Στη Βουλή το θέμα του Γυμνασίου Γαύδου - «Να δοθεί αυξημένη μοριοδότηση για καθηγητές»

Κρήτη
Στη Βουλή το θέμα του Γυμνασίου Γαύδου - «Να δοθεί αυξημένη μοριοδότηση για καθηγητές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χανιώτης βουλευτής Παύλος Πολάκης στην ερώτηση του με τίτλο «Αποκλεισμός μαθητών της Γαύδου από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», επανατοποθετεί το θέμα, παρουσιάζοντας συνολικά τα δεδομένα που η πολιτεία καλείται να λάβει υπόψη της

  • Επίκαιρη ερώτηση Π. Πολάκη
  • Ζητά ανάκληση της απόφασης του υπουργείου Παιδείας

Να αντιμετωπιστεί το αίτημα της ίδρυσης γυμνασίου στην ακριτική Γαύδο με κριτήρια εθνικά και δημογραφικά πρωτίστως, ζητά από την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης.

Σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε και η οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί σήμερα στις πέντε και μισή το απόγευμα, ο κ. Πολάκης καλεί την Υπουργό να ανακαλέσει την απόφαση της, σύμφωνα με την οποία οικονομικοί και παιδαγωγικοί λόγοι επιβάλουν τη μετακίνηση των δύο μαθητών στην Κρήτη για να φοιτήσουν σε γυμνάσιο. Θέτει δε ζήτημα χορήγησης των αναγκαίων κινήτρων σε καθηγητές, όπως για παράδειγμα αυξημένη μοριοδότηση, για να διδάξουν στη Γαύδο.

Ο Χανιώτης βουλευτής στην ερώτηση του με τίτλο «Αποκλεισμός μαθητών της Γαύδου από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», επανατοποθετεί το θέμα, παρουσιάζοντας συνολικά τα δεδομένα που η πολιτεία καλείται να λάβει υπόψη της. Υπενθυμίζει ότι το ακριτικό νησί της Γαύδου, αποτελεί το νοτιότερο άκρο της χώρας μας και ταυτόχρονα της Ευρώπης, και σημειώνει πως «σε μια εποχή ακραίων και απαράδεκτων γεωπολιτικών αμφισβητήσεων και διεκδικήσεων, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Αναφερόμενος στους λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που διαβιούν κάτω από δύσκολες συνθήκες , μιλά για «χρέος της πολιτείας, ειδικά στην περίπτωση ακριτών, να τους παράσχει αμέριστη υποστήριξη και κίνητρα για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους». Ειδικότερα για τους δύο μαθητές της Γαύδου, που τέλειωσαν το Δημοτικό και που οφείλουν να συνεχίσουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρεωτική τους εκπαίδευση στο Γυμνάσιο, θα πρέπει να φύγουν από το νησί.

«Με την άρνηση σας να λειτουργήσει Γυμνάσιο στο νησί, υποχρεώνετε την οικογένεια να χωριστεί καθώς ο πατέρας είναι κτηνοτρόφος και δεν μπορεί να φύγει και επομένως τα παιδιά θα πρέπει να φύγουν με την μητέρα τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει μαζί τους να ακολουθήσει και το τρίτο παιδί της οικογένειας, το οποίο φέτος θα φοιτούσε στο Νηπιαγωγείο. Με την απόφαση σας αυτή, διαρρηγνύεται η συνοχή μιας οικογένειας την οποία εκτός όλων των άλλων οδηγείτε και σε οικονομικό αδιέξοδο» σημειώνει στην ερώτηση του ο Παύλος Πολάκης.

Επιπλέον κατηγορεί την Υπουργό Παιδείας ότι με την άρνηση της να ιδρυθεί γυμνάσιο στη Γαύδο, συμβάλλει στην περαιτέρω ερημοποίηση ενός ακριτικού νησιού, αφού η μη λειτουργία σχολείου οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας παρά μόνο στην προσχολική αγωγή που φέτος θα έχει ένα μόνο μαθητή, αποτελεί πέρα των άλλων, μέγιστο αντικίνητρο για πιθανούς μελλοντικούς οικιστές. Σημειώνει μάλιστα ότι, πριν από λίγα χρόνια, όταν πάλι υπήρχαν περί τους τέσσερις μαθητές, το Γυμνάσιο λειτούργησε με δύο καθηγητές. Για δε το Δημοτικό Σχολείο διευκρινίζει ότι αυτή τη σχολική χρονιά δεν λειτουργεί γιατί δεν υπάρχει κανένας μαθητής.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα των παιδιών που ζουν σε Ακριτικά νησιά σε δωρεάν εκπαίδευση είναι αναφαίρετο και έχει την ίδια αν όχι μεγαλύτερη αξία με το δικαίωμα όλων των παιδιών της χώρας μας, ειδικά αν πρόκειται για υποχρεωτική εκπαίδευση. Προσθέτει ακόμη πως είναι αδιανόητο το κριτήριο για την λειτουργία ενός σχολείου σε μια ακριτική περιοχή να είναι αποκλειστικά αριθμητικό, όταν θα έπρεπε πρωτίστως να είναι εθνικό και δημογραφικό.

Παρέμβαση και από την ΕΛΜΕ Χανίων

Θέση πήρε με ανακοίνωση της και η ΕΛΜΕ Χανίων η οποία καταγγέλλει το Υπουργείο Παιδείας για την πρωτοφανή και απαράδεκτη όπως χαρακτηρίζει απόφαση του με την οποία όπως σημειώνει «αρνείται το δικαίωμα των μαθητών της ακριτικής Γαύδου στη μόρφωση». Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων κάνει γνωστό ότι «συντάσσεται με το δίκαιο αίτημα της οικογένειας και συνολικά των κατοίκων της Γαύδου για δημιουργία Γυμνασίου στο νησί, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους».

Μεταξύ άλλων απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει την επίμαχη απόφαση, να προχωρήσει άμεσα στην ίδρυση και λειτουργία Γυμνασιακών τάξεων στη Γαύδο από φέτος, να εξασφαλίσει χώρο λειτουργίας του σχολείου με ταυτόχρονη διασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομή και να εξασφαλιστούν ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη στελέχωση του σχολείου από εκπαιδευτικούς.

Το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά σχολιάζοντας την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας σημειώνει πως «δεν είναι καινούργια. Συστηματικά και με σχέδιο όλες οι κυβερνήσεις συγχωνεύουν, κλείνουν εκατοντάδες σχολεία σε όλη την χώρα. Με διάφορα προσχήματα αλλά με κυρίαρχη την λογική της αγοράς, του κόστους- οφέλους, έχουν ερημώσει από σχολεία και μαθητές, ειδικά τις ακριτικές περιοχές».

Στον αέρα η οικογένεια των μαθητών

Την  ίδια στιγμή που οι πιέσεις προς το Υπουργείο για ίδρυση γυμνασίου στη Γαύδο αυξάνονται μέρα με την ημέρα, στο ακριτικό νησί η οικογένεια των δύο μαθητών, βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Η μητέρα Έφη Γεωργακά Λουγιάκη, μόλις μια εβδομάδα πριν το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας, δεν γνωρίζει αν τελικά η ίδια μαζί με τα τρία παιδιά της – δύο μαθητές γυμνασίου κι ένα νήπιο – θα παραμείνουν στη Γαύδο μαζί με τον σύζυγο και πατέρα των παιδιών της, συνεχίζοντας την κοινή  ζωή τους ή αν θα χρειαστεί να πάρει τα παιδιά της και να μετακομίσει-  πιθανότατα στην Παλαιόχωρα- για να φοιτήσουν τα παιδιά στο εκεί γυμνάσιο.

Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου

Στην τελευταία συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Γαύδου εξέδωσε ψήφισμα για τον κίνδυνο ερημοποίησης του νησιού με αφορμή το αίτημα για ίδρυση Γυμνασίου στο νησί. «Η παράμετρος που καλείται η Κυβέρνηση και στο σύνολό της η Πολιτεία να εξετάσει, είναι αυτή της -όχι και τόσο μακρινής μελλοντικά- ερημοποίησης του νησιού μας. Δίχως παιδιά, η Γαύδος δεν θα είναι η ίδια, δεν θα είναι ο «Παράδεισος» που όλοι επικαλούνται, θα είναι ένα νησί δίχως Αύριο» σημειώνεται στο σχετικό ψήφισμα.

Το δημοτικό συμβούλιο Γαύδου καλεί την πολιτεία έστω την ύστατη στιγμή να αναθεωρήσει την απόφασή της και να επιτρέψει τη δημιουργία Γυμνασιακών τάξεων στη Γαύδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News