Πολάκης: «Μην καταστρέφετε το νοσοκομείο Χανίων» (βίντεο)

Κρήτη
Πολάκης: «Μην καταστρέφετε το νοσοκομείο Χανίων» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραιτήσεις διευθυντών κλινικών με φόντο την υποστελέχωση

Σήμα κινδύνου για πλήρη κατάρρευση της λειτουργίας του νοσοκομείου Χανίων εξέπεμψε κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του στη Βουλή, ο βουλευτής Χανίων κ. Παύλος Πολάκης παραθέτοντας αναλυτικά στοιχεία για την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, τις κλειστές κλινικές και τις διαδοχικές παραιτήσεις διευθυντών σε κρίσιμα πόστα. Η υφυπουργός υγείας κ. Μίνα Γκάγκα αντιπαρήλθε των ισχυρισμών του κ. Πολάκη περιγράφοντας το σχέδιο προσλήψεων για το νοσοκομείο Χανίων μέσω ΑΣΕΠ που είναι σε εξέλιξη.

Μία ημέρα μετά την παραίτηση ενός ακόμη διευθυντή κλινικής του νοσοκομείου Χανίων, αυτή του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής, με φόντο την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναστρέψει εδώ και τώρα τη δραματική όπως περιέγραψε κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο.

«Σήμερα που συζητάμε, μια εβδομάδα μόλις μετά την κατάθεση της ερώτησης στην οποία αναφέρουμε ότι η ορθοπεδική κλινική και τα ΤΕΠ έχουν αγγίξει τα όρια λειτουργίας τους και ότι η πνευμονολογική κλινική δυο χρόνια τώρα λειτουργεί μόνο για περιστατικά covid, έχει παραιτηθεί ο Διευθυντής του Τ.Ε.Π., ο κ. Καστρινάκης, έχει παραιτηθεί ο Διευθυντής Χειρουργός κ. Τσινιμικάκης, ο οποίος για 21 χρόνια υπηρέτησε το ΓΝ Χανίων ενώ ετοιμάζονται και άλλοι γιατροί να παραιτηθούν ακόμα και από την ουρολογική κλινική» υπογράμμισε ο κ. Πολάκης.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας απαντώντας στην ερώτηση του Παύλου Πολάκη αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ γερνάει και οι αποχωρήσεις γιατρών είναι μαζικές, υπεραμύνθηκε ωστόσο των πολιτικών του υπουργείου για την ενίσχυση του νοσοκομείου Χανίων σε προσωπικό.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα «έχουμε ήδη δώσει μόνιμα αποτελέσματα για όλες τις κατηγορίες και ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης για την κάλυψη 23 θέσεων από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 2020, έχουν προβλεφθεί 58 θέσεις νοσηλευτών που είναι ήδη στον ΑΣΕΠ , θα έχουμε την πλατφόρμα τέλος Αυγούστου και προσωρινά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο».

Σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό υγείας , βουλευτή Χανίων κ. Πολάκη, τον Ιούνιο του 2019 στο ΕΣΥ υπηρετούσαν 79.350 άτομα μόνιμο προσωπικό και σήμερα, σύμφωνα με την απογραφή του Μαΐου του 2022, υπηρετούν 73.955.Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι κρατώντας ακόμη αναιτιολόγητα σε αναστολή τους υγειονομικούς, πυροδοτεί την ανεπάρκεια λειτουργίας του νοσοκομείου Χανίων. Έκανε δε λόγο για ακύρωση των προσλήψεων που είχαν προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ άφησε αιχμές κατά της διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος.

«Την τριετία 2017-2019, εν μέσω μνημονίων, προσλάβαμε στο ΓΝ Χανίων: 37 μόνιμους γιατρούς,  34 επικουρικούς, 81 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και 198 λοιπό προσωπικό, σύνολο χωρίς τους ειδικευόμενους, 357 άτομα. Σήμερα, εσείς μας λέτε ότι με πάνω από δυο χρόνια πανδημίας και χωρίς όρια δαπανών, έχετε αυξήσει το προσωπικό κατά 200 άτομα μέσα στα οποία υπολογίζετε τις ανανεώσεις θητείας του υπάρχοντος προσωπικού και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου» υπογράμμισε ο κ. Παύλος Πολάκης για να προσθέσει πως «την ίδια στιγμή, η ορθοπεδική κλινική λειτουργεί χάρη στην εξάμηνη παράταση υπηρεσίας που δόθηκε στους προς συνταξιοδότηση, το ΤΕΠ αδειάζει και η κλινική covid σας έστειλε χθες εξώδικο προκειμένου να ανοίξετε επιτέλους ξανά την πνευμονολογική κλινική. Χρειάζεται πια άλλος σχεδιασμός».

Ανταπαντώντας η υφυπουργός υγείας κ. Γκάγκα επικαλέστηκε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία « στο γαστρεντερολογικό τμήμα του νοσοκομείου Χανίων υπάρχουν τέσσερις μόνιμοι γιατροί και μία επικουρικός, σε τρεις προβλεπόμενες θέσεις. Είχαμε περίπου 700 επεμβάσεις όταν ήσασταν εσείς υπουργός και τώρα έχουμε 2000, αρά σε καμία περίπτωση δεν υπολειτουργεί το νοσοκομείο».

Ο Παύλος Πολάκης κάλεσε επίσης το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε ανασχεδιασμό των μέτρων αντιμετώπισης του νέο πανδημικού κύματος τόσο στο νοσοκομείο Χανίων όσο και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.

Κλινικές με γιατρούς στα όρια τους

Στην ερώτηση του προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ο βουλευτής Χανίων κ. Παύλος Πολάκης αναφέρθηκε λεπτομερώς στον αριθμό των γιατρών που στελεχώνουν τις κλινικές του νοσοκομείου Χανίων. Με βάση τα στοιχεία που ανέφερε, «στην Ορθοπεδική κλινική από τις εννέα  υπάρχουσες οργανικές  θέσεις υπηρετούν τρεις μόνιμοι ενώ με την παράταση που δόθηκε στους συνταξιοδοτούμενους γιατρούς παραμένει ένας εκ των δύο. Στην Β΄ Παθολογική υπηρετούν τρεις γιατροί, με την μία εξ αυτών να προσφέρει υπηρεσία και στην κλινική covid. Τρεις γαστρεντερολόγοι υπηρετούν  στην κλινική covid.  Στο Ογκολογικό υπάρχουν μόλις δύο γιατροί και κανένας ειδικευόμενος. Στα ΤΕΠ από τις 8 προβλεπόμενες θέσεις , τέσσερις γιατροί παραιτήθηκαν μην αντέχοντας τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ένας έχει αποσπαστεί. Επιπλέον, η διαλογή των ασθενών θα γίνεται πλέον από νοσηλευτές γιατί δεν υπάρχουν γιατροί να στελεχώσουν το ιατρείο». 

(φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News