Ρέθυμνο - Κυριάκος Πιερρακάκης: Ψηφιακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Ρέθυμνο - Κυριάκος Πιερρακάκης: Ψηφιακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δώρο που σχεδίασαν αρχιτέκτονες του Πολυτεχνείου και το σχέδιο για την... «έξυπνη» Κρήτη - Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερακάκης θα βρεθεί το μεσημέρι της Παρασκευής στη Διεύθυνση Μεταφορών στο Ηράκλειο, παρουσία του Περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη
  • Πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης
  • Ψηφιακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ
  • Συνάντηση με δημάρχους και παραγωγικούς φορείς των Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου
  • 320 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης στους δήμους

  • Ένα μοντέρνο τσαντάκι - φάκελος, δημιουργία φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, οι οποίοι όπως είπε ο Πρύτανης του πανεπιστημίου, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ερωτεύθηκαν ενώ σπούδαζαν, αποφοίτησαν και πλέον έχουν δημιουργήσει από κοινού την δική τους επιχείρηση σχεδιασμού προϊόντων στη Θεσσαλονίκη, ήταν το καθιερωμένο δώρο του τελευταίου στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, κατά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού στα Χανιά, χθες Πέμπτη 16 Ιουνίου. Ο υπουργός ανακοίνωσε το Πρόγραμμα ψηφιακής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο θα τρέξει το αμέσως επόμενο διάστημα.

    Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην Κρήτη, το πρωί της Παρασκευής, επισκέφθηκε την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, παρουσία των βουλευτών κ.κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη και Μάξιμο Σενετάκη, για να παρουσιάσει το σχέδιο του υπουργείου για τις έξυπνες πόλεις και να ενημερώσει τους δημάρχους και παραγωγικούς φορείς της Περιφερειακής Ενότητας για την ψηφιακή διακυβέρνηση. Μετά την ψηφιοποίηση υπηρεσιών των δήμων μέσω του προγράμματος για τις έξυπνες πόλεις. Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης γνωστοποίησε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι έτοιμο να ανακοινώσει αντίστοιχο πρόγραμμα για τη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, καθώς συνολικά 400 εκατ. ευρώ πρόκειται να κατευθυνθούν σε επιχειρήσεις της επικράτειας, ενώ οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

    Αναφορικά με την πλατφόρμα Power Pass για την αποζημίωση ύψους έως και 600 ερώ από τις επιπλέον χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «σήμερα θα είναι έτοιμο το Power Pass, μέχρι το τέλος της ημέρας. Αυτές οι πλατφόρμες απαιτούν πολύ μεγάλη τεχνική προετοιμασία και προτιμούμε να είναι απολύτως λειτουργικές και έτοιμες παρά να βγουν πρόωρα και να έχουν διάφορες αρρυθμίες. Οπότε μέχρι το βράδυ θα έχει αναρτηθεί η πλατφόρμα».

    Ψηφιακή στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 400 εκατ. ευρώ

    «Θα προβλέπεται η ψηφιακή αναβάθμιση χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας μας με μια σειρά από εργαλεία, τα οποία έχουν ανάγκη εδώ και πάρα πολύ καιρό, από το να αποκτήσουν POS ή βασικό λογισμικό σε σχέση με τις ανάγκες που προκύπτουν από την ΑΑΔΕ, μέχρι εργαλεία όπως αυτά της κυβερνοασφάλειας», σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μιλώντας, χθες, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, για την επιχειρηματικότητα και την ψηφιακή διακυβέρνηση, εξειδικεύοντας τις παρεμβάσεις για τις οποίες προορίζονται συγκεκριμένα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι «το πρώτο πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμούς ύψους 180 εκατ. ευρώ αφορά στις ΜΜΕ, ώστε οι τελευταίες να εξασφαλίσουν ψηφιακά εργαλεία στο 1/10 του κόστους».

    Στην ίδια σελίδα, ο Πρόεδρος Ε.Β.Ε. Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, τόνισε ότι «στην επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, με έμφαση στην καινοτομία, την αειφορία, και την εξωστρέφεια εργαζόμαστε με όραμα και σχέδιο να ανταπεξέλθουμε αποτελεσματικά στις ανατροπές και τις προκλήσεις του νέου περιβάλλοντος».

    Ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης υπογράμμισε ότι επιπλέον 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση πλάνων ανάπτυξης εταιριών πληροφορικής, ενώ 165 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένουν να βελτιώσουν τον εξοπλισμό για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

    Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο κ. Πιερρακάκης σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου ενημέρωσε τους δημάρχους και παραγωγικούς φορείς για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο υπουργός επανέλαβε τη χρησιμότητα της ψηφιοποίησης υπηρεσιών και λειτουργιών, υπενθυμίζοντας πως μέσα σε τρία χρόνια 567 εκατ. συναλλαγές έγιναν ηλεκτρονικά.

