Δίκη Σούζαν Ίτον: Στο σκαμνί σήμερα για τον βιασμό και τον φόνο της ο 30χρονος

Κρήτη
Δίκη Σούζαν Ίτον: Στο σκαμνί σήμερα για τον βιασμό και τον φόνο της ο 30χρονος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μνήμες από το αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα την 60χρονη Σούζαν Ίτον, θα «ξυπνήσουν» σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά

Μνήμες από το αποτρόπαιο έγκλημα με θύμα την 60χρονη Σούζαν Ίτον, η οποία είχε βιαστεί και δολοφονηθεί τον Ιούλιο του 2019 στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων, αναμένεται να «ξυπνήσουν» σήμερα Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης, στα Χανιά.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το οποίο είχε επιβάλει στον 30χρονο δράστη ποινή ισόβιας κάθειρξης συν κάθειρξη 13 ετών, η υπόθεση που είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία και είχε απασχολήσει - και - τα διεθνή ΜΜΕ, αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα σε δεύτερο βαθμό.

Η υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης και δολοφονίας της Αμερικανίδας επιστήμονα του Ινστιτούτου Max Plank της Γερμανίας είχε διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο (μαζί και με την υπόθεση της 21χρονης Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, η οποία είχε σημειωθεί λίγους μήνες νωρίτερα) στην ανάδειξη και καθιέρωση του όρου “γυναικοκτονία” στη χώρα μας.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε πρώτο βαθμό έγινε τον Οκτώβριο του 2020, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου. Πλήθος δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων απ’ όλη τη χώρα και το εξωτερικό είχαν βρεθεί τότε στην Κρήτη, προκειμένου να καλύψουν τη δίκη. Το δικαστήριο, μετά από μια πολύωρη διαδικασία, η οποία διήρκεσε περίπου δέκα ώρες, είχε κηρύξει ένοχο τον νεαρό Κρητικό τόσο για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, όσο και γι’ αυτό του βιασμού.

Παρά το ότι στην απολογία του ο 30χρονος υποστήριξε πως δεν προέβη σε σεξουαλικές πράξεις με την αείμνηστη Ίτον, το δικαστήριο δεν πείστηκε και του επέβαλε ποινή ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία και ποινή κάθειρξης 13 ετών για τον βιασμό. Η Έδρα δέχτηκε ότι ο 30χρονος βίασε τρεις φορές τη γυναίκα, η οποία, κατά την κρίση του δικαστηρίου, βρισκόταν εν ζωή όταν ο καταδικασθείς την πέταξε στο καταφύγιο.

Εξαιρουμένου του διαστήματος κατά το οποίο απολογήθηκε, ο 30χρονος παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης ακίνητος, ατάραχος κι ανέκφραστος. Ό,τι κι αν ακουγόταν σε βάρος του, ο νεαρός παρέμενε στη θέση του σαν “άγαλμα”, χωρίς καν να στρέψει το κεφάλι αριστερά ή δεξιά. Ο 30χρονος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει το “αλά Σαολίν” κούρεμά του, αφού είχε εμφανιστεί στη δίκη με ξυρισμένο το κεφάλι του, εκτός το πίσω μέρος της κεφαλής, ενώ είχε σχηματίσει πλεξούδες στο μούσι του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News