Μαρία Ευαγγέλου: Γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά

Κρήτη
Μαρία Ευαγγέλου: Γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για το γηροκομείο «κολαστήριο» στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ερώτημα «γιατί μέχρι σήμερα η επίσημη ελληνική πολιτεία δεν εφαρμόζει στην περίπτωση αυτής της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων τη νομοθεσία» θέτει η συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας του ηλικιωμένου που φέρεται να έπεσε θύμα απάτης ύψους 322.291 ευρώ

Το ερώτημα «γιατί μέχρι σήμερα η επίσημη ελληνική πολιτεία, δηλαδή η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν εφαρμόζουν στην περίπτωση αυτής της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων τη νομοθεσία», θέτει με ανακοίνωση της η Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας του ηλικιωμένου (και ήδη θανόντος) που φέρεται να έπεσε θύμα απάτης ύψους 322.291 ευρώ.

Η υπόθεση της απάτης φέρεται να συνδέεται με εκείνη του γηροκομείου «κολαστήριο» στα Χανιά, μέλος της οποίας φέρεται να δρούσε και στην εγκληματική ομάδα η οποία κατάφερε να αποσπάσει συνολικά το πόσο «μαμούθ» των 320.000 ευρώ από  άτυχη ηλικιωμένη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες της ιδίας και του συζύγου της. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η 68χρονη ιδιοκτήτρια του γηροκομείου «κολαστήριο» στα Χανιά.

Ειδικότερα, η κα Ευαγγέλου, αναφέρει πως «η πρόσφατη απόφαση 1500/2022 του Α΄ Τμήματος ΣτΕ (αυτή που εκδόθηκε στην υπόθεση βιασμού της νεαρής Μυρτώς στην Πάρο από αλλοδαπό δράστη) ανοίγει το δρόμο έγερσης αγωγών των οικογενειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την επί μακρόν παράλειψη των οργάνων του να ενεργήσουν τα νόμιμα. Οι αποζημιώσεις ουδέποτε υπήρξαν μέλημα των παθόντων στις παραπάνω υποθέσεις, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα όλα τα υπόλοιπα νόμιμα μέσα περιέργως δεν κινητοποιούν την εποπτεύουσα αρχή στην αυτονόητη, για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, επιταγή προστασίας της 3ης ηλικίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της συνηγόρου:

«Αναφερόμενη στη χτεσινή αρθρογραφία περί θυματοποίησης ηλικιωμένου - τροφίμου της ΜΦΗ των Χανίων που πρόσφατα απασχόλησε έντονα δημοσιότητα & δικαιοσύνη, θυματοποίηση με φερόμενη – σύμφωνα με την ποινική δικογραφία του ΑΤ Κισάμου – συνέργεια μίας εκ των ιδιοκτητών της ΜΦΗ, επισημαίνω την απορία μου για τη μέχρι τώρα στάση της εποπτεύουσας αρχής. Πρόκειται για μια ακόμη υπόθεση κακουργηματικού χαρακτήρα, 3η κατά σειρά, μετά την κατηγορία περί ανθρωποκτονιών & εγκληματικής οργάνωσης για την οποία το Φλεβάρη διατάχθηκαν οι 4 προφυλακίσεις, και την αρπαγή ηλικιωμένης στον Πλατανιά τον Ιανουάριο.

Ο χρόνος τέλεσης του νέου αυτού αδικήματος – τουλάχιστον καθ’ ο μέρος αφορά τις πράξεις εξαπάτησης με φερόμενη συνέργεια της συνιδιοκτήτριας της ΜΦΗ – εντοπίζεται τον Αύγουστο του 2021, δηλαδή μήνες μετά τον από 22.3.21 αιφνιδιαστικό έλεγχο της ΕΛΑΣ κατά τον οποίο προέκυψαν πρόδηλες παραβάσεις της νομοθεσίας περί νόμιμης λειτουργίας των ΜΦΗ, ικανές να επισύρουν ανάκληση της άδειας. Αμείλικτο τίθεται πλέον το ερώτημα, δεδομένης και της κατηγορίας που ήδη έχει απαγγελθεί κατά του Αντιπεριφερειάρχη – νυν και πρώην - για παράβαση καθήκοντος, μεταξύ άλλων και για την παράλειψη σφράγισης, γιατί μέχρι σήμερα η επίσημη ελληνική πολιτεία, δηλαδή η Περιφέρεια Κρήτης και το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, δεν εφαρμόζουν στην περίπτωση αυτής της ΜΦΗ τη νομοθεσία. Η πρόσφατη απόφαση 1500/2022 του Α΄ Τμήματος ΣτΕ (αυτή που εκδόθηκε στην υπόθεση βιασμού της νεαρής Μυρτώς στην Πάρο από αλλοδαπό δράστη) ανοίγει το δρόμο έγερσης αγωγών των οικογενειών κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την επί μακρόν παράλειψη των οργάνων του να ενεργήσουν τα νόμιμα. Οι αποζημιώσεις ουδέποτε υπήρξαν μέλημα των παθόντων στις παραπάνω υποθέσεις, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα όλα τα υπόλοιπα νόμιμα μέσα περιέργως δεν κινητοποιούν την εποπτεύουσα αρχή στην αυτονόητη, για κάθε ευνομούμενη πολιτεία, επιταγή προστασίας της 3ης ηλικίας».

