Χανιά

Τουρισμός: «Βουλιάζουν» από κόσμο τα Χανιά - «Χαμηλές πτήσεις» στον τζίρο (εικόνες)

Η πλειοψηφία των καταστηματαρχών εστίασης και ευρύτερα των επιχειρηματιών του τουρισμού, αναγνωρίζει πως αριθμητικά η κίνηση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2019 - ίσως και λίγο παραπάνω - ωστόσο οι ξένοι, όπως και οι Έλληνες επισκέπτες, δαπανούν με φειδώ τα χρήματα τους, γεγονός που έχει αντίκτυπο στους τζίρους

  • Γκρίνιες για χαμηλή κατανάλωση παρά την αυξημένη κίνηση
  • Ένωση καταστηματαρχών Λιμανιού: Ο απολογισμός θα δείξει

«Βραδιάζει, γεμίζουν οι δρόμοι, οι πλατείες και τα καταστήματα του λιμανιού, αλλά αντιστοιχία στην κατανάλωση δεν υπάρχει». Τα λόγια του προέδρου της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού λιμανιού Χανίων κ. Σταύρου Μαρινάκη, απηχούν τη γενικότερη αίσθηση που υπάρχει για τη φετινή τουριστική σεζόν, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή της παλιάς πόλης.

Η πλειοψηφία των καταστηματαρχών εστίασης και ευρύτερα των επιχειρηματιών του τουρισμού, αναγνωρίζει πως αριθμητικά η κίνηση διαμορφώνεται στα επίπεδα του 2019 - ίσως και λίγο παραπάνω - ωστόσο οι ξένοι, όπως και οι Έλληνες επισκέπτες, δαπανούν με φειδώ τα χρήματα τους, γεγονός που έχει αντίκτυπο στους τζίρους.

Ο Ιούνιος έκλεισε με θετικό πρόσημο για τον τουρισμό στα Χανιά και η εικόνα στο Ενετικό λιμάνι, αποτυπώνει μια χρυσή σεζόν από άποψη επισκεψιμότητας. Οι εκτιμήσεις του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ κ. Δημήτρη Φραγκάκη όπως και άλλων φορέων του τουρισμού, επιβεβαιώνονται. Το πιστοποιούν τα στοιχεία που αναρτά στην ιστοσελίδα της σε μηνιαία βάση η Fraport - διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου Δασκαλογιάννης των Χανιών - αλλά και οι μεγαλοξενοδόχοι που κάνουν λόγο για πληρότητες άνω του 90% από τον Μάιο!

Επιχειρηματίες της εστίασης ωστόσο κρατούν μικρό καλάθι, καθώς όπως λένε, η εντυπωσιακή αύξηση της κίνησης δεν μεταφράζεται και σε αύξηση των εσόδων τους. Εργαζόμενος σε κεντρικό καφέ - εστιατόριο της Πλατείας Σιντριβανίου είπε στο neakriti.gr πως τα πράγματα δεν είναι τόσο αισιόδοξα όπως τα περίμενε ο κλάδος.

«Ζορίζονται οικονομικά Έλληνες και ξένοι»

Ο λόγος είναι πως ναι μεν έρχεται κόσμος στα Χανιά, οι δυνατότητες του όμως να ξοδέψει είναι εξαιρετικά περιορισμένες. «Ζορίζονται οικονομικά οι Έλληνες και το ίδιο ζορίζονται και οι ξένοι» μας είπε χαρακτηριστικά.

Οι αμαξάδες - βρισκόμενοι καθημερινά στα πόστα τους - είναι ανάμεσα σε αυτούς που σφυγμομετρούν τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του Ενετικού λιμανιού σε καθημερινή βάση. «Φέτος έχει πάρα πολύ κόσμο αλλά δεν έχουν λεφτά. Ούτε βόλτες κάνουν με τις άμαξες, ούτε καταναλώνουν πολύ. Όταν δεις τους ανθρώπους και περνάνε χωρίς τσαντάκια, χωρίς ψώνια, υπάρχει θέμα σε όλους τους τομείς και στις άμαξες και στα μαγαζιά και παντού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος που δραστηριοποιείται για πολλά χρόνια στην παλιά πόλη. 

Αναφορικά με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας που τονώνουν αισθητά την τουριστική κίνηση, παραμένουν μόνο για λίγες ώρες στην πόλη, ξεναγούνται στα αξιοθέατα, περπατούν στο λιμάνι και επιστρέφουν στο πλοίο, δαπανώντας ελάχιστα χρήματα. Σύμφωνα με τον κ. Σταύρο Μαρινάκη, «οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληρώσει για ένα πακέτο το οποίο μάλιστα έχει πολυτελείς παροχές και συνεπώς είναι λογικό όταν κατεβαίνουν από τα κρουαζιερόπλοια να κάνουν απλά βόλτες. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πιούν μια μπύρα ή θα αγοράσουν κάποιο σουβενίρ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμανιού τονίζει ακόμη πως απαιτούνται συντονισμένες προσπάθειες από κοινού με τους τοπικούς φορείς για την διατήρηση του ευνοϊκού κλίματος για τα Χανιά. «Μην επαναπαυθούμε στην άποψη που επικρατεί ότι όλοι θέλουν Χανιά. Ναι ισχύει, όμως θα πρέπει να ικανοποιήσουμε τους επισκέπτες μας για να έρθουν και του χρόνου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια