Χανιά - Κτηματολόγιο: Ζητείται απεγνωσμένα παράταση στην προθεσμία δήλωσης ακίνητης περιουσίας που λήγει αύριο

Κρήτη
Χανιά - Κτηματολόγιο: Ζητείται απεγνωσμένα παράταση στην προθεσμία δήλωσης ακίνητης περιουσίας που λήγει αύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λήγει αύριο Τρίτη 18 Οκτωβρίου 22, η προθεσμία εγγραφής στο Κτηματολόγιο

Σε απόγνωση φέρνει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στα Χανιά η ασφυκτική προθεσμία του Υπουργείου για υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο μέχρι αύριο 18 Οκτωβρίου.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος, το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης και η Αντιπεριφέρεια Χανίων, μετά απο σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το σοβαρό αυτό θέμα, ζητούν έστω και τώρα να δοθεί παράταση, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό των δηλώσεων φτάνει μόλις το 23%.

«Ο πολίτης αδυνατεί να ανταπεξέλθει, πράγμα το οποίο οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι ούτε το δυναμικό των τεχνικών του νομού ούτε οι υπόλοιποι επαγγελματίες, δικηγόροι, μηχανικοί ή και οι υπηρεσίες μπορούν να ανταπεξέλθουν» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, μιλώντας γύρω από το θέμα.

«Έχουμε τη λήξη του κτηματολογίου στα Χανιά το οποίο κράτησε λιγότερο διάστημα από κάθε περιοχή της Ελλάδας. Σε μια περιοχή με τόσο υψηλές αξίες θα έπρεπε να διορθωθεί εξ αρχής. Όσοι από τους ιδιοκτήτες καταφέρουν να κλείσουν ηλεκτρονικά ραντεβού μέχρι αύριο, για να υποβάλλουν τη σχετική δήλωση, θα θεωρηθούν εμπρόθεσμοι. Το παράδοξο ωστόσο είναι πως οι διαθέσιμες ημερομηνίες για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχουν εξαντληθεί ενώ για τον τελευταίο μήνα του χρόνου είναι θέμα τύχης να βρεθεί.  Το 23 και 30 να γίνει πάλι είμαστε αρκετά χαμηλά. Αυτό είναι μια παθογένεια που δεν αφορά μόνο τα Χανιά αλλά το κεντρικό κράτος. Το κτηματολόγιο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό ,το δασολόγιο το ίδιο» σημείωσε ο Πρόεδρος ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Σπύρος Σοφιανός.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί παράταση. Μέχρι πριν από δύο λεπτά, για τον Δεκέμβριο υπήρχαν μόνο δύο ραντεβού διαθέσιμα ενώ για το Νοέμβριο κανένα. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, στα Χανιά οι συνθήκες ήταν αποτρεπτικές για να τρέξει το κτηματολόγιο. Είχαμε τους δασικούς χάρτες, είχαμε τις προθεσμίες που έτρεχαν εν μέσω κορωνοϊού, είχαμε κλειστά υποθηκοφυλάκεια , συμβολαιογράφους σε κινητοποιήσεις.  Στα τεχνικά εμπόδια έρχεται να προστεθεί η οικονομική αδυναμία χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων να σηκώσουν το βάρος του κόστους της διαδικασίας. Έτσι αιτιολογείται το ποσοστό των κατατεθειμένων δηλώσεων στα Χανιά που ανέρχεται μόλις σε 23 %. » είπε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Χρήστος Πραματευτάκης

Σημειώνεται πως η τελευταία παράταση για υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας αφορά στους δήμους Χανίων, Αποκορώνου, Σφακίων, Καντάνου – Σελίνου, Πλατανιά και Κισσάμου.

Το ΣΥΡΙΖΑ-Χανίων σε σχετική ανακοίνωσή του να τονίζει πως :

Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χανίων θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου γιατί θα δοθεί η δυνατότητα ενός καθαρού χάρτη και θα λύσει πολλές και χρονοβόρες αντεκδικήσεις που μέχρι τώρα ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση από πλευράς κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ενός έργου που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δρομολογήσει και αναπτύξει σε υψηλά ποσοστά υλοποίησης, όπως άλλωστε και τους Δασικούς Χάρτες.

Ζητάμε την παράταση υποβολής λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κλήρος στην Κρήτη είναι πάρα πολύ μικρός και κατακερματισμένος. Ίσως αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει υλοποιηθεί.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε να απαντήσει στο πρόβλημα εκφοβίζοντας με πρόστιμα όποιον, όποια δε συνεμορφώθην. Οι πολίτες έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Χειμώνα ενεργειακής κρίσης με ανατιμήσεις στα βασικά αγαθά. Είναι ντροπή να απειλούν και με πρόστιμα.

Να δοθεί παράταση τώρα στις δηλώσεις του κτηματολογίου και να πάψουν να απειλούν με πρόστιμα τον κόσμο.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News