Χανιά: Αρχίζει η μεγάλη ανάπλαση του κέντρου - Τι περιλαμβάνει το έργο και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι (εικόνες)

Κρήτη
Χανιά: Αρχίζει η μεγάλη ανάπλαση του κέντρου - Τι περιλαμβάνει το έργο και ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο σηματοδοτεί μια σειρά μεγάλων αναπλάσεων στην πόλη που θα τρέξουν ταυτόχρονα και που περιλαμβάνουν 30 οικοδομικά τετράγωνα, τις δύο κεντρικές πλατείες και τον δημοτικό κήπο

Αρχίζει σήμερα Κυριακή 13 Νοεμβρίου, το έργο διαμόρφωσης πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου στο κέντρο των Χανίων που περιλαμβάνει τις οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς. Το έργο σηματοδοτεί μια σειρά μεγάλων αναπλάσεων στην πόλη που θα τρέξουν ταυτόχρονα και που περιλαμβάνουν 30 οικοδομικά τετράγωνα, τις δύο κεντρικές πλατείες και τον δημοτικό κήπο. Η αρχιτεκτονική μελέτη εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ενώ η συνολική χρηματοδότηση του που ξεπερνά τα 2.780.000 ευρώ, προέρχεται από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.

«Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας των πολιτών και των επισκεπτών, η δημιουργία σύγχρονου ποδηλατόδρομου, καθώς και η φύτευση δέντρων και η προσθήκη αστικού εξοπλισμού, όλα αυτά, που συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού κέντρου, έγιναν χάρη στις πολύ σκληρές προσπάθειες της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και των συμβούλων αρχιτεκτόνων, οι οποίοι για πολλά χρόνια προσπάθησαν, σχεδίασαν, βρήκαμε τη χρηματοδότηση και ξεπεράσαμε τις πολλές δυσκολίες για να βρεθούμε στην ευχάριστη αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά την υπογραφή της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία. Μάλιστα τόνισε ότι το έργο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Θωμά Ναούμ η εταιρεία του οποίου έχει αναλάβει την εκτέλεσή του.

Το έργο περιλαμβάνει αποκατάσταση και διαπλάτυνση πεζοδρομίων, δημιουργία μόνιμου ποδηλατόδρομου, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, νέες δενδροφυτεύσεις. Παράλληλα προβλέπεται υπογειοποίηση όλων των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και αντικατάσταση των αγωγών της ΔΕΥΧΑΧ. Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί τμηματικά ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης του κέντρου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Χανίων κ. Μιχάλη Καλογριδάκη «οι εργολάβοι θα εγκατασταθούν ταυτόχρονα και προβλέπεται να παραμείνει μια λωρίδα κυκλοφορίας ώστε να μην εμποδίζεται η πρόσβαση στα καταστήματα τα οποία όπως είναι κατανοητό, δεν μπορεί να κλείσουν την περίοδο υλοποίησης του έργου. Σίγουρα θα μπορούσαμε να το εκτελέσουμε πιο γρήγορα αν κλείναμε το δρόμο, αλλά είναι το κέντρο της πόλης και υπάρχουν δυσκολίες σε αυτές τις παρεμβάσεις».

Στους βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών.
  • Η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου με τη διαμόρφωση προστατευμένων διαδρόμων αποκλειστικής κίνησης ποδηλάτων, διαχωρισμένων από τη μηχανοκίνηση αλλά και από τη διέλευση πεζών.
  • Η διευθέτηση των λωρίδων κίνησης οχημάτων και των κυκλοφοριακών κόμβων.

«Με την ανάπλαση αυτή ουσιαστικά απορροφάμε το σύνολο των κονδυλίων των σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης του 2014 – 2020 που είχαμε βάλει στόχο ως δήμος και ουσιαστικά σηματοδοτεί μια μεγάλη περίοδο σημαντικών έργων στα Χανιά», υπογράμμισε ο κ. Καλογριδάκης.

Ήδη στο κέντρο της πόλης είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς, το έργο ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου και άμεσα αρχίζει η παρέμβαση στις κεντρικές οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη. Στα μεγάλα αυτά έργα θα κουμπώσουν τους επόμενους μήνες η διαμόρφωση της Πλατείας 1866 και των τριάντα οικοδομικών τετραγώνων γύρω από αυτήν.

Σήμερα στις τρεις μετά το μεσημέρι ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης καλεί τους καταστηματάρχες των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς σε συνάντηση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να καθοριστεί «ο βέλτιστος προγραμματισμός των εργασιών» όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News