    320 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης στους δήμους

    Ο κ. Πιερρακάκης κάλεσε όλους τους δημάρχους να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους δήμους μέσα από το πρόγραμμα Έξυπνες Πόλεις, απλοποιώντας υπηρεσίες και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών. Σε σύσκεψη στην οποία προήδρευσε στα γραφεία της αντιπεριφέρειας Χανίων, παρουσίασε ψηφιακές καινοτομίες για τις οποίες στην Κρήτη θα διατεθούν μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό περί τα 19 εκατ. ευρώ. Ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η αναδιαμόρφωση των ΚΕΠ ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλη κληρονομιά τα ψηφιακά βήματα που έγιναν μέσα στην πανδημία.

    Ολοκληρώνοντας τον πρώτο κύκλο των επισκέψεων του, ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε λόγο για μια «ενδιαφέρουσα συγκυρία» λόγο της έναρξης του προγράμματος έξυπνων πόλεων στους τριακόσιους είκοσι πέντε δήμους της χώρας. «Έχει ήδη ξεκινήσει για τους 17 μεγαλύτερους και έχουμε τη δεύτερη φάση του προγράμματος με την οποία ουσιαστικά καλύπτουμε το σύνολο της χώρας» είπε μεταξύ άλλων.

    Συνολικά 320 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τις έξυπνες πόλεις, ποσό που θα κατανεμηθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε δήμου και τις επιλογές ψηφιακής αναβάθμισης. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην προσεχή αναδιαμόρφωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. «Έχουμε πει ότι μέσα από το Wi-Fi 4gr θα καλύψουμε το κόστος για όσες πλατείες της χώρας δεν είχαν  Wi-Fi ,σύμφωνα με τις δηλώσεις των δημάρχων. Βλέπετε ότι υπάρχει μια στρατηγική η οποία δεν είναι γενική και θεωρητική .Είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη στην πράξη» πρόσθεσε ο κ.Πιερρακάκης.

    Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντικό τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων επισημαίνοντας ότι «αυτό που κρατήσαμε χαρακτηριστικά είναι ότι το πεδίο είναι ανεξάντλητο για να υποβάλλουμε προτάσεις.  Χρήματα υπάρχουν, ιδέες χρειάζονται αυτή τη στιγμή και ο Υπουργός είναι πρόθυμος τις καλές ιδέες να τις μετουσιώσει σε πράξη».

    «Μεγάλη κληρονομιά ο ψηφιακός μετασχηματισμός»

    Ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα στην πανδημία και στον ρόλο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ μεγάλη κληρονομία την οποία μας καλούν να παρουσιάσουμε και διεθνώς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ για παράδειγμα μας κάλεσε να παρουσιάσουμε τι έχουμε κάνει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Συνεπώς, οι πολίτες εκτιμούν αυτή τη δουλειά, έχουν κουραστεί από τη γραφειοκρατία» υπογράμμισε.

    Τον υπουργό συνόδευε ο βουλευτής Χανίων κ. Βασίλης Διγαλάκης ο οποίος είπε για τον ψηφιακό μετασχηματισμό: «Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Έχουμε πάνω από 500 εκατ. συναλλαγές ανά έτος ,κάτι που αντιστοιχεί σε πάνω από 50 συναλλαγές ανά πολίτη».

    Επισκέψεις σε Πολυτεχνείο, τάφους Βενιζέλων και οικία Εθνάρχη

    Νωρίτερα ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης επισκεπτόμενος το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου είχε συνάντηση με την πρυτανική αρχή, χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό ίδρυμα ως ένα διαμάντι της ανώτατης εκπαίδευσης .Ο Πρύτανης κ. Ευάγγελος Διαμαντόπουλος ενημέρωσε τον κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για τις ενέργειες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πράσινου εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθώς και για τη συνεργασία του με άλλα ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα της Κρήτης. «Βρισκόμαστε σε αν πολύ καλό επίπεδο συζητήσεων για να δημιουργηθεί στα Χανιά και μάλιστα σε χώρο μέσα στο Πολυτεχνείο παράρτημα του Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης με χρηματοδότηση της Περιφέρειας» είπε ο κ. Διαμαντόπουλος.

    Από την πλευρά του ο κ. Πιερρακάκης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τις δράσεις που αναπτύσσει το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. «Νομίζω ότι στην Κρήτη παντρεύεται η ιστορική κληρονομιά με την πολύ μεγάλη προοπτική που έχει αυτός ο τόπος κοιτάζοντας το μέλλον. Αυτό δείχνουν οι μεγάλες ερευνητικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις που είδαμε στο Πολυτεχνείο. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα κι εμείς θα είμαστε αρωγοί στο να επιτευχθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατέθεσε από ένα λουλούδι στους Τάφους των Βενιζέλων, ενώ ενημερώθηκε από στελέχη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος για τους ψηφιακούς πίνακες που έχουν εγκατασταθεί στον χώρο. Στους σταθμούς των επισκέψεων του ήταν και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα όπου ξεναγήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News