Δημοτική Αγορά: Εντυπωσιακό αν και γυμνό το εμβληματικό μνημείο στα Χανιά (εικόνες, βίντεο)

Χανιά
Δημοτική Αγορά: Εντυπωσιακό αν και γυμνό το εμβληματικό μνημείο στα Χανιά (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την αυτοψία που πραγματοποίησαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο δήμαρχος και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, διαπιστώθηκε πλήρης εξέλιξη του έργου και ταυτόχρονα η ανάγκη να «τρέξει» με τους ίδιους ρυθμούς η μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου

Επιβλητική και μεγαλοπρεπής, αν και σε φάση αποκατάστασης από το μηδέν, η Δημοτική Αγορά των Χανίων εννέα μήνες μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, επιβεβαιώνει τη μακρά ιστορική διαδρομή της και την ανάγκη που υπήρχε δεκαετίες τώρα, για μια ριζική παρέμβαση.

Από την αυτοψία που πραγματοποίησαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα (13/10) ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης και η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου μαζί με στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, διαπιστώθηκε πλήρης εξέλιξη του έργου και ταυτόχρονα η ανάγκη να «τρέξει» με τους ίδιους ρυθμούς η μελέτη για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, που μετά την αποκάλυψη του Βενετσιάνικου προμαχώνα Πιάτσα Φόρμα, καθιστά σύνθετη τη μεγάλη παρέμβαση στο εμβληματικό μνημείο. Εκτιμάται ωστόσο πως το επόμενο καλοκαίρι, το κύριο σκέλος του έργου θα έχει ολοκληρωθεί, ενώ με βάση το χρονοδιάγραμμα η Δημοτική Αγορά θα πρέπει να παραδοθεί στη νέα μορφή της τον Φεβρουάριο του 2024.

Για πρώτη φορά από την εγκατάσταση του αναδόχου, το εργοτάξιο άνοιξε αποκαλύπτοντας την έκταση των εργασιών, το εύρος τους και κυρίως το μέγεθος του μνημείου, που γυμνό πια από κάθε προσθήκη, δίνει στον επισκέπτη την εικόνα του, όπως αυτή ήταν όταν άρχισε να γράφει ιστορία πριν από εκατό εννέα χρόνια. Η στέγη και τα κεραμίδια έχουν αφαιρεθεί, οι υαλοπίνακες, οι ξύλινες προσθήκες, τα κουφώματα και οτιδήποτε είχε προστεθεί για τις εμπορικές ανάγκες του κτηρίου έχουν αποξηλωθεί και το μοναδικό στοιχείο που έχει απομείνει πάνω στον πέτρινο σκελετό, είναι το ρολόι στη νότια είσοδο της Δημοτικής Αγοράς.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης εξήγησε πως «ολοκληρώνονται οι ανασκαφικές εργασίες από την εφορία αρχαιοτήτων, έχουμε εντοπίσει και έχουμε αποτυπώσει την διαδρομή του τοίχους που διατρέχει τον περιβάλλοντα χώρο και το επόμενο διάστημα η οριστική πρόταση μας θα υποβληθεί στο ΚΑΣ ώστε να προχωρήσει το δεύτερο έργο, το οποίο θα συνοδεύσει τη μεγάλη αυτή παρέμβαση στο μνημείο της δημοτικής αγοράς».

Παρά την όποια ανησυχία μπορεί να γεννά η αποκάλυψη του προμαχώνα, ο κ. Σημανδηράκης εμφανίσθηκε πεπεισμένος ότι όλα θα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. «Από τη μεριά της υπηρεσίας βρίσκονται εδώ καθημερινά, μηχανικοί και επιβλέποντες, συνεργάζονται με τον ανάδοχο και με τα σημερινά δεδομένα έχουμε την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι όλα θα ολοκληρωθούν όπως αρχικά είχαν σχεδιαστεί. Για μας, για τους καταστηματάρχες αλλά και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, σημασία έχει η ποιότητα των εργασιών, ταυτόχρονα με την τήρηση του χρονοδιαγράμματος» είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ελένη Παπαδοπούλου, προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων μίλησε για ένα δύσκολο έργο διευκρινίζοντας ότι υπάρχει ταυτόχρονη επέμβαση σε δύο μνημεία. «Έχουμε το υποκείμενο μνημείο, τον προμαχώνα και το υπερκείμενο σε αυτό, την Αγορά. Οπότε πραγματικά είναι μια ευαίσθητη και απαιτητική εργασία που όμως από κοινού όλοι οι φορείς προχωρούν με τον καλύτερο τρόπο και μέσα στα χρονοδιαγράμματα μας» υπογράμμισε η κ. Παπαδοπούλου που δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σημασία της αποκάλυψης του Βενετσιάνικου προμαχώνα Πιάτσα Φόρμα.

Ικανοποιημένος από την πρόοδο του έργου εμφανίσθηκε ο κ. Μιχάλης Καλογριδάκης ,αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Χανίων ενώ ο κ. Γιώργος Ευθυμίου ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, τόνισε ότι υπήρξε μια μικρή παύση των εργασιών προκειμένου να γίνει η αποτύπωση του προμαχώνα αλλά ουσιαστικά έχουν επιταχυνθεί οι εργασίες αναδομής. «Ήδη γίνεται καθαίρεση των σοβάδων και επισκευή των φθαρμένων κολόνων ενώ ήδη άρχισε να καλουπώνεται το περιμετρικό σενάζ προκειμένου να τοποθετηθεί η μεταλλική στέγη που βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Θα γίνονται ταυτόχρονα πάρα πολλές εργασίες τόσο όσον αφορά τη θεμελίωση όσο και την ανοδομή» εξήγησε ο κ. Ευθυμίου, ο οποίος πρόσθεσε πως «αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι η θεμελίωση του κτηρίου και η τοποθέτηση της μεταλλικής στέγης προκειμένου να προφυλάξουμε το κτήριο από τις καιρικές συνθήκες .Υπολογίζεται ότι το επόμενο καλοκαίρι θα έχουν εκτελεστεί οι περισσότερες εργασίες».

Της αυτοψίας, προηγήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, μια ημέρα πριν, με τη συμμετοχή στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, της Εφορίας Αρχαιοτήτων και της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων. Στη διάρκεια της καταγράφηκαν και εξετάστηκαν όλα τα δεδομένα για την εξέλιξη του έργου που αποτελεί τη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει σε νεότερο μνημείο της πόλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News