Διγαλάκης: Μεγάλες προοπτικές για την ανάδειξη και προστασία της Αρχαίας Φαλάσαρνας

Κρήτη
Διγαλάκης: Μεγάλες προοπτικές για την ανάδειξη και προστασία της Αρχαίας Φαλάσαρνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο κ. Διγαλάκης σε δηλώσεις του, την περασμένη Δευτέρα, στάθηκε στην «ιδιαίτερη σημασία του αρχαιολογικού χώρου και του ναού της Αρτέμιδος»

Δυνατή είναι πλέον η ένταξη του έργου ανάδειξης και προστασίας της Αρχαίας Φαλάσαρνας στο νέο ΕΣΠΑ, μετά τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που υπήρχαν αναφορικά με τη μη, μέχρι πρότινος, απαλλοτρίωση έκτασης πέντε περίπου στρεμμάτων στην «καρδιά» του αρχαιολογικού χώρου.

Το γεγονός επισημάνθηκε τη Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022, στο περιθώριο του αγιασμού που πραγματοποιήθηκε στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη, στην Αρχαία Φαλάσαρνα, για την έναρξη των ανασκαφών στο ναό της θεάς Αρτέμιδος.

Η αρχαιολόγος, διευθύντρια της ανασκαφής δρ. Ελπίδα Χατζηδάκη, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια τα τελευταία σχεδόν 35 χρόνια, εξέφρασε τη συγκίνησή της, λέγοντας πως «είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Για την ιερότητα του χώρου και τη μετάδοση της γνώσης στις επόμενες γενιές».

Η κ. Χατζηδάκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον κ. Διγαλάκη, τονίζοντας ότι χάρη σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση κατέστη δυνατόν να διευθετηθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα προκειμένου, στη συνέχεια, να ολοκληρωθεί η αναγκαία απαλλοτρίωση και να συνεχιστεί το σημαντικό αυτό έργο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Χατζηδάκη, τόσο στο νυν δήμαρχο Κισάμου Γιώργο Μυλωνάκη, όσο και στον τέως δήμαρχο Θοδωρή Σταθάκη, οι οποίοι παραβρέθηκαν στον αγιασμό.

Ο Χανιώτης Βουλευτής, σε ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, σημείωνε ότι στη Ζώνη Α’ Προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Φαλάσαρνας, υπήρχε ακίνητο ιδιώτη, έκτασης 5,071 στρεμμάτων, που δεν είχε απαλλοτριωθεί, παρά το γεγονός ότι είχε συμπεριληφθεί στο αρχικό αίτημα για το σύνολο της προβλεπόμενης αναγκαίας απαλλοτρίωσης. Αξιοσημείωτο είναι ότι εντός του ακινήτου αυτού βρίσκεται η είσοδος και τμήμα της οχύρωσης του αρχαίου λιμένα, που περιλαμβάνει και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία, τον κυκλικό πύργο. Δηλαδή, δεν είχε απαλλοτριωθεί η “καρδιά” του αρχαιολογικού χώρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρότι είχαν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Διγαλάκης τόνιζε ότι χωρίς την απαλλοτρίωση της έκτασης δεν είναι δυνατή η ανάδειξη και προστασία του αρχαιολογικού χώρου βάσει εγκεκριμένης μελέτης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ/ΑΔΑΜΤΕ/ΔΑΑΜ/ΤΜΑΜ/556564/62875/2071/970/6.10.2020), την ίδια ώρα που υπάρχει ήδη έτοιμη πρόταση ένταξής του στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2021-2027.

Ο κ. Διγαλάκης σε δηλώσεις του, την περασμένη Δευτέρα, στάθηκε στην «ιδιαίτερη σημασία του αρχαιολογικού χώρου και του ναού της Αρτέμιδος» και συνεχάρη την κ. Χατζηδάκη για τις κοπιώδεις προσπάθειές της τις τελευταίες τρεις και πλέον δεκαετίες. «Η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σε συνδυασμό με την ιστορική σημασία του χώρου, την προβολή και την επισκεψιμότητα είναι συνθήκες που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και της τοπικής οικονομίας, προς όφελος της κοινωνίας της Κισάμου και ευρύτερα των Χανίων», σημείωσε κ. Διγαλάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ταχύτατη ανταπόκρισή της, μετά την κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες. 

Ως γνωστόν, οι σωστικές ανασκαφές διενεργούνται στην περιοχή της Αρχαίας Φαλάσαρνας από το 1966 και η συστηματική ανασκαφική έρευνα από το 1986, πλουτίζοντας τις γνώσεις μας για την ιστορία της πόλης και φέρνοντας στο φως σταδιακά, το αρχαίο λιμάνι, την πόλη και το νεκροταφείο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News