Χανιά: Ξεκινάει η μεγάλη ανάπλαση για διαμόρφωση πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου

Χανιά
Χανιά: Ξεκινάει η μεγάλη ανάπλαση για διαμόρφωση πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου προσεγγίζει τους 18 μήνες

Ξεκινάει η μεγάλη ανάπλαση του δήμου Χανίων για τη διαμόρφωση πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου στις οδούς Χ. Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς με τον δήμαρχο Χανίων να κάνει λόγο για έναρξη της περιόδου των μεγάλων έργων στα Χανιά.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ξεκινούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι παρεμβάσεις ανάπλασης στο κέντρο της πόλης των Χανίων για τη «Διαμόρφωση Πράσινης Διαδρομής και Ποδηλατοδρόμου στον 'Αξονα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς του δήμου Χανίων».

Σήμερα ο δήμαρχος υπέγραψε τη σύμβαση και όπως τόνισε ο κ. Σημανδηράκης: «…το έργο είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο, Θωμά Ναούμ, η εταιρεία του οποίου έχει αναλάβει την εκτέλεσή του… Πρόκειται για μία ανάπλαση, που έρχεται να εκκινήσει ουσιαστικά τις πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, που θα δουν οι πολίτες των Χανίων και οι επισκέπτες τους επόμενους μήνες. Οι παρεμβάσεις κυριολεκτικά θα μεταμορφώσουν το κέντρο της πόλης των Χανίων και θα δώσουν άλλη λειτουργικότητα και αισθητική… Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και η βελτιστοποίηση της προσβασιμότητας και της προσπελασιμότητας των πολιτών και των επισκεπτών, η δημιουργία σύγχρονου ποδηλατόδρομου, καθώς και η φύτευση δέντρων και η προσθήκη αστικού εξοπλισμού, όλα αυτά, που συνθέτουν την εικόνα ενός σύγχρονου και λειτουργικού κέντρου, έγιναν χάρη στις πολύ σκληρές προσπάθειες της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και των συμβούλων αρχιτεκτόνων, οι οποίοι για πολλά χρόνια προσπάθησαν, σχεδίασαν, βρήκαμε τη χρηματοδότηση και ξεπεράσαμε τις πολλές δυσκολίες για να βρεθούμε σήμερα στην ευχάριστη αυτή τη στιγμή».

Σχετικά με την όχληση που θα προκληθεί, όπως τονίστηκε, σε όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες των περιοχών, αυτή θα είναι παροδική, το τελικό όμως αποτέλεσμα σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, θα είναι μόνιμο και θα καθορίσει την εικόνα, τη λειτουργία και γενικά την αίσθηση της πόλης στους πολίτες και στους χιλιάδες των επισκεπτών. Η συνολική χρηματοδότηση του έργου, που προσεγγίζει τα 2.780.000 ευρώ, προέρχεται από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (Β.Α.Α.) του δήμου Χανίων και είναι ενταγμένο στον άξονα προτεραιότητας: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014 - 2020».

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου προσεγγίζει τους 18 μήνες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τη μελέτη και τη σύμβαση, η οργάνωση των πεζοδρομίων, των διαβάσεων και της σήμανσης, είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια των πεζών, η ασφαλής χρήση του ποδηλάτου είναι δεδομένη, με τη διαμόρφωση προστατευμένων διαδρόμων αποκλειστικής κίνησης ποδηλάτων, διαχωρισμένων από τη μηχανοκίνηση αλλά και από τη διέλευση πεζών όπως επίσης υπάρχει επιμέλεια για τη διευθέτηση των λωρίδων κίνησης οχημάτων και των κυκλοφοριακών κόμβων και η εξασφάλιση των κατάλληλων ακτινών στροφής οχημάτων, λεωφορείων, μικρών φορτηγών και πυροσβεστικών οχημάτων, όπου είναι απαραίτητη η διέλευσή τους.

Με πληροφορίες απο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News