Χανιά

Χανιά: Αρχίζει την Δευτέρα η ανάπλαση στο κέντρο της πόλης - Πόσο θα διαρκέσει το έργο (βίντεο)

Αρχίζει τη Δευτέρα το έργο διαμόρφωσης πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου στο κέντρο των Χανίων που περιλαμβάνει τις οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς. Το έργο σηματοδοτεί μια σειρά μεγάλων έργων ανάπλασης στην πόλη που θα τρέξουν ταυτόχρονα και που περιλαμβάνουν τριάντα οικοδομικά τετράγωνα, τις δύο κεντρικές πλατείες και τον δημοτικό κήπο. 

  • Κλείνουν τμηματικά Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς
  • Δεκαοκτώ μήνες η διάρκεια του έργου
  • Πρώτο βήμα της μεγάλης ανάπλασης στην πόλη των Χανίων

Σε μια περίοδο ταυτόχρονης εκτέλεσης μεγάλων έργων που θα αναμορφώσουν πλήρως το κέντρο της πόλης εισέρχεται ο δήμος Χανίων μετά και την υπογραφή της σύμβασης για το έργο διαμόρφωσης πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου που περιλαμβάνει τις οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς. Η αρχιτεκτονική μελέτη του έργου εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου ενώ η συνολική χρηματοδότηση του που ξεπερνά τα 2.780.000 ευρώ προέρχεται από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

«Θα γίνει αποκατάσταση και διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, θα μπει αστικός εξοπλισμός, θα γίνουν καινούριες δενδροφυτεύσεις, θα φτιαχτεί ο ποδηλατόδρομος μόνιμος πλέον που ήταν πιλοτικός», ανέφερε σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μιχάλης Καλογριδάκης. 

Παράλληλα προβλέπεται υπογειοποίηση όλων των δικτύων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και αντικατάσταση των αγωγών της ΔΕΥΧΑΧ ,παρεμβάσεις που θα καταστήσουν την παρέμβαση ολοκληρωμένη. Το έργο πρόκειται να υλοποιηθεί τμηματικά ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων εστίασης του κέντρου. 

Την ίδια ώρα ο κ. Καλογριδάκης τονίζει: «Ταυτόχρονα θα μπουν οι εργολάβοι, θα γίνει τμηματικά το έργο, ουσιαστικά θα παραμείνει μια λωρίδα κίνησης για τα οχήματα και θα υπάρχει και η πρόσβαση για τα καταστήματα γιατί καταλαβαίνετε τόσους μήνες που θα γίνεται το έργο δε μπορεί να κλείσουν .Σίγουρα θα μπορούσαμε να το εκτελέσουμε πιο γρήγορα αν κλείναμε το δρόμο αλλά είναι το κέντρο της πόλης, υπάρχουν δυσκολίες σε αυτές τις παρεμβάσεις». 

Στους βασικούς στόχους του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

  • Η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών.
  • Η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου με τη διαμόρφωση προστατευμένων διαδρόμων αποκλειστικής κίνησης ποδηλάτων, διαχωρισμένων από τη μηχανοκίνηση αλλά και από τη διέλευση πεζών.
  • Η διευθέτηση των λωρίδων κίνησης οχημάτων και των κυκλοφοριακών κόμβων.

Ήδη στο κέντρο της πόλης είναι σε εξέλιξη η αποκατάσταση της Δημοτικής Αγοράς, το έργο ανάπλασης του Δημοτικού Κήπου και άμεσα αρχίζει η παρέμβαση στις κεντρικές οδούς Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη. Στα μεγάλα αυτά έργα θα κουμπώσουν τους επόμενους μήνες η διαμόρφωση της Πλατείας 1866 και των τριάντα οικοδομικών τετραγώνων γύρω από αυτήν.  

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια