Στύλιος από τα Χανιά: Στα 1,2 δισ. η απορρόφηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2022

Χανιά
Στύλιος από τα Χανιά: Στα 1,2 δισ. η απορρόφηση του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτάχυνση διαδικασιών ένταξης στο πρόγραμμα νέων αγροτών - 2.600 νέες αιτήσεις από νέους αγρότες στην Κρήτη

Στα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ αναμένεται να φτάσουν το 2022 οι απορροφήσεις από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, όπως τόνισε σήμερα Δευτέρα, 20 Ιουνίου από τα Χανιά ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Στύλιος.

Στο περιθώριο της συνεδρίασης της 11ης Επιτροπής Παρακολούθησης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», ο υφυπουργός παρουσίασε τα στοιχεία ένταξης νέων αγροτών της Κρήτης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στην απλοποίηση της διαδικασίας ένταξης που πλέον θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Με τις απορροφήσεις κονδυλίων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης σε επίπεδο χώρας το 2021 θα φτάνουν τα 750 εκατομμύρια ευρώ, η στόχευση του 1,2 δις για τη φετινή χρονιά, είναι ενθαρρυντική για το αγροτικό κόσμο.

Ο υφυπουργός κ. Γιώργος Στύλιος διαβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς και είναι σημαντικά αυξημένο στον προϋπολογισμό. «Όλα αυτά τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά, συγχρηματοδοτούμενα και γι’ αυτό το λόγο θέσαμε σαν στόχο από την πρώτη στιγμή, να χτυπήσουμε και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία με συγκεκριμένη δουλειά» υπογράμμισε ο κ. Στύλιος.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ενδεικτικά το πρόγραμμα νέων αγροτών για το οποίο οι διαδικασίες ένταξης απλοποιήθηκαν καθώς καταργήθηκε ο φυσικός φάκελος, τα δικαιολογητικά συλλέχθηκαν φέτος ηλεκτρονικά - πλην ενός που απαιτούσε φυσική παρουσία - ενώ στην επόμενη φάση, όλα τα απαραίτητα έγγραφα θα υποβάλλονται μέσω της ειδικής πλατφόρμας. Η αλλαγή της διαδικασίας οδήγησε στην έκδοση των αποτελεσμάτων μόλις σε πέντε μήνες μετά την κατάθεση των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, όταν στο παρελθόν απαιτούνταν δώδεκα έως δεκαοκτώ μήνες.

Σε 35.000 έως 40.000 ευρώ ανέρχεται το ύψος της επιδότησης των νέων αγροτών και όπως ανακοίνωσε ο κ. Στύλιος το 70% αναμένεται να καταβληθεί μέσα στον Ιούλιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κρήτη υποβλήθηκαν 2.600 αιτήσεις, εγκρίθηκαν οι 2.366 από τις οποίες 1.000 στο Ηράκλειο, 500 στο Ρέθυμνο, 360 στο Λασίθι και 438 στα Χανιά.

Στο μεταξύ, σημαντικές ελαφρύνσεις περιμένουν μερίδα του αγροτικού κόσμου της χώρας όπως δήλωσε ο υφυπουργός. Το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο ευνοεί αγρότες που ανήκουν σε συλλογικά σχήματα, ομάδες παραγωγών, τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και όσους ανήκουν στη συμβολαιακή γεωργία.

«Μειώνεται το φορολογητέο εισόδημα κατά 50%. Για παράδειγμα, αγρότης που είχε φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ με το προηγούμενο καθεστώς έπρεπε να πληρώσει 5.200 ευρώ. Τώρα θα πρέπει να καταβάλει 1.200. Άρα μιλάμε για έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ» εξήγησε ο αρμόδιος υφυπουργός.  

Όπως έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, οι χρηματοδοτήσεις από τη νέα ΚΑΠ για την επόμενη προγραμματική περίοδο θα ανέλθουν στα 20 δις ευρώ.

Για το πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό επισημάνθηκε ότι είναι βασικό για τη χρηματοδότηση των αγροτών, κτηνοτρόφων, παραγωγών αλλά και για την ανάπτυξη δημόσιων υποδομών σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Πρόκειται, όπως τονίστηκε, για το χρηματοδοτικό εργαλείο που στηρίζει την ελληνική περιφέρεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News