Χανιά: Προς διερεύνηση και οι πολιτικές ευθύνες για τη λειτουργία της δομής - Άουσβιτς (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Προς διερεύνηση και οι πολιτικές ευθύνες για τη λειτουργία της δομής - Άουσβιτς (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 2 Σεπτέμβριου η εκδίκαση της υπόθεσης που συγκλόνισε το πανελλήνιο

Με τη βεντάλια των ευθυνών που διερευνώνται να ανοίγει και στο κατηγορητήριο να περιλαμβάνονται πλέον ο νυν και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων αλλά και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η υπόθεση του ιδιωτικού οίκου ευγηρίας μέσα στον οποίο βασανίστηκαν και πέθαναν δεκάδες ηλικιωμένοι, εξακολουθεί να συγκλονίζει την κοινή γνώμη. Στις 2 Σεπτεμβρίου οπότε και προσδιορίστηκε η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων ,εκτός από τους ήδη προφυλακισμένους για εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία κατά συρροή, θα κληθούν να εμφανιστούν ως κατηγορούμενοι άλλοι είκοσι ένας που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση για παραλείψεις , παράβαση καθήκοντος και άλλα αδικήματα.

Απαντήσεις όμως γύρω από τις ευθύνες της Αντιπερειφέρειας Χανίων, εποπτεύουσας αρχής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η οποία ενώ ήλεγχε τον ιδιωτικό οίκο ευγηρίας δεν διαπίστωσε όσα εφιαλτικά φέρεται να συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες, θα κληθούν να δώσουν στις 2 Σεπτεμβρίου οι 25 κατηγορούμενοι, μεταξύ αυτών ο νυν αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και ο προκάτοχος του Απόστολος Βουλγαράκης. Αν και από την πρώτη στιγμή τα ερωτήματα ήταν αμείλικτα, δεν διερευνήθηκαν τυχόν πολιτικές ευθύνες ούτε διατάχθηκε πειθαρχική δίωξη σε υπαλλήλους, με τη δομή μάλιστα να παραμένει ανοιχτή μέχρι σήμερα αν και με διαφορετική επωνυμία.

«Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στη δικαιοσύνη να λάμψει η αλήθεια. Όποιος έχει παρανομήσει ή έχει ασκήσει πλημμελώς τα καθήκοντα του, δεν έχουμε κανένα θέμα πάνω σ αυτό. Απλά φαίνεται περίεργο, πώς μια ολόκληρη διεύθυνση είναι αδρανοποιημένη σε τέτοιο βαθμό» δήλωνε τον περασμένο Φεβρουάριο ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής . Ο ίδιος κατηγορείται πως τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε απόφαση, με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από δεκαέξι θέσεις η δυναμικότητα του αυξήθηκε σε σαράντα έξι. Αλλά και ο  κ. Απόστολος Βουλγαράκης, πρώην αντιπερειφερειάρχης, διώκεται επειδή παρέλειψε να επανελέγξει την άδεια λειτουργίας καθώς και  γιατί παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμου ή να διατάξει την σφράγιση της μονάδας. Και οι δύο αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα διά παραλείψεως.

Η κ. Μαρία Παπαδάκη, συνήγορος των συγγενών που πήγαν τους ηλικιωμένους ανθρώπους τους στη δομή για να τύχουν φροντίδας και τους πήραν νεκρούς μέσα σε λίγους μήνες, είχε θέσει από την πρώτη στιγμή θέμα πειθαρχικής δίωξης υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της δομής. Το επανέλαβε και πρόσφατα μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ ΤV.

Το περασμένο Απρίλιο, η υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, απαντώντας σε ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου για το αν το Υπουργείο διαβίβασε στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας τα καταγγελλόμενα για την εξαθλίωση των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων, είχε πει πως για τους ελέγχους σε αυτές τις δομές, αρμόδιες είναι  οι Περιφέρειες.

Οι μαρτυρίες για πλαστά πιστοποιητικά θανάτων, αναίτιους θανάτους ηλικιωμένων που εισέρχονταν υγιείς στη δομή και εξέπνεαν αβοήθητοί, οι αναφορές για υποσιτισμό, πλημμελή καθαριότητα και βιαιότητες που περιλαμβάνονται στην πολυσέλιδη δικογραφία της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Χανίων, είχαν σοκάρει την κοινή γνώμη.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News