Κρήτη: Ανοιχτή «πληγή» η ανεξέλεγκτη βόσκηση στο νησί - Νέες συλλήψεις στην Κίσσαμο

Χανιά
Κρήτη: Ανοιχτή «πληγή» η ανεξέλεγκτη βόσκηση στο νησί - Νέες συλλήψεις στην Κίσσαμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιστατικά στην Κίσσαμο τα οποία μάλιστα είχαν και δικαστική συνέχεια λόγω της παραπομπής συλληφθέντων στη δικαιοσύνη

Κοπάδια που βόσκουν ανεξέλεγκτα σε ξένες περιουσίες, κτηνοτρόφοι που αγνοούν το βιός των χωριανών τους, τοπικές κοινωνίες που ζουν με τον φόβο πρόκλησης αντιποίνων αν προβούν σε καταγγελίες, συνθέτουν το παζλ του φαινομένου των ανεπιτήρητων αιγοπροβάτων στην ύπαιθρο την Κρήτης.

Μόνο τις προηγούμενες ημέρες η αστυνομία χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιστατικά στην Κίσσαμο τα οποία μάλιστα είχαν και δικαστική συνέχεια λόγω της παραπομπής συλληφθέντων στη δικαιοσύνη.

Μία ημέρα μετά τη σύλληψη αντιδημάρχου για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν εμφανίσθηκε σε αγροτική περιοχή όπου αιγοπρόβατα έβοσκαν χωρίς επιτήρηση, οι αστυνομικές αρχές  στο πλαίσιο προληπτικών ελέγχων για την πρόκληση φθορών από ανεπιτήρητα ποίμνια, προχώρησαν σε έρευνα σε ποιμνιοστάσια και σπίτια σε χωριό της Κισσάμου.

Σύλληψη τριών ατόμων

Τρία άτομα συνελήφθησαν για παραβάσεις του νόμου περί όπλων και για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής. Πρόκειται για έναν 50χρονο, έναν 24χρονο και έναν 27χρονο.

Οι συλληφθέντες δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα ποίμνια τους και επιπλέον ο 27χρονος αν και είχε άδεια οπλοκατοχής, αρνήθηκε να υποδείξει στους αστυνομικούς τα όπλα του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, «κατά τη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου, ενώ δεν ανευρέθηκαν κυνηγετικά όπλα τα οποία είχε στην κατοχή του ο ένας εκ των ημεδαπών. Επιπλέον, δεν κατέστη δυνατή η συγκέντρωση των ποιμνίων τους και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της Αστυνομικής Διάταξης περί Ζωοκλοπής».

Ζητούν αστυνόμευση

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία με την οποία παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων. Το ζητούμενο ωστόσο, όπως υποστηρίζουν κάτοικοι της Κισσάμου, είναι να υπάρξει αστυνόμευση και πρόληψη του φαινομένου. Πολλοί θεωρούν ότι απαιτείται παρέμβαση από την πολιτεία με την σύσταση ειδικής υπηρεσίας, αντίστοιχη της παλιάς αγροφυλακής.

Αγρότες και επαγγελματίες από την ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζουν την ανεπιτήρητη βόσκηση ως μια ανοιχτή πληγή που κάποιοι επιτρέπουν να μην κλείνει. «Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στην πόλη των Χανίων αλλά επισκέπτομαι καθημερινά το χωριό μου στην Κίσσαμο για να φροντίσω την περιουσία του. Πολλές φορές έχει συμβεί να μπουν στα χωράφια μου και στα χωράφια συγχωριανών μου κοπάδια αλλά ποτέ δεν είδαμε μια ουσιαστική παρέμβαση από την αστυνομία» είπε σ νεαρός άνδρας καταγόμενος από την περιοχή. Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων στο παρελθόν έκανε προσπάθειες και η νέα διοίκηση κάνει ακόμη πιο συντονισμένες, αλλά μέχρι σήμερα αποτέλεσμα δεν έχει φανεί». 

Τι είπε ο δήμαρχος Κισσάμου

Είναι κοινό μυστικό πάντως ότι σε χωριά της Κισσάμου ζουν μεγάλες κτηνοτροφικές οικογένειες που λυμαίνονται ξένες περιουσίες, απειλούν και εκβιάζουν, χωρίς κανείς να τολμά να έρθει σε ρήξη μαζί τους, ακόμη κι αν οι αγροζημιές από τα κοπάδια τους είναι μεγάλες. Δημότες καλούν τις υπηρεσίες του δήμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς όπως λένε «η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι υποχρέωση μόνο της αστυνομίας».

Ο δήμαρχος Κισσάμου κ. Γιώργος Μυλωνάκης με αφορμή τη σύλληψη αντιδημάρχου τις προηγούμενες ημέρες για παράβαση καθήκοντος δήλωσε ότι «αυτή η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο δήμο και άρα δεν μπορεί ο δήμος να σηκώνει και αυτό το βάρος. Ειδικά σε κλειστές κοινωνίες». 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News