Χανιά: Κάνουν έξωση σε μισθωμένα νηπιαγωγεία - Στον «αέρα» η σχολική στέγη

Κρήτη
Χανιά: Κάνουν έξωση σε μισθωμένα νηπιαγωγεία - Στον «αέρα» η σχολική στέγη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ζητά ο δήμαρχος Χανίων

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί στα Χανιά που στεγάζονται σε μισθωμένα κτήρια. Οι ιδιοκτήτες τους σε πολλές περιπτώσεις έχουν προχωρήσει σε διαδικασίες έξωσης καθώς ζητούν αυξήσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές στο πλαίσιο της απόφασης για μείωση των μισθωμάτων του ελληνικού δημοσίου. Την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα ζητά ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης θέτοντας αίτημα να χορηγηθεί η δυνατότητα αναπροσαρμογής των μισθωμάτων με ίδιους πόρους και να αφαιρεθεί η υποχρεωτική μείωση τους.

Σε επιστολή του την οποία κοινοποιεί στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο κ. Σημανδηράκης περιγράφει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται λόγο της μη πληρότητας σχολικών χώρων στο δήμο. Εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια, με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση ακινήτων, αλλά και την αύξηση στα ενοίκια κατοικιών και επαγγελματικών χώρων, εντοπίζεται σοβαρό ζήτημα στη διατήρηση των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων, στη νηπιακή πρόνοια.

«Τη δεδομένη στιγμή, σε αρκετές μονάδες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Δήμο Χανίων, που στεγάζουν νηπιαγωγεία-προνήπια, οι ιδιοκτήτες έχουν εκκινήσει διαδικασίες έξωσης, ενώ παράλληλα, με τις υπάρχουσες συνθήκες, τα μισθώματα που προβλέπονται από το δημόσιο, δεν είναι αποδεκτά από τους εκμισθωτές. Αποτέλεσμα των παραπάνω, οι Υπηρεσίες του Δήμου Χανίων να αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο στην εύρεση σχολικής στέγης, για μία σειρά από νηπιαγωγεία» υπογραμμίζει ο κ. Σημανδηράκης.

Το πρόβλημα εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια με πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων να ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια, με το αιτιολογικό ότι το ύψος της φορολόγησης τους σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ, καθιστούν ασύμφορη για τους ίδιους τη μίσθωση. Εξάλλου η μείωση του 30% που είναι σε ισχύ έχει επιβληθεί από το 2011 εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και η οποιαδήποτε αναπροσαρμογή τους απαγορεύεται.

Όπως είπε στο neakriti.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Βαρδάκης, ο δήμος δεν αντιμετωπίζει άμεσα τον κίνδυνο να γίνει έξωση σε νηπιαγωγείο ή παιδικό σταθμό, με δεδομένο ότι μεσολαβεί συνήθως η εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων και η διαδικασία είναι έτσι κι αλλιώς χρονοβόρα. Ο ίδιος πάντως θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένο το αίτημα των εκμισθωτών. Όπως εξηγεί ο κ. Βαρδάκης, τα μισθώματα καταβάλλονται από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς τη μεσολάβηση του δήμου. «Αυτό που ουσιαστικά εμείς ζητάμε είναι το 30% της μείωσης να καλυφθεί από πόρους του δήμου ώστε να γίνει προσαρμογή στα επίπεδα που ζητούν οι εκμισθωτές» σημείωσε. Σύμφωνα με το νόμο 4876 του 2021 που αφορά την ισχύ των χαμηλών μισθωμάτων, απαγορεύεται να αυξηθούν πριν την 1η Ιανουαρίου 2023.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης διευκρινίζει στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα πως «με τους υφιστάμενους οικονομικούς περιορισμούς και με τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν δύνανται να ενοικιάζουν τα ακίνητα τους στον δήμο Χανίων, καθώς αδυνατούν να καλύψουν έξοδα συντήρησης αλλά και λειτουργικά έξοδα. Επιπλέον, οι προδιαγραφές του υπουργείου Παιδείας, ώστε να ενοικιαστεί ένα οποιαδήποτε κτήριο για να φιλοξενήσει οποιαδήποτε σχολική δομή, έχουν αλλάξει και καθιστούν αδύνατη την εύρεση κατάλληλων χώρων, που να καλύπτουν τις απαιτούμενες κτηριακές υποδομές, κυρίως στο κέντρο της πόλης».

Ο ίδιος υπογραμμίζει τον κίνδυνο, «αν δεν υπάρξει αναπροσαρμογή στα μισθωτήρια των ενοικιαζόμενων σχολικών δομών, πολύ σύντομα να πραγματοποιηθούν εξώσεις και η εύρεση τέτοιων υποδομών θα είναι ανέφικτη». Μόνη εφικτή λύση για την δημοτική αρχή είναι να αφαιρεθεί η υποχρεωτική μείωση ή να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να αναπροσαρμόζουν, έστω και με ιδίους πόρους, τα τρέχοντα μισθώματα. Σημειώνεται ότι σε μισθωμένα νηπιαγωγεία, βάση νόμου, ο δήμος δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης για εργασίες συντήρησης, αναβάθμισης ή οτιδήποτε άλλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News