Υπόθεση Βαλυράκη: Βανδάλισαν γραφεία λίγο πριν την αποφυλάκιση των δύο ψαράδων

Κρήτη
Υπόθεση Βαλυράκη: Βανδάλισαν γραφεία λίγο πριν την αποφυλάκιση των δύο ψαράδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγες ώρες πριν την απόφαση αποφυλάκισης βανδάλισαν το γραφείο του Θ. Παπαθεωδόρου - Δεύτερο «ύποπτο» περιστατικό για μήνυμα κάνει λόγο η οικογένεια

Προφυλακίστηκαν στις 3 Ιουνίου και αποφυλακίζονται στις 8 Ιουλίου. Ο λόγος για τους δυο ψαράδες που κατηγορούνται για την δολοφονία του Σήφη Βαλυράκη. Ο συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων είχε προσφύγει κατά των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης και σήμερα το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χαλκίδας αποφάσισε την αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους, αυτούς της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της παρουσίας στο αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους δυο φορές τον μήνα και την καταβολή εγγύησης 15.000 ευρώ.

Για μια σκανδαλώδη απόφαση κάνει λόγο η οικογένεια Βαλυράκη. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μανώλης Φωτάκης «από τη μια το βούλευμα αναφέρει πως είναι σαφές ότι εκτέλεσαν την ανθρωποκτονία από κοινού με πρόθεση και από την άλλη δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης. Για εμάς αυτό είναι σκανδαλώδες». 

Ουσιαστικά  το δικαστήριο κάνει δεκτή την αποφυλάκιση των δυο ψαράδων με το σκεπτικό ότι έχουν γνωστή διαμονή και ως εκ τούτου δεν είναι ύποπτοι φυγής και επίσης δεν είναι ύποπτοι να τελέσουν το ίδιο αδίκημα ξανά.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι σε αυτή την απόφαση»

«Αν δηλαδή κάποιος κάνει μια φορά φόνο δεν θα ξανακάνει. Απορώ ακόμα πως ο εισαγγελέας εφετών δεν έχει κάνει έφεση… Δεν θα μείνουμε άπραγοι σε αυτή την απόφαση! Θα δούμε τις επόμενες μέρες πώς θα το αντιμετωπίσουμε», δηλώνει ο κ. Φωτάκης 

Στο μεταξύ, ο κ. Φωτάκης  αποκάλυψε μιλώντας στο neakriti.gr τον προβληματισμό που προκαλεί στην οικογένεια ένα συμβάν που έλαβε χώρα χθες το βράδυ… 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο κύριος Παπαθεοδώρου, αδερφός της χήρας Βαλυράκη και μάρτυρας κατηγορίας της υπόθεσης, είχε ενημερωθεί ήδη από χθες νωρίς το απόγευμα ότι το βούλευμα θα είναι θετικό στην αποφυλάκιση.  Άλλωστε το συμβούλιο είχε συνεδριάσει από χθες και είχε λάβει την απόφαση ωστόσο αυτή καθαρογράφθηκε σήμερα. Το βράδυ λοιπόν ή τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κάποιοι έσπευσαν να βανδαλίσουν το αρχιτεκτονικό του γραφείο, πού είναι ακριβώς στο ίδιο σπίτι που μένει η Mίνα Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη! Έσπασαν το γραφείο, τα πλακάκια μεγάλη καταστροφή».

Μάλιστα για το συμβάν έχουν ενημερωθεί οι αρχές «Έχει υποβληθεί μήνυση κατά αγνώστων στο ΑΤ Χολαργού. Έχουν παρθεί  δακτυλικά αποτυπώματα και άλλο υλικό από τη σήμανση «σημειώνει ο δικηγόρος της οικογένειας Βαλυράκη. 

Στο μεταξύ όπως λέει ο κ. Φωτάκης όταν είχε βγει η διάταξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης - το Φθινόπωρο του 2021 – έλαβε χώρα ένα πανομοιότυπο περιστατικό αυτή τη φορά στα Χανιά. Όπως λέει ο δικηγόρος της οικογένειας,  το προηγούμενο βράδυ είχαν επίσης άγνωστοι βανδαλίσει το πατρικό σπίτι και το γραφείο του Σήφη Βαλυράκη στα Χανιά και μάλιστα με μεγαλύτερη σφοδρότητα αφού οι άγνωστοι δράστες είχαν σκίσει ως και τις πολυθρόνες του γραφείου!  Και τότε είχαν  ενημερωθεί οι αρχές ωστόσο η έρευνα δεν είχε αποκαλύψει την ταυτότητα των δραστών.

 Η οικογένεια αφήνει αιχμές πως αυτά τα δύο περιστατικά είναι «μηνύματα»… Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Φωτάκης: «Δεν μπορεί να είναι τυχαία αυτά τα περιστατικά όπως ακριβώς είχε συμβεί και το περασμένο φθινόπωρο έγινε και τώρα. Θεωρούμε ότι είναι μήνυμα προς την οικογένεια… Για τον βανδαλισμό χθες υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ποιοι μπορούσαν και το κάναν αυτό το πράγμα», λέει ο κ. Φωτάκης 

Το χρονικό

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ βρήκε φρικτό θάνατο τον Ιανουάριο του 2021. Σύμφωνα με το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ο θάνατος του Σήφη Βαλυράκη οφείλεται σε βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα, τραύματα που προκλήθηκαν κατά την πτώση του στη θάλασσα από εν λειτουργία προπέλα σκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του ανακριτή για τους δύο ψαράδες - που οδήγησε και στην προφυλάκισή τους - ήταν «καταπέλτης»,

Σε 16 σελίδες περιγράφει αναλυτικά τα μαρτυρικάτελευταία λεπτά που πέρασε ο Σήφης Βαλυράκης, περιγράφεται με λεπτομέρειες ο τρόπος με τον οποίο η βάρκα τους χτύπησε με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του τον Σήφη Βαλυράκη. «Εν γνώσει σας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Στην απόφαση περιγράφονται αναλυτικά οι τελευταίες στιγμές του 79χρονου ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ.

«Προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη, ο οποίος κινούταν με το σκάφος του “ΜΙΝΑ” και, αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με την χρήση ενός ξύλινου κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέληση του στη θάλασσα» αναφέρει ο ανακριτής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News