Χανιά: Μέτρα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου ζητούν οι δήμαρχοι - Κοινή επιστολή προς τον Μητσοτάκη

Κρήτη
Χανιά: Μέτρα επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου ζητούν οι δήμαρχοι - Κοινή επιστολή προς τον Μητσοτάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην κοινή τους επιστολή οι δήμαρχοι της ΠΕ Χανίων, αναφέρονται στις αλλαγές που προκάλεσαν στον τουρισμό, η οικονομική κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία

Κοινή επιστολή μέσω της οποίας ζητούν τη θέσπιση κινήτρων για την αύξηση της επισκεψιμότητας του Νομού Χανίων και κατά την περίοδο του χειμώνα, με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας, απέστειλαν στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η επιστολή κοινοποιείται και στους υπουργούς Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.

Στην κοινή τους επιστολή οι δήμαρχοι της ΠΕ Χανίων, αναφέρονται στις αλλαγές που προκάλεσαν στον τουρισμό, η οικονομική κρίση, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επισκέπτες αναζητούν πλέον ξεχωριστές και προσαρμοσμένες εμπειρίες, σε μέρη που τους εμπνέουν ασφάλεια, φιλοξενία, επαφή με το φυσικό περιβάλλον και πολλές επιλογές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους».

Παράλληλα τονίζουν ότι τα Χανιά αποτελούν έναν εξαιρετικά ασφαλή, φιλόξενο και ελκυστικό προορισμό καθώς, όπως αναφέρει η επιστολή:

  • Ικανοποιητικές υποδομές υπάρχουν στο σύνολο των δήμων του Νομού, που διαρκώς βελτιώνονται με τις διαρκείς προσπάθειες όλων των δημόσιων και ιδιωτικών εμπλεκόμενων φορέων και τη χρήση των εκάστοτε χρηματοδοτικών εργαλείων.
  • Υπάρχει σύγχρονο αεροδρόμιο το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει και να καλύψει τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την αύξηση της κίνησης κατά τη διάρκεια της θερινής σεζόν αλλά και κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους.
  • Επίσης υπάρχει πληθώρα επιλογών για τουρισμό εμπειρίας, που καλύπτουν όλο το φάσμα του θεματικού τουρισμού και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Στην κοινή τους επιστολή οι δήμαρχοι επισημαίνουν το γεγονός ότι η τοπική οικονομία εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό, παραθέτοντας στοιχεία για την τουριστική κίνηση μέσω του αεροδρομίου της πόλης, την αύξηση σε ποσοστά αφίξεων και τη συμβολή των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους σε αυτό.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή, «τη δεκαετία 2010-2019 οι διεθνείς αφίξεις στα Χανιά αυξήθηκαν κατά 545.588 επιβάτες, δηλαδή κατά 92%, διότι πολλές εταιρείες ενέταξαν στο πρόγραμμά τους το Αεροδρόμιο Χανίων, εκτελώντας πτήσεις από και προς τα Χανιά.

Εξ αυτών, οι 387.525 επιβάτες (71% της αύξησης) ήρθαν με αερομεταφορείς χαμηλού κόστους.

Η αύξηση αυτή δεν επηρέασε τους Tour Operators και τους παραδοσιακούς αερομεταφορείς, οι οποίοι αύξησαν επίσης τους επιβάτες τους από 591.848 το 2010 σε 749.911 το 2019 (αύξηση 26,7%).

Η είσοδος των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους ενεργοποίησε και τις παραδοσιακές αεροπορικές εταιρείες όπως οι British Airways, Austrian Airlines, Lufthansa, που ενέταξαν κι αυτές στο πρόγραμμά τους το Αεροδρόμιο Χανίων».

Στην επιστολή τους οι δήμαρχοι καταλήγουν:

«Γίνεται λοιπόν, ξεκάθαρο ότι πρέπει να αποτελέσει στόχο η προσέλκυση αερομεταφορέων για σύνδεση του Αεροδρομίου Χανίων με χώρες - στόχους του εξωτερικού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, προκειμένου να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας».

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News