγχρονη ιστορία. Σχεδόν δέκα εκατομμύρια στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών, αριθμός ο οποίος ξεπερνούσε το άθροισμα όλων των στρατιωτικών απωλειών που σημειώθηκαν στους πολέμους των προηγούμενων εκατό ετών.

Ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Χανίων κ. Γιάννης Γιαννακάκης τόνισε πως «η 11η Νοεμβρίου είναι μια μέρα που σήμανε τη λήξη ενός πολέμου. Ευχή μας είναι λήξη πολέμου να επέλθει και στην σκοτεινή Ουκρανία που αυτή τη στιγμή ταλανίζεται από ένα νέο ευρωπαϊκό πόλεμο. Η θύμηση μας εδώ είναι όχι μόνο στους νεκρούς αλλά και στις οικογένειες ,τα ορφανά, τις χήρες, τους πατεράδες που έθαψαν τους γιους τους».

Εκπρόσωποι προξενείων των χωρών που συμμετείχαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στρατιωτικών μονάδων, συλλόγων αλλά και ελληνικών αρχών κατέθεσαν στέφανα στο Μνημείο του Συμμαχικού Νεκροταφείου αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς της πιο πολύνεκρης πολεμικής αναμέτρησης που γνώρισε ο κόσμος μέχρι την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News