Χανιά: Κλειστός θα παραμείνει ο Δημοτικός Κήπος - Πότε αναμένεται η παράδοσή του (εικόνες)

Χανιά
Χανιά: Κλειστός θα παραμείνει ο Δημοτικός Κήπος - Πότε αναμένεται η παράδοσή του (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμορφώνεται ο Δημοτικός Κήπος Χανίων, στο πλαίσιο του μεγάλου έργου ανάπλασης που υλοποιεί ο δήμος μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 840.000 ευρώ

Κλειστός για τουλάχιστον τρεισήμισι μήνες ακόμη θα είναι ο Δημοτικός Κήπος Χανίων ο οποίος αναμορφώνεται στο πλαίσιο του μεγάλου έργου ανάπλασης που υλοποιεί ο δήμος μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με προϋπολογισμό 840.000 ευρώ.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί οι υπόγειες εργασίες, έχει τοποθετηθεί η πρώτη χωμάτινη επίστρωση στα μονοπάτια ενώ αποπερατώνεται από μέρα σε μέρα ο περιβάλλον χώρος του Καφέ Κήπος ,με νέο πλακόστρωτο και αντικατάσταση της πέργκολας. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και πρασίνου του δήμου Χανίων κ. Μιχάλη Τσουπάκη, το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η φύτευση δέντρων και φυτών.

Για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου στην καρδιά της πόλης δέχεται σημαντικές παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του. Όλες οι λειτουργίες και χρήσεις του Δημοτικού Κήπου αναμορφώνονται  ώστε να ενισχυθεί η εικόνα του πράσινου φυσικού καταφύγιου στο κέντρο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προσβασιμότητα, στην ασφάλεια των παιδιών , στην ενίσχυση του πρασίνου αλλά και στην αρμονική συνύπαρξη του φυσικού περιβάλλοντος με τις λειτουργίες αναψυχής , ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης.

Στις παρεμβάσεις του έργου περιλαμβάνονται η βελτίωση του υλικού επίστρωσης των χωμάτινων διαδρόμων  και η ενιαία επίστρωση με συγκεκριμένο υλικό σε όλα τα πλατώματα καθώς και η απόδοση του χώρου στον οποίο φιλοξενούνταν κρητικοί αίγαγροι και πτηνά, σε νέες χρήσεις πρασίνου και παιχνιδιού.

Επίσης, σχεδιάζεται η δημιουργία νέων πράσινων μονοπατιών καθώς και η σύνδεση του κήπου με το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Για τη σύνδεση των δύο πάρκων προβλέπεται η δημιουργία και τρίτης εισόδου στο Δημοτικό Κήπο, από την οδό Πλουμιδάκη. Ο δε χώρος της λίμνης που επί χρόνια ήταν περιφραγμένος , θα γίνει επισκέψιμος με στόχο να αποτελέσει ξεχωριστό σημείο παιχνιδιού για τους μικρούς επισκέπτες.

Εδώ και μήνες,  έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο χώρο της παιδικής χαράς, όλα τα παιχνίδια της οποίας αντικαταστάθηκαν. Προβλέπονται σε δεύτερη φάση αναμορφώσεις για τη σύνδεση της με την παιδική βιβλιοθήκη του δήμου Χανίων που λειτουργεί σε διπλανό χώρο.

Για την μελλοντική φροντίδα των φυτών και δέντρων του Δημοτικού Κήπου και συνολικά του δήμου Χανίων, η δημοτική αρχή προχωρά σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία του στον τομέα της προστασίας του πρασίνου της πόλης. Εξάλλου στελέχη της δημοτικής αρχής έχουν ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή - απαντώντας μάλιστα σε επικρίσεις  -  πως το φυσικό πράσινο προβλέπεται να  ενισχυθεί γι’ αυτό και θα υπάρχει οργανωμένη θέση εργασίας στο Δημοτικό Κήπο, για την συντήρηση του.

Όπως είπε στο neakriti.gr ο αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Τσουπάκης, «εάν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις και όλα κυλήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις 15 Οκτωβρίου το έργο θα έχει ολοκληρωθεί».

Σκοπός είναι ο σχεδιασμός της ανάπλασης να επαναφέρει στον Δημοτικό Κήπο την ισορροπία φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, εξυπηρετώντας τις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών και διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την μοναδικότητα του πράσινου πάρκου. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News