Χανιά: «Κραυγή» αγωνίας από εκπαιδευτικούς και γονείς για δεκάδες κενά - Αβοήθητα 127 παιδιά (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: «Κραυγή» αγωνίας από εκπαιδευτικούς και γονείς για δεκάδες κενά - Αβοήθητα 127 παιδιά (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η δεύτερη χρονιά που δεκάδες μαθητές σχολείων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Χανίων στερούνται την παράλληλη στήριξη την οποία δικαιούνται

Με 127 κενά εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης παραμένει η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στα Χανιά, με συνέπεια μαθητές που χρήζουν ειδικής επιστημονικής στήριξης να βρίσκονται στον αέρα. Tο πρωί της Τετάρτης 21 Σεπτεμβρίου, εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι γονέων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οδό Γκερόλα, ζητώντας άμεση κάλυψη των κενών και επιπλέον αναβάθμιση των σχολείων που έχουν υποβιβαστεί και τα οποία λειτουργούν ως πενταθέσια.

Είναι η δεύτερη χρονιά που δεκάδες μαθητές σχολείων σε ολόκληρη την περιφερειακή ενότητα Χανίων στερούνται την παράλληλη στήριξη την οποία δικαιούνται. Ταυτόχρονα ακάλυπτες παραμένουν 30 θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και σαράντα τέσσερις θέσεις για τμήματα υποδοχής ΖΕΠ που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες.  Πρόκειται για το θεσμό των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας που έχει ενταχθεί στα δημοτικά σχολεία και αποτελεί αναγκαία βοήθεια για τα παιδιά που δεν μιλούν ελληνικά.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Αντώνη Τσαλαπάκη, αίτημα του κλάδου είναι επίσης να τοποθετηθούν εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα καλύπτουν τις άδειες των συναδέλφων τους σε έκτακτες περιπτώσεις.  Την αγωνία των γονιών μαθητών που χρήζουν παράλληλης στήριξης μετέφερε η κ. Μαρία Γιαννάκη μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κρήτης. «Μιλάμε για παιδιά που μένουν αστήριχτα παρότι έχουν διαγνωστεί με συγκεκριμένα προβλήματα και χρήζουν ειδικής επιστημονικής υποστήριξης» σημείωσε.

Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Πόπη Ψαρουδάκη είπε στο neakriti.gr ότι τα κενά θα καλυφθούν με τις προσλήψεις αναπληρωτών ,διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όσον αφορά στα τμήματα ΖΕΠ έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να καλυφθούν 33 θέσεις, κατά προτεραιότητα σε σχολεία με προσφυγόπουλα και αμέσως μετά στα υποβιβασμένα δημοτικά σχολεία του Δραπανιά, της Καντάνου και του Σκινέ – Φουρνέ. Η κ. Ψαρουδάκη εξέφρασε τη στήριξη της στους διευθυντές των παραπάνω σχολείων δηλώνοντας την πρόθεση της διεύθυνσης να τα στηρίξει σε εξοπλισμό και μέσα απαραίτητα για το εκπαιδευτικό έργο.

Εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι γονέων επανέφεραν το αίτημα για στελέχωση όλων ανεξαιρέτως των σχολείων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εξαθέσια. Αυτή τη στιγμή σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, ως πενταθέσια λειτουργούν το Δημοτικό Σχολείο Καντάνου, το Δημοτικό Σχολείο Δραπανιά στην Κίσαμο και το Δημοτικό Σχολείο Φουρνέ – Σκινέ στον Αλικιανό του δήμου Πλατανιά. «Καλούμε τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης να φέρει νέα εισήγηση προς το Υπουργείο Παιδείας να δει ότι τα σχολεία της επαρχίας χρειάζονται στήριξη όπως και η ίδια η επαρχία για να λειτουργήσουν ομαλά» είπε ο κ. Τσαλαπάκης. Αλλά και η κ. Γιαννάκη εκπροσωπώντας τους γονείς και κηδεμόνες, σημείωσε πως εκτός από τα σχολεία της ενδοχώρας ζήτημα ανάλογο αντιμετωπίζουν και άλλα σχολεία στον Πλατανιά και το Κολυμπάρι ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν και πολλά τμήματα των 25 μαθητών τα οποία λειτουργούν εν τέλει εις βάρος της εκπαίδευσης.

Το παρόν στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών έδωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αλέκος Μαρινάκης ο οποίος έκανε λόγο για πισωγύρισμα υπογραμμίζοντας ότι «την δεκαετία του 1970 γινόταν αγώνας για να υπάρχει ένας δάσκαλος ανά τάξη και φτάσαμε στο σημείο να επιστρέφουμε εκεί».

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποστηρίζει ότι για τα συγκεκριμένα σχολεία που έχουν υποβιβαστεί σε πενταθέσια είναι δυνατή η επαναφορά της λειτουργίας τους ως εξαθέσια, με μια απλή εισήγηση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News