Χανιά

Χανιά: Επί τάπητος οι κίνδυνοι σε πιθανή εμφάνιση πυρκαγιάς στο Φαράγγι της Σαμαριάς

Συνάντηση με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΜΑΙΧ, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου DRYADS, πραγματοποιήθηκε σήμερα στους χώρους του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων

Συνάντηση με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του ΜΑΙΧ, υπό το συντονισμό του Επίκουρου Καθηγητή Πολυτεχενίου Κρήτης, Γεωργίου Αραμπατζή, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου DRYADS, πραγματοποιήθηκε σήμερα στους χώρους του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων. 

Σκοπός της συζήτησης ήταν η κατάστρωση σεναρίων διαχείρισης πυρκαγιάς στο Φαράγγι της Σαμαριάς, που αποτελεί πιλοτική περιοχή του έργου, ώστε να είναι δυνατή σε μεταγενέστερο στάδιο η αξιολόγηση των διαθέσιμων τεχνολογιών που θα προκρίνει το σχέδιο, για την πρόληψη πυρκαγιάς και ετοιμότητα, ανίχνευση και ανταπόκριση, αποκατάσταση και προσαρμογή στην περιοχή.

Η Διεύθυνση Δασών Χανίων, περιέγραψε τα πραγματικά προβλήματα και κινδύνους που αφορούν πιθανή εμφάνιση πυρκαγιάς στο Φαράγγι και ενημερώθηκε για τις διαθέισμες τεχνολογίες που προκρίνει το έργο.

Με την αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των διαχειριστικών φορέων που έχουν χρόνια εμπειριάς και συσσωρευμένη γνώση όσον αφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πιλοτικών περιοχών και των παρόχων καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής, το έργο αναμένεται να βελτιώσει την αποδοτικότητα των δράσεων παρακολούθησης και ανίχνευσης πυρκαγιών, περιορισμού και κατάσβεσης αυτών, καθώς και διαχείρισης και ασφαλούς απομάκρυνσης των επισκεπτών από την επικίνδυνη ζώνη του Φαραγγιού.

Το έργο DRYADS, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας «Horizon 2022». Η κοινοπραξία  του έργου αποτελείται από 47 εταίρους από 13 ευρωπαϊκές χώρες και την Ταιβάν με επικεφαλής εταίρο τον  Οργανισμό “Rise Fire Research AS” από τη Νορβηγία. To DRYADS ξεκίνησε τις εργασίες του την 01/12/2021 και έχει διάρκεια 42 μήνες.

Γενικά στοιχεία του έργου:

Διάρκεια: 42 μήνες (Δεκέμβριος 2021 – Μάιος 2025)

Προϋπολογισμός: €22.8 εκατομμύρια

Συντονιστής: RISE Fire Research AS

Ιστοσελίδα: www.dryads-project.eu | Twitter: @DryadsH2020 | LinkedIn: @dryads-h2020

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια