Μάχη της Κρήτης: Δόξα και τιμή στους ήρωες της πιο άνισης μάχης όλων των εποχών (εικόνες, βίντεο)

Χανιά
Μάχη της Κρήτης: Δόξα και τιμή στους ήρωες της πιο άνισης μάχης όλων των εποχών (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μάχη που καθόρισε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται με εκδηλώσεις σε ολόκληρο το νησί οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε - Παρουσία του Βρετανού πρέσβη η έπαρση των σημαιών

Με την επίσημη έπαρση των σημαιών των συμμαχικών χωρών στο Φρούριο του Φιρκά στο παλιό λιμάνι συνεχίστηκαν σήμερα, Παρασκευή, 20 Μαΐου στα Χανιά, οι εκδηλώσεις για τα 81 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης.

Στα μηνύματα τους για την φετινή επέτειο, ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου Μάθιου Λοτζ και εκπρόσωποι αντιπροσωπειών άλλων συμμαχικών χωρών, τόνισαν την διαχρονική φιλία μεταξύ των λαών και τη γενναιότητα των Κρητικών.

Η Μάχη που καθόρισε την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τιμάται με εκδηλώσεις σε ολόκληρο το νησί οι οποίες κορυφώνονται την Κυριακή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο νησί με αφορμή την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, ο Βρετανός πρέσβης κ. Λοτζ εξέφρασε τη χαρά του σημειώνοντας πως «ως πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου, ως Βρετανός και πρώην αξιωματικός στο στρατό, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τιμάμε μαζί με τους Έλληνες φίλους μας, τους Αυστραλούς, τους Νεοζηλανδούς, ένα τέτοιο ιστορικό γεγονός».

Τιμή στους ήρωες της πιο άνισης μάχης όλων των εποχών που καθόρισε την πορεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου απέδωσαν αντιπροσωπείες του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε πως «αυτή η κοινή ιστορία μας συνδέει, θα μας συνδέει και στο μέλλον και ο λαμπρός εορτασμός της Μάχης της Κρήτης είναι κάτι το οποίο οφείλουμε και πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού».

«Δεν θα ξεχάσουμε το θάρρος και τον ανθρωπισμό των Κρητικών»

Στην σθεναρή αντίσταση των Κρητικών απέναντι στην ελίτ της πολεμικής μηχανής της ναζιστικής Γερμανίας που επιστρατεύθηκε για την άμεση κατάληψη της Κρήτης τον Μάιο του 1941, αναφέρθηκαν βουλευτές της Νέας Ζηλανδίας που βρίσκονται στα Χανιά για τις επετειακές εκδηλώσεις.

Ο Ντάνιελ Γουέι Πόι, επικεφαλής της αποστολής της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε ότι «ποτέ δεν θα ξεχάσουμε το θάρρος, τη θυσία, τον ανθρωπισμό των στρατιωτών και των ανθρώπων της Κρήτης καθώς και τη γενναιότητα που επέδειξαν για την ελευθερία τους και για την πατρίδα τους».

Υπερήφανος για τους κοινούς αγώνες των συμμάχων κατά της Γερμανίας αλλά και για τον κοινό εορτασμό των 81 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης, δήλωσε ο Ντιούσαν Γουέμπ εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας στην πόλη Κράιστσερτς. «Νοιώθω μεγάλη τιμή που βρίσκομαι σήμερα εδώ και παρευρίσκομαι με τους συναδέλφους μου στην τελετή για την γενναιότητα και το θάρρος των ανθρώπων της Κρήτης» τόνισε η Τζούντιθ Κόλινς βουλευτής Νέας Ζηλανδίας.

Η τελετή λήξης των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μάλεμε με επιμνημόσυνη δέηση, πτώση αλεξιπτωτιστών της 1ης ΜΑΛ και αεροπορικές επιδείξεις. Το πρωί της ίδιας μέρας στον μητροπολιτικό ναό των εισοδίων της Θεοτόκου θα τελεστεί επίσημη δοξολογία ενώ για πρώτη φορά φέτος εντάχθηκε στις εκδηλώσεις παρέλαση σημαιοφόρων των παραδοσιακών συλλόγων στο παλιό λιμάνι η οποία θα ξεκινήσει στις έντεκα και μισή το πρωί από την Πλατεία Τάλως και θα καταλήξει στο Νεώριο του Μόρο, συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του δήμου Χανίων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News