Ανησυχία και προβληματισμός για την έκρηξη περιστατικών έμφυλης βίας στα Χανιά

Κρήτη
Ανησυχία και προβληματισμός για την έκρηξη περιστατικών έμφυλης βίας στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμός και ανησυχία από την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στα Χανιά με όλο και περισσότερα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες
  • 53χρονη Ιρλανδή μαχαίρωσε τον 51χρονο σύζυγό της
  • Συζυγικός καυγάς και ξύλο μέσα σε μεζεδοπωλείο
  • Ελεύθερος ο 52χρονος για την ενδοοικογενειακή βία

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στα Χανιά με όλο και περισσότερα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες και δεκάδες περιστατικά να φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.

Μόνο τις προηγούμενες ώρες εκδικάστηκαν στο αυτόφωρο τρεις υποθέσεις - η μία μάλιστα με θύμα έναν 51χρονο. Ανάμεσα τους και η υπόθεση με τον 52χρονο εργαζόμενο στην καθαριότητα του δήμου Χανίων ο οποίος αργά το απόγευμα μετά την απολογία του στον ανακριτή για την ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της συζύγου και των παιδιών του αφέθηκε ελεύθερος, ωστόσο νωρίτερα δικάστηκε για οπλοκατοχή. 

Την ίδια στιγμή, στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο κατέληξε χθες για να δικαστεί μια Ιρλανδή, μόνιμη κάτοικος Χανίων, η οποία φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι στον σύζυγο της μέσα στο σπίτι τους σε περιοχή του Ακρωτηρίου.

Η 53χρονη, το περασμένο Σάββατο μετά από διαπληκτισμό που είχε με τον 51χρονο σύζυγο της, πήρε ένα μαχαίρι και τον τραυμάτισε στον ώμο. Το θύμα χρειάστηκε να πάει στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια αποφάσισε να καταγγείλει την σύζυγο του στην αστυνομία.

Η γυναίκα συνελήφθη, σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για πρόκληση σωματικών βλαβών και παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα. Στο αυτόφωρο δικαστήριο, κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών με αναστολή. Η κατηγορούμενη άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερη.

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας δικάστηκε σήμερα στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Κατηγορούμενος ήταν ένας 63χρονος ο οποίος το περασμένο Σάββατο φέρεται να χτύπησε την 53χρονη γυναίκα του ενώ βρισκόντουσαν σε μεζεδοπωλείο ιδιοκτησίας τους στην περιοχή της Σούδας.

Οι φωνές τους αναστάτωσαν τους θαμώνες και μάλιστα ένας εξ αυτών βιντεοσκόπησε με το κινητό του τη σκηνή και έδωσε το υλικό στην αστυνομία που ειδοποιήθηκε και έσπευσε στο σημείο.

Ο 63χρονος κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δεκαέξι μηνών με αναστολή. Άξιο αναφοράς είναι ότι στο δικαστήριο κατέθεσαν υπερασπιζόμενες τον 63χρονο τόσο η ίδια η σύζυγος, ισχυριζόμενη πως ο άντρας την απλώς την έσπρωξε, όσο και η κόρη του που είπε ότι ο πατέρας της δεν είναι βίαιος.

Το αυτόφωρο δικαστήριο νωρίτερα χθες, έκρινε ένοχο για οπλοκατοχή και τον 52χρονο που κατηγορείται για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των τριών παιδιών και της συζύγου του και του επέβαλε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή.

Υπενθυμίζεται ότι την ημέρα που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της 15χρονης κόρης του, οι αστυνομικοί σε έρευνα στο σπίτι του βρήκαν είδη οπλισμού και συγκεκριμένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ, σπαθί σαμουράι, μαχαίρι με λεπίδα 9 εκατοστών, δύο αεροβόλα τουφέκια και ένα αεροβόλο όπλο, ρόπαλο και ένα αυτοσχέδιο όπλο με δύο γκλοπ δεμένα. Απολογούμενος ο 52χρονος ισχυρίστηκε ότι τα περισσότερα, τα είχε βρει στα σκουπίδια κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Το απόγευμα ο 52χρονος πέρασε το κατώφλι του ανακριτή Χανίων για να απολογηθεί για το κακούργημα της ενδοοικογενειακής βίας. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τις ανακριτικές αρχές να του επιβάλλουν τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρέωσης εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα μια φορά το μήνα. Επίσης ο 52χρονος υποχρεούται να απομακρυνθεί από την οικογενειακή στέγη και να μην έρχεται σε επαφή με τα τρία παιδιά του παρά μόνο με τη σύζυγο του.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την προηγούμενη Τετάρτη μετά από ένα ακόμη επεισόδιο ξυλοδαρμού, με θύμα την 15χρονη κόρη του. Γείτονας της οικογένειας είδε τον 52χρονο στο μπαλκόνι του σπιτιού να χτυπά με ένα λάστιχο την κόρη του.

Ο γείτονας παρενέβη, μάλιστα δέχτηκε και ο ίδιος επίθεση, δόθηκε όμως η αφορμή για να καταγγείλει η 15χρονη πως τόσο η ίδια, όσο και τα δύο μικρότερα αδέλφια της ηλικίας 13 και 4 ετών, έχουν επανειλημμένα πέσει θύματα κακοποίησης από τον πατέρα τους όπως επίσης και η Ουκρανικής καταγωγής μητέρα τους.

Την προσεχή Παρασκευή ολοκληρώνεται η δικαστική διαδικασία για τον 52χρονο καθώς έχει οριστεί η δίκη του στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο για την πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος δύο ατόμων και για αντίσταση κατά της αρχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News