Δίκη για τον θάνατο της Έφης Τσιχλάκη: Τι κατέθεσε Ιδιώτης ιατροδικαστής - Μαραθώνια η διαδικασία

Κρήτη
Δίκη για τον θάνατο της Έφης Τσιχλάκη: Τι κατέθεσε Ιδιώτης ιατροδικαστής - Μαραθώνια η διαδικασία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με την απολογία του κατηγορουμένου και τις αγορεύσεις εισαγγελέως και συνηγόρων αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Τρίτη, 24 Μαΐου, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στα Χανιά η εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη

Μαραθώνια εξελίσσεται η ακροαματική διαδικασία για την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης θανάτου της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη η οποία είχε βρεθεί νεκρή με μια σφαίρα στο κεφάλι τον Μάρτιο του 2016.

Η διαδικασία άρχισε την περασμένη Παρασκευή, συνεχίστηκε σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων και διακόπηκε εκ νέου για αύριο.

Ειδικότερα, με αναγνωστέα έγγραφα και καταθέσεις μαρτύρων, συνεχίστηκε σήμερα Δευτέρα, 23 Μαϊου 2022, το πρωί στο Μικτό Ορκωτο Εφετείο Κρήτης στα Χανιά, η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό, της υπόθεσης θανάτου της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη τον Μάρτιο του 2016 στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ιδιώτης ιατροδικαστής από την πλευρά της υπεράσπισης κατέθεσε ότι στο δεξί χέρι του θύματος βρέθηκαν λιγότερα ίχνη πυρίτιδας απ' ότι στο αριστερό, όπου όπως είπε, υπήρχαν χαρακτηριστικά πυροβολισμού.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν βρέθηκαν ίχνη στραγγαλισμού κι ότι τα σημάδια που έφερε το θύμα στο λαιμό προέρχονταν πιθανότατα από αγροτικές εργασίες.

Ο πλουργος που κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το όπλο βρέθηκε οπλισμένο και πως για να το πράξει κάποιος αυτό, χρειάζεται δύναμη και σταθερότητα.

Σημειώνεται ότι η 47χρονη ήταν δεξιόχειρες ενώ ο πυροβολισμός ήταν από την αριστερή πλευρά του κεφαλιού.«Η βολίδα η πραγματικη η οποία προκάλεσε και τον θάνατο, πρέπει να αναζητηθεί μέσα στο μπάνιο, ίσως και να είναι σφηνωμένη κάπου . Θεωρώ ότι υπήρξε και δεύτερος πυροβολισμός» είπε ο οπλουργος. 

Συγκλονίζουν οι καταθέσεις του αδελφού του θύματος και αστυνομικού που βρέθηκε συμβάν

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αδελφός του θύματος, μόνιμος κάτοικος Γερμανίας, κατέθεσε πως το θύμα φοβόταν και δεν περνούσε καλά το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν το μοιραίο συμβάν. Ανέφερε ότι είχε συχνή επικοινωνία με το θύμα μέσω skype και η αδελφή του τον φιλοξενούσε δυο φορές τον χρόνο στο σπίτι τους στο Κολυμπάρι Χανίων.

Ο ίδιος, είπε πως το ζευγάρι παντρεύτηκε από έρωτα όμως τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις τους ήταν τυπικές. Ακόμη, υποστήριξε πως η αδελφή του παρότι ήταν γενικά ένας χαρούμενος άνθρωπος, τελευταία είχε γεράσει απότομα και ξαφνικά έγινε βαθιά θρησκευόμενη.

Την τελευταία φορά που είδε την αδελφή του, τον Σεπτέμβριο του 2015, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε της είπε «γιατί δεν τα παρατάς όλα να έρθεις Γερμανία», για να λάβει την απάντηση «δεν μπορώ να έρθω, όπου και να πάω θα με βρει». Από εκείνη την στιγμή, ανέφερε ο αδελφός του θύματος, πως κατάλαβε τι συνέβαινε στην αδελφή του.

Τέλος, κατέθεσε πως στην τσάντα της 43χρονης είχε βρεθεί σημείωμα, στοιχεία που υπάρχει και στην δικογραφία. Το σημείωμα έγραφε μεταξύ άλλων «βλέπω στα μάτια σου το μίσος και την βία».

Ο αστυνομικός της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων, που πήγε στο σπίτι του ζευγαριού όταν η γυναίκα βρέθηκε νεκρή, κατέθεσε πως από την πρώτη στιγμή που έγινε η αυτοψία στον χώρο, δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι κάποιος την πυροβόλησε και αυτό επειδή η γυναίκα ήταν δεξιόχειρας, ενώ το όπλο βρέθηκε από την αριστερή πλευρά. Στην συνέχεια, κατέθεσε, ο ιατροδικαστής διαπίστωσε κακώσεις στο άψυχο σώμα της γυναίκας, κάτι το οποίο ενίσχυσε την άποψη ότι δεν πρόκειται για αυτοκτονία.

Έφεση από τον εισαγγελέα

Το διάστημα που ακολούθησε της δίκης, ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, η υπόθεση παραπέμφθηκε να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχει αναβληθεί ουκ ολίγες φορές τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

Όπως ανέφερε η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας (πρώην πολιτικής αγωγής) κ. Κλειώ Παπαντολέων, «στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι τακτικοί δικαστές ήταν “συμπαγείς” για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, με εμπεριστατωμένη αιτιολογία στη βάση της οποίας ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα».

Αμφισβητούν την αυτοχειρία 

Σύμφωνα με το περιβάλλον της αδικοχαμένης Έφης, διαπιστώθηκε το εξής αξιοπερίεργο: Η εκλιπούσα, η οποία φέρεται να αυτοκτόνησε, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από την αριστερή πλευρά. Ωστόσο, η ίδια ήταν δεξιόχειρας.

Σύμφωνα με την κ. Παπαντολέων, εάν η αείμνηστη Τσιχλάκη είχε αυτοπυροβοληθεί, ο τοίχος δίπλα της θα ήταν γεμάτος από διάσπαρτες κηλίδες αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο, στον τοίχο δε βρέθηκε αίμα, παρά μόνο μια λίμνη αίματος στο πάτωμα γύρω από τη γυναίκα.

Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας αναφέρθηκε ακόμη στους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ότι η σύζυγός του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο κατηγορούμενος προέβη στους εν λόγω ισχυρισμούς για πρώτη φορά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Σύμφωνα πάντα με την κ. Παπαντολέων, δεν προέκυψε από κάπου ότι η αείμνηστη Τσιχλάκη είχε ψυχολογικά προβλήματα, αλλά ούτε κι ότι σκεφτόταν να θέσει τέλος στη ζωή της.

Το γράμμα

Ένα άλλο σημείο στο οποίο δίνεται βάση από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας είναι το γράμμα που βρέθηκε στην τσάντα της Τσιχλάκη. Σύμφωνα με τη δικηγόρο πολιτικής αγωγής, στο γράμμα αυτό - το οποίο από την πλευρά του κατηγορουμένου φέρεται να παρουσιάστηκε ως σημείωμα αυτοκτονίας - η αδικοχαμένη γυναίκα γράφει σαν να έγραφε σε «προσωπικό ημερολόγιο».

Εκεί η Τσιχλάκη φέρεται να γράφει με θυμό για τον σύζυγό της, αναφέροντας ότι η στάση του απέναντί της ήταν απαξιωτική κι ότι δεν ενδιαφερόταν για τις δικές της ανάγκες. Σύμφωνα με το περιβάλλον της εκλιπούσας, αν μπορούσε να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα από το γράμμα είναι ότι η γυναίκα ενδεχομένως σκέφτεται να εγκαταλείψει τον σύζυγό της κι όχι ότι θα προβεί στο απονενοημένο διάβημα.

Ας σημειωθεί ότι, όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Οκτώβριο, η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του θύματος κ. Ελπίδα Σπανουδάκη, «οι κακώσεις είναι δηλωτικές πως προηγήθηκε πάλη ανάμεσα στο θύμα και τον δράστη, και ασφυξία από πίεση στον λαιμό με τα χέρια, γεγονός που προκάλεσε απώλεια αισθήσεων στο θύμα».

Τι λέει η οικογένεια - «Σκηνικό σκηνοθετημένης αυτοχειρίας»

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό επρόκειτο να λάβει χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο τελικά αναβλήθηκε (για μια ακόμη φορά). Στα Χανιά είχε μεταβεί τότε, προκειμένου να παραστεί στη δίκη, ο ξάδελφος της αείμνηστης Τσιχλάκη, ο κ. Μάνος Αθανασίου, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Παρίσι.

Ο κ. Αθανασίου, είχε κάνει λόγο για «μια τεράστια δικαστική πλάνη», εξηγώντας ότι στόχος των ανθρώπων του περιβάλλοντος της 47χρονης είναι «επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη μνήμη της, για την οικογένειά της, για την ελληνική Δικαιοσύνη».

«Μία γυναίκα τη σάπισαν στο ξύλο, βρήκε τραγικό θάνατο και η ελληνική Δικαιοσύνη θεωρεί ότι είναι αυτοκτονία. Είναι προσβολή για όλους μας. Αυτό το οποίο ζητάει η οικογένεια από την πρώτη στιγμή είναι να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Είναι προφανές ότι αυτό έχει συμβεί. Είναι προφανές ότι το σκηνικό ήταν ένα σκηνικό σκηνοθετημένης αυτοκτονίας», είχε δηλώσει τότε ο κ. Αθανασίου.

«Ήταν ένας μεγάλος έρωτας, που κατέληξε σε ένα μεγάλο δράμα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτή η γυναίκα ερωτεύτηκε κάποιον και το πλήρωσε με τη ζωή της», ανέφερε με νόημα ο ξάδερφος του θύματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News