Χανιά: Αγωγές από τα θύματα του «κολαστηρίου»

Κρήτη
Χανιά: Αγωγές από τα θύματα του «κολαστηρίου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τις οικογένειες των παθόντων του γηροκομείου της φρίκης προανήγγειλε η δικηγόρος Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη

Αγωγές για την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα και τις οικογένειες των παθόντων της υπόθεσης του γηροκομείου- «κολαστηρίου» των Χανίων προανήγγειλε, μέσω επίσημης ανακοίνωσης που κοινοποίησε, η δικηγόρος κ. Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη.

Η κ. Παπαδάκη δεν εκπροσωπεί μόνο παθόντες της πολύκροτης υπόθεσης του γηροκομείου, αλλά και την οικογένεια του ηλικιωμένου που έπεσε - μαζί με τη σύζυγό του - θύμα απάτης ύψους άνω των 320.000 ευρώ, υπόθεση η οποία αποκαλύφθηκε τα αμέσως προηγούμενα 24ωρα και στην οποία φέρεται να εμπλέκεται, μεταξύ άλλων, η 67χρονη ιδιοκτήτρια του επίμαχου γηροκομείου.

Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας της οικογένειας του ηλικιωμένου - ο οποίος δυστυχώς έχει φύγει από τη ζωή ενώ φιλοξενείτο στο γηροκομείο - με ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι τίθεται «αμείλικτο το ερώτημα» γιατί η επίσημη Ελληνική Πολιτεία μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία και δε «σφραγίζει» το γηροκομείο.

Εξάλλου, η κ. Ευαγγέλου Παπαδάκη προανήγγειλε αγωγές για την πολύκροτη υπόθεση: Όπως αναφέρει με νόημα, οι «αποζημιώσεις ουδέποτε υπήρξαν μέλημα των παθόντων στις παραπάνω υποθέσεις, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα όλα τα υπόλοιπα νόμιμα μέσα περιέργως δεν κινητοποιούν την εποπτεύουσα Αρχή στην αυτονόητη, για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, επιταγή προστασίας της τρίτης ηλικίας».

«Αναφερόμενη στην αρθρογραφία περί θυματοποίησης ηλικιωμένου-τροφίμου της ΜΦΗ των Χανίων, που πρόσφατα απασχόλησε έντονα δημοσιότητα και δικαιοσύνη, θυματοποίηση με φερόμενη - σύμφωνα με την ποινική δικογραφία του Α.Τ. Κισσάμου - συνέργεια μίας εκ των ιδιοκτητών της ΜΦΗ, επισημαίνω την απορία μου για τη μέχρι τώρα στάση της εποπτεύουσας Αρχής», αναφέρει στο ξεκίνημα της ανακοίνωσης που εξέδωσε χθες η κ. Ευαγγέλου Παπαδάκη.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, «πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα, τρίτη κατά σειρά, μετά την κατηγορία περί ανθρωποκτονιών και εγκληματικής οργάνωσης για την οποία τον Φλεβάρη διατάχθηκαν οι τέσσερις προφυλακίσεις, και την αρπαγή ηλικιωμένης στον Πλατανιά τον Ιανουάριο. Ο χρόνος τέλεσης του νέου αυτού αδικήματος - τουλάχιστον καθ’ ο μέρος αφορά τις πράξεις εξαπάτησης με φερόμενη συνέργεια της συνιδιοκτήτριας της ΜΦΗ - εντοπίζεται τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή μήνες μετά τον από 22/3/2021 αιφνιδιαστικό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ., κατά τον οποίο προέκυψαν πρόδηλες παραβάσεις της νομοθεσίας περί νόμιμης λειτουργίας των ΜΦΗ, ικανές να επισύρουν ανάκληση της άδειας».

«Αμείλικτο ερώτημα»

Σύμφωνα με τη συνήγορο υποστήριξης κατηγορίας, «αμείλικτο τίθεται πλέον το ερώτημα, δεδομένης και της κατηγορίας που ήδη έχει απαγγελθεί κατά του αντιπεριφερειάρχη - νυν και πρώην - για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ άλλων και για την παράλειψη σφράγισης, γιατί μέχρι σήμερα η επίσημη ελληνική Πολιτεία, δηλαδή η Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν εφαρμόζουν στην περίπτωση αυτής της ΜΦΗ τη νομοθεσία».

