Χανιά: Αισθητές σε αρκετές περιοχές οι καταστροφικές παρεμβάσεις από την υπερ-τουριστική φρενίτιδα

Κρήτη
Χανιά: Αισθητές σε αρκετές περιοχές οι καταστροφικές παρεμβάσεις από την υπερ-τουριστική φρενίτιδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί εις βάρος του περιβάλλοντος

Ανεξέλεγκτες και καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA, όπως τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι έχει προκαλέσει η υπερ-τουριστική φρενίτιδα που σύμφωνα με την Σύμφωνα με την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. 

Στην ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας, μιλάει για μεγάλα επενδυτικά σχέδια στα Φαλάσαρνα τα οποία, όπως επισημαίνεται, «πρόκειται να προσθέσουν χιλιάδες επιπλέον άτομα στις ίδιες ακτές για τις οποίες ήδη λέμε ότι ασφυκτιούν από κόσμο. Αυτό φυσικά θα είναι καταστροφικό και για το περιβάλλον και για τον ίδιο τον τουρισμό τελικά».

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων μάλιστα, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι νομοθετεί εις βάρος του περιβάλλοντος, αναφέροντας ότι «αυτή η επίθεση αυθαιρεσίας στις ακτές υποστηρίζεται και ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση που καταθέτει αλλεπάλληλα νομοσχέδια για το περιβάλλον τα οποία περιορίζουν τα όποια μέτρα προστασίας υπήρχαν για τις περιοχές NATURA, επιτρέποντας ακόμη κι εξορύξεις μέσα στις ζώνες προστασίας, επέκταση τουριστικών εγκαταστάσεων σε δάση κοκ».

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, στο βωμό του κέρδους κάποιων λίγων, ομπρελοκαθίσματα επεκτείνονται συνεχώς σε βάρος των αμμόλοφων (αμμοθινών), αγνοώντας την τεράστια σημασία που παίζουν στην οικολογική ισορροπία.

Παράλληλα, οι ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις σε αυτές τις ακτές γίνονται αγνοώντας ή και καταπατώντας παράφορα τις όποιες οδηγίες έδιναν τα Σχέδια Διαχείρισης που είχαν γίνει όταν οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στο δίκτυο προστασίας των ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θέτει η Πρωτοβουλία είναι ότι θα πρέπει πλέον σε αυτές τις ακτές να υπάρχει όριο επισκεπτών, (αυτό ισχύει και για το Μπάλο), χωρίς να προκαλείται ανεπανόρθωτη καταστροφή. «Το όριο επισκεπτών είναι διεθνής πρακτική που χρησιμοποιείται σε σημαντικά Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς για να τα προστατέψει Στην εκκλησία – μνημείο της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, παρότι είναι τεράστια, μπαίνεις μόνο με ραντεβού που κλείνεις μέρες πριν, έτσι ώστε να είναι ελεγχόμενος ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και σε τέτοιες σημαντικά μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς όπως ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι», τονίζει η Οικολογική Πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι το να επιτρέπεται ανεξέλεγκτος αριθμός ατόμων ταυτόχρονα εκεί, γυρίζει ως μπούμερανγκ όχι μόνο για την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και για τους ίδιους τους τουρίστες που φεύγουν απογοητευμένοι και μεταφέρουν στις πατρίδες τους αυτή την κατάσταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων:

«Δυστυχώς, η υπερ-τουριστική φρενίτιδα στέλνει όχι μόνο χιλιάδες επιπλέον τουρίστες σε συγκεκριμένες ακτές αλλά και προωθεί και καλύπτει ανεξέλεγκτες καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις σε ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 όπως τα Φαλάσαρνα και το Λαφονήσι

Στο βωμό του κέρδους κάποιων λίγων, ομπρελοκαθίσματα επεκτείνονται συνεχώς σε βάρος των αμμόλοφων (αμμοθινών), αγνοώντας την τεράστια σημασία που παίζουν στην οικολογική ισορροπία

