Χανιά: Αποκλεισμένα χωριά στο Σέλινο - Καταγγελίες για επικίνδυνες εκρήξεις από δυναμίτη στο βουνό (εικόνες)

Χανιά
Χανιά: Αποκλεισμένα χωριά στο Σέλινο - Καταγγελίες για επικίνδυνες εκρήξεις από δυναμίτη στο βουνό (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτοικοι μικρών χωριών του Σελίνου έχουν φτάσει σε απόγνωση, καθώς στερούνται της δυνατότητας πρόσβασης, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με μπάζωμα του ποταμού και καταστροφή αιωνόβιων δέντρων
  • Κλειστός ο δρόμος Παλαιόχωρας - Τεμενίων από τον Μάρτιο
  • Αποκλεισμένα χωριά του Σελίνου - Σε απόγνωση οι κάτοικοι
  • Κάνουν 45 λεπτά για μία απόσταση 15 λεπτών
  • Καταγγελίες για επικίνδυνες εκρήξεις από δυναμίτη στο βουνό
  • Απειλούν με κλείσιμο του δρόμου προς Παλαιόχωρα
  • Κλειστός από τον περασμένο Μάρτιο είναι ο επαρχιακός δρόμος Παλαιόχωρας - Τεμενίων στα Χανιά, εξ αιτίας του έργου αντιστήριξης της πλαγιάς του βουνού, που υλοποιεί η περιφέρεια στο ύψος του χωριού Αζωγυρές, για την αντιμετώπιση κατολισθήσεων.

    Κάτοικοι μικρών χωριών του Σελίνου έχουν φτάσει σε απόγνωση, καθώς στερούνται της δυνατότητας πρόσβασης, ενώ ταυτόχρονα καταγγέλλουν τεράστια καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με μπάζωμα του ποταμού και καταστροφή αιωνόβιων δέντρων. Οι δε κάτοικοι του Αζωγυρέ, θέτουν ζητήματα ασφάλειας των σπιτιών τους, λόγω των εκρήξεων με δυναμίτη για την απομάκρυνση βράχων στο εκτελούμενο έργο.

    Αχλαδιάκες, Ασφενδιλές, Στράτοι, χωριά του Σελίνου με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους που απέχουν μόλις λίγα λεπτά από την Παλαιόχωρα, έχουν αποκλειστεί από το επαρχιακό δίκτυο που τα συνδέει με την κοντινή κωμόπολη. Για εναλλακτική πρόσβαση  οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες που θέλουν να φτάσουν οδικώς από την Παλαιόχωρα στη Σούγια και σε άλλα χωριά του Σελίνου, είναι υποχρεωμένοι να διανύσουν δεκάδες επιπλέον χιλιόμετρα.

    Ο κ. Κωστής Σηφάκης που ζει στους Στράτους, μιλώντας στο neakriti.gr, υποστήριξε ότι «το έργο εκτελείται χωρίς χρονοδιάγραμμα, χωρίς να έχει ληφθεί μέριμνα για τους κατοίκους και χωρίς η περιφέρεια ως φορέας υλοποίησης του έργου, να έχει φροντίσει για την εξασφάλιση μιας δευτερεύουσας λύσης για την προσβασιμότητα». Ο ίδιος υποστήριξε ότι «το πρόβλημα έχει ονοματεπώνυμο: Περιφέρεια Κρήτης και δήμος Καντάνου Σελίνου. Ο τελευταίος είναι κυριολεκτικά απών».

    Ο κ. Μάκης Τζανάκης κτηνοτρόφος από το χωριό Αχλαδιάκες, εξηγεί ότι σε φυσιολογικές συνθήκες η απόσταση Αχλαδιάκες - Παλαιόχωρα είναι δέκα με δεκαπέντε λεπτά. «Πλέον πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο μέσω του χωριού Προδρόμι, κάνοντας δεκάδες έξτρα χιλιόμετρα σε χρόνο τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, επιρρίπτοντας ευθύνες στον εργολάβο αλλά και στην Περιφέρεια.

    Ο κ. Μανόλης Σταυρίδης ο οποίος επίσης ζει στις Αχλαδιάκες μίλησε για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση, με απομονωμένους συγκοινωνιακά κατοίκους, με προβλήματα στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών εξ αιτίας του έργου και με μια δημοτική αρχή η οποία όπως σημείωσε, μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα στο έργο, έχει όμως υποχρέωση να ενδιαφερθεί για τα προβλήματα των κατοίκων όλων των χωριών.