Όπως αναφέρει με νόημα, εν κατακλείδι, η δικηγόρος «η πρόσφατη απόφαση 1500/2022 του Α’ Τμήματος ΣτΕ (αυτή που εκδόθηκε στην υπόθεση βιασμού της νεαρής Μυρτώς στην Πάρο από αλλοδαπό δράστη) ανοίγει τον δρόμο έγερσης αγωγών των οικογενειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την επί μακρόν παράλειψη των οργάνων του να ενεργήσουν τα νόμιμα. Οι αποζημιώσεις ουδέποτε υπήρξαν μέλημα των παθόντων στις παραπάνω υποθέσεις, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα όλα τα υπόλοιπα νόμιμα μέσα περιέργως δεν κινητοποιούν την εποπτεύουσα Αρχή στην αυτονόητη, για κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, επιταγή προστασίας της τρίτης ηλικίας».

Η απάτη σε βάρος της 70χρονης - Πώς τους άρπαξαν 322.000 ευρώ

Πριν από περίπου 3,5 χρόνια, τον Ιανουάριο του 2019, μια 70χρονη γυναίκα είχε απευθυνθεί σε γραφείο ευρέσεως εργασίας, προκειμένου να βρει οικιακή βοηθό για να προσέχει τον κατάκοιτο σύζυγό της, αλλά και τον γιο της, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πάσχει από νοητική στέρηση.

Η 55χρονη ιδιοκτήτρια του γραφείου - με τη συνδρομή της 67χρονης προφυλακισθείσας ιδιοκτήτριας του γηροκομείου - φέρεται να κατάφερε να πείσει την 70χρονη να “στείλει” τον σύζυγό της στο γηροκομείο.

Εξάλλου, η 55χρονη φέρεται να δημιούργησε πλαστά έγγραφα ορίζοντας ως πληρεξούσιο του γέροντα έναν τοπογράφο. Μάλιστα, φέρεται να κατάφερε να ορίσει ως νομικό συμπαραστάτη του γιου της 70χρονης τον... δικό της γιο! Εκτός από τους δύο εν λόγω άνδρες και τις δύο προφυλακισθείσες (την 55χρονη και την 67χρονη), στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται και μια τρίτη γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η 55χρονη φέρεται να είχε παραδώσει την τραπεζική κάρτα ανάληψης μετρητών του ζεύγους των ηλικιωμένων στην εν λόγω γυναίκα. Η τελευταία φέρεται να έλαβε εντολή από την 55χρονη να “αδειάσει” τους τραπεζικούς λογαριασμούς των γερόντων, όπως και τελικά έγινε. Η 55χρονη φέρεται να κατάφερε να “ξεπουλήσει” την περιουσία του ζεύγους, αποσπώντας συνολικά 322.000 ευρώ.

Η υπόθεση απάτης εξιχνιάστηκε από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου. Όπως αναφέρεται στην αστυνομική ανακοίνωση που εκδόθηκε προχθές, η ιδιοκτήτρια του γραφείου ευρέσεως εργασίας και συνοικεσίων, «με πειστικά επιχειρήματα και προφάσεις κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της (σ.σ. της 70χρονης) εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες της ιδίας και του συζύγου της.

Με αυτό τον τρόπο και κατά το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2019 έως Μάρτιο 2022, h ανωτέρω ημεδαπή, η οποία είναι σήμερα έγκλειστη σε κατάστημα κράτησης για ομοειδή αδικήματα, από κοινού με τέσσερις ακόμα ημεδαπούς (μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα επίσης έγκλειστη σήμερα σε κατάστημα κράτησης), κατάφεραν να αποσπάσουν από την ημεδαπή και τον σύζυγό της σταδιακά το χρηματικό ποσό των 322.291 ευρώ». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News