Οι ανεξέλεγκτες παρεμβάσεις σε αυτές τις ακτές γίνονται αγνοώντας ή και καταπατώντας παράφορα τις όποιες οδηγίες έδιναν τα Σχέδια Διαχείρισης που είχαν γίνει όταν οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στο δίκτυο προστασίας των ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που θα πρέπει πλέον να δούμε σε αυτές τις ακτές είναι επίσης το όριο επισκεπτών, η φέρουσα ικανότητα, πόσα άτομα δηλαδή μπορούν να φιλοξενούν ταυτόχρονα (αυτό ισχύει και για το Μπάλο), χωρίς να προκαλείται ανεπανόρθωτη καταστροφή. Το όριο επισκεπτών είναι διεθνής πρακτική που χρησιμοποιείται σε σημαντικά Μνημεία Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς για να τα προστατέψει Στην εκκλησία – μνημείο της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη, παρότι είναι τεράστια, μπαίνεις μόνο με ραντεβού που κλείνεις μέρες πριν, έτσι ώστε να είναι ελεγχόμενος ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και σε τέτοιες σημαντικά μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς όπως ο Μπάλος, τα Φαλάσαρνα, το Λαφονήσι. Το να επιτρέπεται ανεξέλεγκτος αριθμός ατόμων ταυτόχρονα εκεί, γυρίζει ως μπούμερανγκ όχι μόνο για την περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και για τους ίδιους τους τουρίστες που φεύγουν απογοητευμένοι και μεταφέρουν στις πατρίδες τους αυτή την κατάσταση.

Ως περιοχές NATURA 2000, Μπάλος, Φαλάσαρνα και Λαφονήσι θα έπρεπε να είχαν Φορείς Διαχείρισης με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, οικολογικών οργανώσεων. Αντί αυτού, η προηγούμενη κυβέρνηση έβαλε όλες τις περιοχές NATURA 2000 στην ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης της Σαμαριάς χωρίς επιπλέον προσωπικό, ενώ η τωρινή κυβέρνηση φρόντισε για την κατάργηση και του Φορέα Διαχείρισης της Σαμαριάς και ανέλαβε τις αρμοδιότητές του ο ΟΦΥΠΕΚΑ στην Αθήνα!

Κάπως έτσι μένουν αφύλαχτες κι απροστάτευτες αυτές οι περιοχές κι ευάλωτες σε νέα μεγα-επενδυτικά σχέδια όπως στα Φαλάσαρνα, τα οποία πρόκειται να προσθέσουν χιλιάδες επιπλέον άτομα στις ίδιες ακτές για τις οποίες ήδη λέμε ότι ασφυκτιούν από κόσμο. Αυτό φυσικά θα είναι καταστροφικό και για το περιβάλλον και για τον ίδιο τον τουρισμό τελικά.

Αυτή η επίθεση αυθαιρεσίας στις ακτές υποστηρίζεται και ενθαρρύνεται από την κυβέρνηση που καταθέτει αλλεπάλληλα νομοσχέδια για το περιβάλλον τα οποία περιορίζουν τα όποια μέτρα προστασίας υπήρχαν για τις περιοχές NATURA, επιτρέποντας ακόμη κι εξορύξεις μέσα στις ζώνες προστασίας, επέκταση τουριστικών εγκαταστάσεων σε δάση κοκ.

Μπροστά στην καταστροφή που εξελίσσεται στις ακτές αλλά και στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς, κάποιοι επιλέγουν αντί των κυβερνήσεων να επιρρίπτουν τις ευθύνες σε οικολογικές οργανώσεις κι ενεργούς πολίτες, λες κι αυτοί κυβερνάνε, σε μια υποστηριζόμενη από την κυβέρνηση προσπάθεια να κρύψει τις δικές της ευθύνες για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των Προσταστευόμενων Περιοχών, τη μη στελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας, της Πυροσβεστικής κι άλλων αρμόδιων υπηρεσιών. Να μην τους αφήσουμε να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες με στάχτη στα μάτια! Να τους πιέσουμε να κάνουν αυτά που πρέπει ως κυβέρνηση για την προστασία αυτών των θησαυρών της φύσης».

Φωτογραφία αρχείου: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News