default-image

Χανιά: Ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου φόρουμ Πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης

Χανιά
Χανιά: Ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου φόρουμ Πολιτιστικών διαδρομών της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην έναρξη του 11ο Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγεται από χθες στον Πλατανιά Χανίων, αναπτύχθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται το οικοδόμημα των ελληνικών πολιτιστικών διαδρομών

Ως το πιο δυνατό χαρτί της Ελλάδας για την αναπτυξιακή προοπτική της και τον τουρισμό αναδεικνύεται ο πολιτισμός, που σε συνδυασμό με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη σύγχρονη δημιουργία επιτρέπει στη χώρα να βαδίσει στα βήματα της σύγχρονης Ευρώπης.

Στην έναρξη του 11ο Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης που διεξάγεται από χθες στον Πλατανιά Χανίων, αναπτύχθηκαν οι άξονες πάνω στους οποίους στηρίζεται το οικοδόμημα των ελληνικών πολιτιστικών διαδρομών.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό το συνδυασμό τουριστικής και πολιτιστικής επιχειρηματικότητας. «Οι πολιτιστικές διαδρομές, όχι μόνο στα Ευρωπαϊκά πλαίσια αλλά και στα εθνικά μας, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο το οποίο αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά, υλική και άυλη, τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία ,την γαστρονομία, οτιδήποτε αφορά τουριστική επένδυση» τόνισε η κ. Μενδώνη.

Στην Ελλάδα έχουν αναπτυχθεί από το αρμόδιο υπουργείο 16 πολιτιστικές διαδρομές από τις 48 που υπάρχουν στην Ευρώπη. Η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κ. Άντζελα Γκερέκου δήλωσε ότι η χώρα μας, πέρα από τη γεωφυσική της μοναδικότητα ,τη φύση της , τα νησιά της, προβάλει πάνω απ όλα τον πολιτισμό της που όπως είπε, αποτελεί το πιο δυνατό όχημα το οποίο σε συνδυασμό με τον τουρισμό δημιουργεί αυτή τη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης στη χώρα μας. «Κι ο πολιτισμός ξέρετε είναι ο σπουδαιότερος άξονας ανάπτυξης για τη χώρα μας. Δεν είναι κάτι που είναι απλά μουσειακό ,η ιστορία μας, τα αρχαιολογικά μας μνημεία που είναι μοναδικά. Είναι η άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά ,όλος αυτός ο δρόμος που έρχεται από την πηγή και τη μήτρα της αρχαίας μας ιστορίας μέχρι σήμερα ,οι νέες παραγωγές πολιτισμού, οι νέοι καλλιτέχνες .Όλος αυτός ο δρόμος είναι το μεγάλο μας δόρυ» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Γκερέκου.

Στο 11ο Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών συμμετέχουν 400 σύνεδροι από 37 χώρες. Η αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε τη σημασία της δράσης. «Είναι μια από τις πιο αξιόλογες πολιτιστικές δράσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αναδεικνύει πώς ο πολιτισμός μπορεί να ενώσει ,πώς οι ρίζες μπορεί να βοηθήσουν στην αλληλοκατανόηση των λαών και των κοινωνιών ,πώς τελικά για να αποφύγουμε τον πόλεμο πρέπει να μπορούμε να κατανοήσουμε την ιστορία και την ταυτότητα τη διαφορετική» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Με το πλούσιο πολιτιστικό της απόθεμα η Κρήτη αποτελεί μήτρα πολλών πολιτιστικών διαδρομών. Ο «Δρόμος της ελιάς» είναι μία από τις πολιτιστικές διαδρομές που κάνει πράξη το Υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος έδωσε το παρόν στη χθεσινή 1η μέρα των εργασιών του φόρουμ, υπογράμμισε για την διοργάνωση ότι «αναδεικνύει τον πολιτισμό, την ιστορία και δείχνει τον δρόμο που πρέπει να βαδίσουμε ως Κρητικοί. Συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κάνουμε την Κρήτη ακόμα πιο δυνατή».

Το 11ο Φόρουμ Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News