Χανιά

Χανιά: Αγανάκτηση ξανά για τη στάθμευση - Ασφυκτική η κίνηση στις ώρες αιχμής (εικόνες)

Καταργούνται τα παρκόμετρα για τα οποία δεν υπήρχαν πλέον ούτε... ανταλλακτικά - Με το νέο σύστημα ο ανώτατος χρόνος στάθμευσης θα είναι οι τέσσερις ώρες

Δημοτικά πάρκινγκ γεμάτα, θέσεις κατειλημμένες από νωρίς το πρωί, ενίοτε κι αποβραδίς , οδηγοί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Η περιγραφή του κέντρου της πόλης των Χανίων αρχές καλοκαιριού δεν απέχει πολύ από την εικόνα της τον μήνα Αύγουστο με την τουριστική κίνηση στο ζενίθ. Η έλλειψη νόμιμων θέσεων στάθμευσης επανέρχεται ως βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας για κατοίκους και επισκέπτες. Την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή καταργεί από την 1η Ιουλίου τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων στους ελεγχόμενους χώρους και καθιερώνει το «ψηφιακό εισιτήριο» μέσω έξυπνων κινητών.

Ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Τάσος Αλόγλου παρουσιάζοντας το νέο σχεδιασμό στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, εξήγησε πως ο σκοπός της δημοτικής αρχής δεν είναι εισπρακτικός. Αναφερόμενος στα υπάρχοντα μηχανήματα τα οποία είναι εγκατεστημένα στους χώρους ελεγχόμενου πάρκινγκ εδώ και είκοσι χρόνια, είπε ότι «η τεχνολογία τους είναι ξεπερασμένη, δε συμβαδίζει με τη σύγχρονη εποχή, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες πληρωμής είτε με πιστωτικές κάρτες είτε με άλλους τρόπους και κυρίως είναι τόσο παλιά που δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για τις αναγκαίες επισκευές τους».

Έτσι οι δημότες και οι επισκέπτες καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο καθεστώς ηλεκτρονικής πληρωμής ανάλογα με τον χρόνο που θα σταθμεύουν. Το μόνο που θα κάνουν είναι να μπαίνουν από το κινητό τους σε ειδική πλατφόρμα και αυτόματα το σύστημα θα ενημερώνεται. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες ή δεν διαθέτουν έξυπνα κινητά, θα υπάρχει η εναλλακτική της προμήθειας καρτών στάθμευσης από περίπτερα, πρακτορεία του ΟΠΑΠ και άλλα σημεία πώλησης.

«Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα και επιπλέον θα πρέπει να δοθεί χρόνος στους πολίτες να προσαρμοστούν» σημειώνουν δημότες που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την έλλειψη χώρων στους οποίους θα μπορούν να σταθμεύσουν νόμιμα. Με το νέο σύστημα πάντως ο ανώτατος χρόνος στάθμευσης θα είναι οι τέσσερις ώρες, γεγονός που ήδη προβληματίζει εργαζόμενους και επαγγελματίες της πόλης.

Εργαζόμενη σε κρεοπωλείο της οδού Τσουδερών, μόνιμη κάτοικος Αποκόρωνα, έρχεται καθημερινά στα Χανιά πολύ πριν ανοίξουν τα καταστήματα, προκειμένου να εξασφαλίσει θέση στάθμευσης για το ΙΧ της. Όπως είπε στη Ν.Κ. «όταν τεθεί σε ισχύ ο περιορισμός του ωραρίου τι θα συμβεί; Θα αναγκάζομαι να βγάζω το αυτοκίνητο μου την ώρα της δουλειάς και να ψάχνω άλλο πάρκιγκ;». Σύμφωνα με τον κ. Αλόγλου, σκοπός του μέτρου αυτού είναι να ενισχυθεί το εμπόριο. Όπως υπογράμμισε «αν κάποιος κρατάει δεσμευμένη μια θέση ολόκληρο το ωράριο, τότε αυτόματα αποκλείει έναν καταναλωτή που θέλει να κάνει τα ψώνια του». Στην πράξη πάντως, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν γκρίνιες και είναι αμφίβολη η συμμόρφωση των οδηγών.

Κι ενώ το καλοκαίρι και η τουριστική κίνηση βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους, η κατάσταση τις ώρες αιχμής είναι ήδη ασφυκτική σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων. Στην Πλατεία Μαρκοπούλου, ανατολικά της Δημοτικής Αγοράς, οδηγοί κάνουν κύκλους περιμένοντας να αδειάσει μια θέση. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στα πάρκινγκ της Ρεγγίνας, στην Πλατεία 1866 και σε όλους τους κεντρικούς δρόμους όπου επιτρέπεται η στάθμευση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια