Κρήτη: Ασύλληπτα περιστατικά εργασιακού «μεσαίωνα» στον τουριστικό κλάδο (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Ασύλληπτα περιστατικά εργασιακού «μεσαίωνα» στον τουριστικό κλάδο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι τουρίστες και μειώνονται οι εργαζόμενοι στο νησί - Ακόμα και το 70% φτάνει η άνοδος της εργασίας ανηλίκων στον κλάδο

Πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας που είναι ασύλληπτες για τον ανθρώπινο νου, καταγγέλλουν τα εργατικά κέντρα της δυτικής Κρήτης ότι επικρατούν στους χώρους δουλειάς σε ορισμένες τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες μάλιστα έχουν φτάσει σε σημείο να εκμεταλλεύονται ακόμα και ανήλικους που δουλεύουν για το χαρτζιλίκι τους.  

Ο εργασιακός «μεσαίωνας» έχει ως αποτέλεσμα πολλοί από τους εποχιακά εργαζόμενους που φέτος «ματώνουν» για το μεροκάματο, να είναι αποφασισμένοι του χρόνου να αλλάξουν επάγγελμα

Ως μία τουριστική περίοδο με πολλές ιδιαιτερότητες χαρακτηρίζεται η φετινή, καθώς όσο αυξάνονται οι αλλοδαποί επισκέπτες στο νησί, τόσο μειώνονται οι εργαζόμενοι στα λεγόμενα εποχιακά επαγγέλματα. 

Ατελείωτες ώρες δουλειάς χωρίς ρεπό, άθλιες συνθήκες εργασίας, περιορισμένες αμοιβές, ατυχήματα που συμβαίνουν εν ώρα εργασίας λόγω κόπωσης, αλλά και εκφοβισμός εργαζόμενων που νοσούν από κορωνοιού να παραμείνουν κανονικά στα πόστα τους ειδικά αν είναι ασυμπτωματικοί, αναμφίβολα δημιουργούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» στους χώρους εργασίας.

«Αυτό που έχουμε δει είναι συνάδελφοι να βιώνουν εργασιακή ζούγκλα. Δεν υπάρχει κόσμος που να ασχολείται με τον τουρισμό, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση προσωπικού. Αυτό σημαίνει ότι το βάρος της εργασίας το επωμίζονται οι λίγοι», σημειώνει σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης.

Όπως εξηγεί ο κ. Μανωλικάκης, «Μιλάμε για ατελείωτες ώρες δουλειάς, άθλιες συνθήκες, χωρίς ρεπό, όσο και να πληρώνονται δεν αντέχουν. Ούτε καν οι συλλογικές συμβάσεις δεν είναι αυτές που πρέπει.»

Οι προβλέψεις για το 2023 είναι δυσοίωνες, καθώς πολλοί από τους εργαζόμενους που φέτος «ματώνουν» για το μεροκάματο, του χρόνου είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν επάγγελμα.

Στα «ύψη» η ανήλικη εργασία 

Την ίδια ώρα, ραγδαία αύξηση παρατηρείται φέτος και στο φαινόμενο της ανήλικης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις, με το ποσοστό στα Χανιά να φτάνει ακόμα και στο 70%.

Βασική απαίτηση των συνδικαλιστών είναι η επέκταση του ταμείου ανεργίας από τους 3 που ισχύει σήμερα στους 6 μήνες.

(φωτογραφία αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News