Νέο ψηφιακό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στα Χανιά

Κρήτη
Νέο ψηφιακό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

I-Park Chania αντικαθιστά το υπάρχον σύστημα στάθμευσης - Έξυπνη εφαρμογή για την ελεγχόμενη στάθμευση

Την ψηφιακή τεχνολογία εισάγει ο δήμος Χανίων στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης της πόλης, θέτοντας σε εφαρμογή ένα από τα πλέον καινοτόμα συστήματα διαχείρισης.

Πλέον οι πολίτες κατεβάζοντας στα κινητά τους τηλέφωνα μια ειδική εφαρμογή θα μπορούν να πληρώνουν το ανάλογο τέλος στάθμευσης στις καθορισμένες θέσεις ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η εναλλακτική της αγοράς χρόνου ή της πληρωμής με κάρτα σε συγκεκριμένα σημεία.

Από τα παρκόμετρα στα σταθερά σημεία έκδοσης εισιτηρίων και από αυτά στη νέα ψηφιακή εποχή που θέλει τους οδηγούς να πληρώνουν για τη νόμιμη στάθμευση του οχήματος τους στις ελεγχόμενες θέσεις μέσα από το κινητό τους τηλέφωνο.

Το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στα Χανιά έρχεται από το μέλλον, ονομάζεται i-PARK και στόχο έχει τη διευκόλυνση των οδηγών και της κινητικότητας.

Η έξυπνη εφαρμογή στηρίζεται σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που αναπτύχθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες του δήμου Χανίων.

Οι οδηγοί που θα επιλέξουν να σταθμεύσουν στις οδούς με ελεγχόμενο πάρκιγκ δεν έχουν παρά να κατεβάσουν τη σχετική εφαρμογή I park chania.

Η καινοτομία του συστήματος είναι ότι οι οδηγοί δεν πληρώνουν χώρο αλλά χρόνο στάθμευσης καθώς έχοντας καταβάλει το προβλεπόμενο τέλος μπορούν να μετακινηθούν στην πόλη σταθμεύοντας σε διαφορετικό σημείο χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν εκ νέου.

Ο έλεγχος θα γίνεται από το αρμόδιο τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης του δήμου το προσωπικό του οποίου σκανάροντας την πινακίδα του κάθε οχήματος θα μπορεί να γνωρίζει αν ο οδηγός έχει σταθμεύσει νόμιμα.

Εκτός όμως από την εφαρμογή I park Chania, οι οδηγοί θα έχουν την εναλλακτική να σκανάρουν τον κωδικό στα σημεία ειδικής σήμανσης και να πληρώσουν με κάρτα ή ακόμη και να αγοράσουν χρόνο από τα καθορισμένα σημεία πώλησης.

Ο ανώτατος χρόνος στάθμευσης είναι οι τέσσερις ώρες.

Για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης των Χανίων και για τα ΑμΕΑ που σταθμεύουν δωρεάν, το ηλεκτρονικό σύστημα του δήμου θα ενημερώνεται αυτόματα κατόπιν καταχώρησης των στοιχείων του κάθε οδηγού στη σχετική πλατφόρμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News