Γαύδος: Προσπάθειες αύξησης των υδάτινων πόρων - Στόχος να εκλείψει η απειλή της λειψυδρίας

Κρήτη
Γαύδος: Προσπάθειες αύξησης των υδάτινων πόρων - Στόχος να εκλείψει η απειλή της λειψυδρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέχρι πρότινος τα αποθέματα νερού στο νησί κάλυπταν τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων ωστόσο την περίοδο του καλοκαιριού λόγω υπερκατανάλωσης μειώνονταν σημαντικά

Να αυξήσει τα διαθέσιμα αποθέματα νερού προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια ακόμη και τους μήνες αιχμής, επιχειρεί ο δήμος Γαύδου μέσω νέων γεωτρήσεων. Οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικές ωστόσο λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών στο ακριτικό νησί, η δημοτική αρχή καλεί κατοίκους και επισκέπτες να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση νερού.

Επάρκεια νερού ακόμη και τους μήνες του καλοκαιριού με αυξημένη ζήτηση εξασφαλίζουν όπως όλα δείχνουν οι νέες γεωτρήσεις που ανοίχτηκαν στην ακριτική Γαύδο. Με τη συνδρομή του ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Απόστολου Αλεξόπουλου και της Δ.Ε.Υ.Α.Η. το έργο είναι σε εξέλιξη και παρακολουθείται η απόδοση των γεωτρήσεων.

Ο Ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολος Αλεξόπουλος, ανέφερε για την πορεία του έργου με τις γεωτρήσεις: «Μέχρι τώρα οι ενδείξεις είναι καλές ότι θα έχουμε μια ποσότητα η οποία θα προστεθεί στους υφιστάμενους υδατικούς πόρους και θα συμβάλλουμε στην ανακούφιση του υδατικού προβλήματος στη Γαύδο» τόνισε και συνέχισε λέγοντας: Το θέμα είναι να γίνει κατανοητό σε όλους ότι δεν μπορούμε εδώ στη Γαύδο να έχουμε την αφθονία ή τις ευκολίες που έχουν απέναντι».

Μέχρι πρότινος τα αποθέματα νερού στο νησί κάλυπταν τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων ωστόσο την περίοδο του καλοκαιριού λόγω υπερκατανάλωσης μειώνονταν σημαντικά. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι ακόμη και τις περιόδους αιχμής η Γαύδος να μην απειλείται από λειψυδρία.

Ταυτόχρονα οι χημικές αναλύσεις στα διαθέσιμα αποθέματα νερού πιστοποιούν και την ποιότητα τους, όπως τόνισε και ο κ. Αλεξόπουλος: «Ελέγχουμε προσεκτικά και συστηματικά πια και την ποιότητα του νερού με χημικές αναλύσεις τόσο από άποψης χημισμού όσο και από άποψη παρουσίας μικροοργανισμών οι οποίοι είναι παθογόνοι και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου. Δηλαδή έχουμε φτάσει πια με την παρούσα δημοτική αρχή σε ένα επίπεδο διαχείρισης των υδατικών πόρων που είναι πάρα πολύ ικανοποιητικό».

Λόγω της γεωλογικής δομής στη Γαύδο αναπτύσσονται διαφορετικοί τύποι υδροφόρων οριζόντων που δυσχεραίνουν την αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Ενδεικτικά στο Σαρακήνικο ο επιφανειακός υδροφόρος ορίζοντας δίνει υφάλμυρο νερό. Αντίθετα όσοι βρίσκονται σε ανθρακικά πετρώματα δεν έχουν εισροή θαλασσινού νερού.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News