Το χρονικό της υπόθεσης

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για την δράση της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου κολαστηρίου στα Χανιά η οποία ενέχεται στην εξαπάτηση και αρπαγή της περιουσίας ανυπεράσπιστων ηλικιωμένων από εγκληματική οργάνωση με πρωταγωνίστρια την ιδιοκτήτρια γραφείου ευρέσεως εργασίας και συνοικεσίων.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη 55χρονη είχε προφυλακιστεί πριν ακόμη αρχίσουν οι αποκαλύψεις για τους θανάτους και την κακομεταχείριση των ηλικιωμένων. Καθώς εμπλέκεται σε σωρεία καταγγελιών για εξαπάτηση συνταξιούχων.

Την υπόθεση πλέον έχει στοιχειοθετήσει και εξιχνιάσει το αστυνομικό τμήμα Κισάμου αφορά την εξαπάτηση 70χρονης γυναίκας η οποία τον Ιανουάριο του 2019 είχε απευθυνθεί στο γραφείο της 55χρονης αναζητώντας οικιακή βοηθό για να προσέχει τον κατάκοιτο σύζυγο της και το γιο της ο οποίος πάσχει από νοητική στέρηση.

Εκεί, η 55χρονη ιδιοκτήτρια της επιχείρησης, η οποία φέρεται να είναι το «μεγάλο αφεντικό» της απάτης, κατάφερε να την πείσει να καταβάλει μερικές χιλιάδες ευρώ, δήθεν για να μεταφέρουν την οικιακή βοηθό από το εξωτερικό, στα Χανιά. Η ανυποψίαστη 70χρονη, πείστηκε από τα επιχειρήματα και τις προφάσεις της 55χρονης, δίνοντας έτσι τα χρήματα. Ωστόσο, όπως είναι προφανές, η οικιακή βοηθός δεν ήρθε ποτέ και τα χρήματα είχαν ήδη «πετάξει» στην τσέπη της εγκληματικής ομάδας.

Στην συνέχεια, τέλη του 2020 το αδίστακτο κύκλωμα κατάφερε να πείσει την 70χρονη να στείλει τον άνδρα της στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη», όπου κατάφεραν να του αποσπούν και από κει χρήματα. Σημειώνεται πως όταν αποκαλύφθηκαν τα όσα συνέβαιναν μέσα στο γηροκομείο «Αγία Σκέπη», ο ηλικιωμένος έφυγε για περίπου 10 ημέρες απο το ίδρυμα. Ωστόσο, η διοίκηση του γηροκομείου τον μετέπεισε να επιστρέψει.

Υπενθυμίζεται ότι η εγκληματική ομάδα κατάφερε να αποσπάσει συνολικά το πόσο «μαμούθ» των 320.000 ευρώ από την άτυχη ηλικιωμένη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη της εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς και κάρτες της ιδίας και του συζύγου της. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η 68χρονη ιδιοκτήτρια του γηροκομείου «κολαστήριο» στα Χανιά.

Το ανυποψίαστο ζευγάρι, δεν είχε καταλάβει την πλεκτάνη που είχε στηθεί σε βάρος τους, καθώς η εγκληματική ομάδα των «πέντε» κατάφερνε να αποσπά με διάφορους τρόπους και προφάσεις, χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό. Ειδικότερα, ο ένας εκ συλληφθέντων, ο οποίος είναι τοπογράφος μηχανικός, είπε στην ηλικιωμένη ότι δήθεν έπρεπε να δηλώσουν στο κτηματολόγιο, ένα χωράφι που είχε στην κατοχή της, κάτι που προφανώς δεν έγινε ποτέ καθώς το πούλησαν και πήραν το αντίτιμό του.

Παράλληλα, η ηλικιωμένη πείστηκε μέχρι και να πουλήσει το αυτοκίνητό της, ωστόσο τα χρήματα, όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, κατέληξαν στα χέρια του κυκλώματος, ενώ την ίδια στιγμή, αποσπούσαν σταδιακά τις συντάξεις της, από τον τραπεζικό της λογαριασμό. Η προανάκριση συνεχίζεται από το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου, το οποίο αποκάλυψε την δράση του αδίστακτου κυκλώματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News