Χανιά

Χανιά: Επιτακτική η άμεση απομάκρυνση των τμημάτων του μισοβυθισμένου πλοίου "Απόλλων Κ" (εικόνες, βίντεο)

Έκτακτη συνεδρίαση της λιμενικής επιτροπής για το «Απόλλων Κ» - Θαλάσσια ρύπανση καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Αγίας Ρούμελης

Λύση για να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατόν τα συντρίμμια του επιβατηγού πλοίου που καταστράφηκε από την κακοκαιρία το περασμένο Σάββατο στην Αγία Ρουμέλη , αναζήτησε χθες το μεσημέρι κατά την έκταση συνεδρίαση της, η αρμόδια επιτροπή του Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Τα μέλη της επιτροπής εξάντλησαν όλες τις δυνατότητες που παρέχονται από το νόμο καθώς το πλοίο δεν ήταν ασφαλισμένο σε περίπτωση ναυαγίου ενώ οι διαχειριστές του δεν έχουν μέχρι στιγμής αναλάβει ευθύνη.

Την ίδια στιγμή, η τοπική κοινότητα Αγίας Ρουμέλης ζητά άμεση απομάκρυνση του κατεστραμμένου πλοίου, θέτοντας θέμα θαλάσσιας ρύπανσης. 

Το πλοίο είχε προσαράξει στη θέση Μασχάλη ,δυτικά του λιμανιού της Αγίας Ρουμέλης από τον περασμένο Ιούνιο και παρά την άμεση παρέμβαση του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 100.000 ευρώ από ιδίους πόρους για την ανέλκυση του, αυτό δεν κατέστη δυνατόν λόγο γραφειοκρατικών προβλημάτων.

Οι ιδιοκτήτες του πλοίου – το οποίο δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ναυαγίου – δεν μερίμνησαν για την απομάκρυνση του ενώ οι τεχνικές διαδικασίες και οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος που ακολούθησαν από τον αρμόδιο φορέα, απέβησαν άκαρπες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρη Βιριράκη, μετά από την άκαρπη πρόσκληση ενδιαφέροντος για ανέλκυση, άρχισαν επαναληπτικές διαδικασίες και εγκρίσεις για διάλυση-τεμαχισμό του πλοίου , με εμπλοκή στο νομικό -ιδιοκτησιακό καθεστώς ,αφού ήταν υποθηκευμένο. Δεν υπήρχε όμως συνεργασία με τους εμπλεκομένους και ήταν αδύνατον να βρεθούν τα ζητούμενα έγγραφα και πιστοποιητικά για την άδεια διάλυσης του. Ούτε ο εισαγγελέας στον όποιο απευθύνθηκε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, μπόρεσε να δώσει λύση στην παράκαμψη της γραφειοκρατίας. Οι νομικές διαδικασίες και οι προθεσμίες ειδοποιήσεων - εξώδικων προσκλήσεων του νόμου 2881 στους εμπλεκομένους ιδιοκτήτες, εκπνέουν τις επόμενες μέρες.

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης είπε στη Νέα Κρήτη ότι ο δήμος μαζί με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αγίας Ρουμέλης κ. Γιάννη Τζατζιμάκη, είχαν απευθυνθεί από την πρώτη στιγμή που έγινε η προσάραξη, στις αρχές καλοκαιριού, στον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων ο οποίος με τη σειρά του κινήθηκε ακόμη και πέραν των υποχρεώσεων του.

Πλέον οι κάτοικοι επισημαίνουν πως οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να είναι χωρίς καθυστερήσεις. Μετά την θαλασσοταραχή του περασμένου Σαββάτου και την καταστροφή του Απόλλων Κ, στη θάλασσα επιπλέουν τα απομεινάρια του ενώ σύμφωνα με όσα δήλωσε από την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίας Ρουμέλης κ. Γιάννης Τζατζιμάκης, παρατηρείται ρύπανση από πετρελαιοειδή, παρά το γεγονός ότι η ποσότητα πετρελαίου που είχε στις μηχανές του, είχε απομακρυνθεί μετά την προσάραξη του. 

«Από τον περασμένο Ιούνιο είχε απομακρυνθεί το 80% των καυσίμων του πλοίου. Όμως σίγουρα υπάρχουν υπήρχαν υπολείμματα στις μηχανές, στη γέφυρα και αυτή τη στιγμή στο χωριό υπάρχει οσμή πετρελαίου» τόνισε ο κ. Τζατζιμάκης. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη τα επόμενα βήματα να γίνουν το συντομότερο δυνατόν σημειώνοντας ότι η Αγία Ρουμέλη παρά τη συνεισφορά της στα κρατικά έσοδα λόγο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, δεν τυγχάνει των ανάλογων ανταποδοτικών και του ενδιαφέροντος του κράτους.

Την ευθύνη για την εξέλιξη του ναυαγίου του πλοίου ” Απόλλων Κ ” ανέλαβε με ανάρτηση του ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων κ. Δημήτρης Βιριράκης ζητώντας μάλιστα δημόσια συγγνώμη από τους κατοίκους της Αγίας Ρουμέλης.

«Ως πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, μιας κρατικής υπηρεσίας την όποια νομίμως εκπροσωπώ, εκφράζω την θλίψη και την απογοήτευση μου για την άσχημη εξέλιξη του ναυαγίου του πλοίου ” Απόλλων Κ ” στην Αγία Ρουμελη. Αναλαμβάνω προσωπικά όλη την κρατική ευθύνη για το δυσμενές αποτέλεσμα και κυρίως για την παθογένεια της ισχύουσας νομοθεσίας ,την όποια δυστυχώς είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε κατά γράμμα» υπογράμμιζε μεταξύ άλλων ο κ. Βιβιράκης. 


Η δημοτική αρχή των Σφακίων πάντως αλλά και η τοπική κοινότητα Αγίας Ρουμέλης αναγνωρίζουν ότι από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου και προσωπικά από τον πρόεδρο Δημήτρη Βιριράκη έγιναν άμεσες και συντονισμένες ενέργειες για την ανέλκυση του πλοίου που όμως δεν είχαν αποτέλεσμα λόγο γραφειοκρατίας. Πλέον απαιτούν τον καθαρισμό και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, χωρίς νέες καθυστερήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια