Κρήτη: Στους δρόμους σήμερα οι αγρότες - «Λάδι στη φωτιά» οι δηλώσεις του υπουργού για τα αγροτεμάχια

Κρήτη
Κρήτη: Στους δρόμους σήμερα οι αγρότες - «Λάδι στη φωτιά» οι δηλώσεις του υπουργού για τα αγροτεμάχια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Απόβαση» στον ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο και μπλόκο στον κόμβο των Μουρνιών στα Χανιά περιλαμβάνουν οι σημερινές κινητοποιήσεις των παραγωγών - Διαμαρτύρονται για τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων τους και ζητούν αποζημιώσεις και μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Οι ανακοινώσεις Γεωργαντά για επιδότηση στους αγρότες που επιθυμούν να αγοράσουν όμορα αγροτεμάχια, καθώς και να κατασκευάσουν οικίσκους για να φιλοξενήσουν τους ξένους αρτεργάτες τους, λειτουργούν για τους αγρότες των μπλόκων, που σήμερα Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, κατεβαίνουν σε κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο και τα Χανιά, ως «λάδι στη φωτιά». Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει στο neakriti.gr, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος, «αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για άλλη μία φορά ότι η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων στοχεύει στη συσσώρευση της γης σε λίγα χέρια».

Στον ΕΛΓΑ λοιπόν σήμερα Παρασκευή, στις 10 το πρωί θα συγκεντρωθούν οι αγρότες του Ηρακλείου και στον κόμβο των Μουρνιών, μία ώρα μετά, οι αγρότες οι οποίοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων.

Οι αγρότες της Κρήτης κατεβαίνουν σήμερα Παρασκευή, στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν μέτρα για τη βελτίωση της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι αμπελουργοί με την καταστροφή της παραγωγής, με τις εξευτελιστικές τιμές σε όση παραγωγή δεν καταστράφηκε, αλλά και συνολικά τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι ελαιοκαλλιεργητές, οι κτηνοτρόφοι και οι αμπελουργοί με την εκτίναξη του κόστους παραγωγής στα ύψη. Βάζουν αιτήματα, επίσης, για τη γενικότερη ακρίβεια στο ρεύμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινώσει, στον ΕΛΓΑ στον Μασταμπά θα κινητοποιηθούν για να απαιτήσουν την άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών και της αποζημίωσης στο 100% της κατεστραμμένης παραγωγής.

Θα ακολουθήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με την απαίτηση, εκτός των παραπάνω, να παρθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής για το σύνολο των αγροτοκτηνοτρόφων του νομού, καθώς και για ελάχιστα εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, «για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις», όπως λένε.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δύο καινοτομίες και τρεις ακόμη ανακοινώσεις για ενισχύσεις έκανε από την εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς. Πρώτη καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης, που φέτος είναι ενισχυμένο στα 230 εκατ. ευρώ, είναι η δυνατότητα σε αγρότες να επιδοτηθούν για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων.

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γεωργαντάς θέλει να καταπολεμήσει, στον βαθμό του δυνατού, το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η μεγάλη κατάτμηση αγροτικής γης. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με τη συνένωση αγροτεμαχίων, εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.

Δεύτερη καινοτομία, στο πλαίσιο κι αυτή του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, του οποίου η πρόσκληση θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβρη, θα είναι η επιδότηση σε παραγωγούς για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς των λιπασμάτων.

Για το θέμα αυτό είπε ότι θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις έως την ερχόμενη Δευτέρα. Επίσης, σε ό,τι αφορά την κατανομή της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι η πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επιδότηση να γίνει συνδυαστικά με βάση το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή σε κρέας ή σε γάλα.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο της αναζήτησης θεσμικών λύσεων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επιδοτούνται 75.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

«Η κυβέρνηση εμφανίζεται ότι θέλει υποτίθεται να βοηθήσει τους αγρότες, αλλά μέσα από τα μέτρα αυτά θέλει να δώσει κίνητρα ώστε να γίνει γρηγορότερα η συσσώρευση της γης σε λίγα χέρια», υποστηρίζει, μιλώντας στη “Νέα Κρήτη”, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων Μανόλης Καρκαβάτσος.

«Αν δεν υπάρχουν κατώτατες εγγυημένες τιμές κι αν δεν υπάρξουν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής που έχει φτάσει στα ύψη, πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για τέτοια πράγματα», διερωτήθηκε ο συνδικαλιστής.

Το μπλόκο στα Χανιά - Μηχανοκίνητη πορεία

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων αναφέρει στο δικό της κάλεσμα: «Αν δε διεκδικήσουμε άμεσα, ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, για όλα τα παραπάνω, ούτε να καλλιεργήσουμε ξανά μπορούμε, ούτε τα αιγοπρόβατά μας να συντηρήσουμε. Εμείς και οι οικογένειές μας θα πεινάσουμε, μιας και τα μέχρι τώρα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μόνο για κοροϊδία είναι». Έτσι ανακοινώνουν την απόφασή τους να προχωρήσουν σε κινητοποίηση σήμερα, στις 11 το πρωί, στον κόμβο των Μουρνιών, με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία μέχρι την Αντιπεριφέρεια Χανίων.

«Καλούμε τους Συλλόγους που συμμετείχαν στη σύσκεψη, αλλά και αυτούς που δε συμμετείχαν λόγω δυσκολιών, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της κινητοποίησης. Ισχυροποιούμε και μαζικοποιούμε τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς μας συλλόγους. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη γη μας», όπως καταλήγουν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News