    «Μας έχει ξεχάσει και η πολιτεία και ο δήμαρχος του δήμου Καντάνου Σελίνου και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καλογερής και οι βουλευτές που ψηφίζουμε τόσα χρόνια. Πλήρης αδιαφορία για όλα αυτά τα μικρά χωριά που έχουν διαλύσει» είπε στο neakriti.gr η κ. Μαριάννα Παπαδογιαννάκη από την Παλαιόχωρα που εδώ και μήνες αδυνατεί να μεταβεί στον Ασφενδιλέ που διατηρεί αγροτική περιουσία. «Σε μια περίοδο που τα καύσιμα είναι στα ύψη, καλούμαστε να πάμε στο χωριό μας διανύοντας σαράντα επιπλέον χιλιόμετρα και μέσω ενός επικίνδυνου δρόμου» πρόσθεσε.

    «Αν μπει μία φωτιά θα καούμε ζωντανοί»

    Εν μέσω αντιπυρικής περιόδου τίθεται επιπλέον και ζήτημα επικινδυνότητας από μια πιθανή πυρκαγιά με τους κατοίκους να ζητούν διασφάλιση της άμεσης πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων στις περιοχές που θίγονται από την εκτέλεση του έργου στον Αζωγυρέ. Η κ. Ζαμπία Νταουντάκη από τις Αχλαδιάκες σημείωσε πως η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Μέχρι πότε; Τηλέφωνο δεν έχουμε, οι νέοι έφυγαν, οι γέροι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Και δεν φτάνει αυτό, σε μια πιθανή φωτιά θα καούμε» τόνισε.

    Η κ. Ζώση Τζανάκη επεσήμανε πως ο τρόπος με τον οποίο ο εργολάβος έχει παρέμβει στο ποτάμι δεν θα επιτρέπει το χειμώνα την ομαλή ροή των νερών και εξέφρασε την ανησυχία της πως σε μια πιθανή ισχυρή νεροποντή τα νερά δεν θα βρίσκουν διαφυγή.

    «Κατέστρεψαν το φυσικό περιβάλλον! Μπάζωσαν το ποτάμι»

    Πέρα από το συγκοινωνιακό πρόβλημα, οι κάτοικοι καταγγέλλουν καταστροφή του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος στο σημείο που εκτελείται το έργο. Μιλούν για μπάζωμα του Αζωϋριανού ποταμού που το χειμώνα θα προκαλέσει πλημμύρες στο χωριό. «Είπαμε να φτιάξουμε ένα δρόμο αλλά όχι να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Εγώ αν έκοβα ένα πλατανάκι θα με βάζανε μέσα. Πού είναι οι οικολογικές οργανώσεις να διαμαρτυρηθούν;» τόνισε αγανακτισμένος ο κ. Μανόλης Σταυρίδης.

    Αλλά και ο κ. Κωστής Σηφάκης υπογράμμισε ότι η διαδρομή Αζωγυρές - Αχλαδιάκες -Τεμένια προσέλκυε φυσιολάτρες για τη μοναδικότητα της ,για το τοπίο με το ποτάμι και την πλούσια βλάστηση. Κάλεσε δε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν την Ιρλανδική διάβαση του Ασφενδιλέ και να αποφανθούν αν μπορεί να λειτουργήσει με τις παρεμβάσεις στις οποίες έχει προβεί ο εργολάβος.

    Την ίδια στιγμή κάτοικοι του χωριού Αζωγυρές όπου εκτελείται το έργο καταγγέλλουν ότι από τις εκρήξεις με δυναμίτη για την απομάκρυνση βράχων, ο οικισμός ταράζεται συθέμελα και εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια τους. «Ο θόρυβος από μόνος του είναι ενοχλητικός, για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο για τα κοντινά κτίρια και οι εκρήξεις οδηγούν στην καταστροφή ενός πανέμορφου καταρράκτη και στο μπλοκάρισμα του ποταμού που ρέει από κάτω. Πιστεύεται ότι η κατασκευαστική εταιρεία χρησιμοποιεί ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω του νομού Χανίων για να καταστρέψει τη φύση και να κατεβάσει ένα βουνό για να πουλήσει την πέτρα. Τα δέντρα στην περιοχή που καταστρέφονται περιλαμβάνουν πλατάνια 400 ετών και πεύκα 100 ετών» αναφέρεται σε επιστολή Βρετανών κατοίκων του Αζωγυρέ.

    Σε μια προσπάθεια να πιέσουν για αποκατάσταση της κυκλοφορίας , οι κάτοικοι των χωριών Αχλαδιάκες, Στράτοι, Ανφενδιλές και όλοι όσοι θίγονται, προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, ακόμη και με κλείσιμο του δρόμου που οδηγεί στην Παλαιόχωρα παραμονές του Δεκαπενταύγουστου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News