Χανιά

Πιερρακάκης από Χανιά: 320 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ψηφιακής διακυβέρνησης στους δήμους (εικόνες, βίντεο)

Να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους δήμους μέσα από το πρόγραμμα Έξυπνες Πόλεις απλοποιώντας υπηρεσίες και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, κάλεσε τους δημάρχους των Χανίων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης

Τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους δήμους της Κρήτης μέσα από το πρόγραμμα Έξυπνες Πόλεις που αρχίζει σήμερα για 325 δήμους της χώρας τόνισε την Πέμπτη 16 Ιουνίου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης από τα Χανιά, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Κρήτη. Ανακοίνωσε ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να προχωρήσει η αναδιαμόρφωση των ΚΕΠ ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλη κληρονομιά τα ψηφιακά βήματα που έγιναν μέσα στην πανδημία.

Να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που ανοίγονται για τους δήμους μέσα από το πρόγραμμα Έξυπνες Πόλεις απλοποιώντας υπηρεσίες και διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών, κάλεσε τους δημάρχους των Χανίων ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Σε σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια παρουσίασε ψηφιακές καινοτομίες για τις οποίες στην Κρήτη θα διατεθούν πάνω από 19 εκατομμύρια ευρώ. «Είναι μια ενδιαφέρουσα συγκυρία γιατί σήμερα ξεκινά και το πρόγραμμα των έξυπνων πόλεων για τους 325 δήμους της χώρας – έχει ήδη ξεκινήσει για τους 17 μεγαλύτερους – σήμερα έχουμε τη δεύτερη φάση του προγράμματος που ουσιαστικά καλύπτουμε το σύνολο της χώρας» επισήμανε ο υπουργός.

Απο πλευράς του, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων  Νίκος Καλογέρης δήλωσε «αυτό που κρατήσαμε χαρακτηριστικά είναι ότι το πεδίο είναι ανεξάντλητο για να υποβάλλουμε προτάσεις ,χρήματα υπάρχουν, ιδέες ζητούνται αυτή τη στιγμή, και αυτός τις καλές ιδέες είναι πρόθυμος να τις μετουσιώσει σε πράξη.»

Συνολικά 320 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για τις έξυπνες πόλεις ,ποσό που θα κατανεμηθεί ανάλογα με τον πληθυσμό κάθε δήμου και τις επιλογές ψηφιακής αναβάθμισης. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην προσεχή αναδιαμόρφωση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. «Έχουμε πει ότι μέσα από το wifi 4gr θα καλύψουμε το κόστος για όσες πλατείες της χώρας δεν είχαν  wifi ,όπως μας τα δήλωσαν οι δήμαρχοι. Βλέπετε ότι υπάρχει μια στρατηγική η οποία δεν είναι γενική και θεωρητική .Είναι εξαιρετικά συγκεκριμένη στην πράξη» δήλωσε.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μέσα στην πανδημία και στον ρόλο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ μεγάλη κληρονομία την οποία μας καλούν να παρουσιάσουμε και διεθνώς . Η κυβέρνηση των ΗΠΑ π.χ. μας κάλεσε να παρουσιάσουμε τι έχουμε κάνει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Συνεπώς, οι πολίτες εκτιμούν αυτή τη δουλειά, έχουν κουραστεί από τη γραφειοκρατία» δήλωσε ο υπουργός. «Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους. Έχουμε πάνω από 500 εκ. συναλλαγές ανά έτος, κάτι που αντιστοιχεί σε άνω από 50 συναλλαγές ανά πολίτη» δήλωσε ο Βουλευτής Χανίων ΝΔ, Βασίλης Διγαλάκης.

Στο Πολυτεχνείο Κρήτης ο Πιερρακάκης

Νωρίτερα ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης επισκεπτόμενος το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου είχε συνάντηση με την πρυτανική αρχή ,χαρακτήρισε το εκπαιδευτικό ίδρυμα ως ένα διαμάντι της ανώτατης εκπαίδευσης .Ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος ενημέρωσε τον Κυριάκο Πιερρακάκη για τις ενέργειες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πράσινου εκπαιδευτικού ιδρύματος καθώς και για τη συνεργασία του με άλλα ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα της Κρήτης. «Είμαστε σε πολύ καλές συζητήσεις για να δημιουργηθεί παράρτημα του Τεχνολογικού Πάρκου Κρήτης στα Χανιά με χρηματοδότηση της Περιφέρειας» τόνισε σε δηλώσεις του ο Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

«Νομίζω ότι στην Κρήτη παντρεύεται η ιστορική κληρονομιά με την πολύ μεγάλη προοπτική που έχει αυτός ο τόπος κοιτάζοντας το μέλλον, αυτό δείχνουν οι μεγάλες ερευνητικές και τεχνολογικές προσεγγίσεις που είδαμε στο Πολυτεχνείο. Νομίζω ότι είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα κι εμείς θα είμαστε αρωγοί στο να επιτευχθεί» υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης κατέθεσε από ένα λουλούδι στους Τάφους των Βεμιζέλων ενώ ενημερώθηκε από στελέχη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος για τους ψηφιακούς πίνακες που έχουν εγκατασταθεί στον χώρο. Στους σταθμούς των επισκέψεων του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ήταν και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα όπου ξεναγήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Νίκο Παπαδάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια