Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: «Εορτασμός» με εξαντλητικά ωράρια και υποστελεχωμένα νοσοκομεία (βίντεο)

Χανιά
Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή: «Εορτασμός» με εξαντλητικά ωράρια και υποστελεχωμένα νοσοκομεία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωποι του κλάδου που συμμετέχουν στο 15ο Πανελλήνιο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Συνέδριο Νοσηλευτικής που διεξάγεται στον Πλατανιά Χανίων, με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών, τόνισαν την ανάγκη η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Σε νοσοκομεία υποστελεχωμένα, με τις βάρδιες να καλύπτονται με δυσκολία και τα ρεπό να μην θεωρούνται δεδομένα, παρέχουν τις υπηρεσίες τους ακόμη και σε καιρούς πανδημίας οι νοσηλευτές της χώρας.

Εκπρόσωποι του κλάδου που συμμετέχουν στο 15ο Πανελλήνιο Επιστημονικό και Επαγγελματικό Συνέδριο Νοσηλευτικής που διεξάγεται στον Πλατανιά Χανίων, με αφορμή και την παγκόσμια ημέρα νοσηλευτών, τόνισαν την ανάγκη η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος κ. Τζανής Πολυκανδριώτης υπογράμμισε πως «με τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις να αυξάνονται και ένα μικρό αριθμό νέων να βγαίνει στην αγορά εργασίας, οι νοσηλευτές στην Ελλάδα εργάζονται διαχρονικά με ελλείψεις της τάξης του 40%».

Έχοντας σηκώσει το βάρος της αντιμετώπισης όλων των πανδημικών κυμάτων, ζητούν αναγνώριση του έργου τους μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και κίνητρα. «Δυστυχώς δεν έχουμε λάβει δικαίωση στα διαχρονικά και δίκαια αιτήματα μας. Ακόμα περιμένουμε να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά, περιμένουμε τη σύσταση του κλάδου των νοσηλευτών, όπως επίσης να καθιερωθεί ειδικό μισθολόγιο» τόνισε ο κ. Πολυκανδριώτης.

Σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος αυτή τη στιγμή σε κάθε κλινική δημόσιου νοσοκομείου ο αριθμός των νοσηλευομένων φτάνει κατά μέσο όρο τους σαράντα και ο αριθμός των νοσηλευτών μόλις τους δύο ανά βάρδια.

Ο κ. Γιώργος Σιδηράς, νοσηλευτής στη μονάδα εμφραγμάτων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πια να αναγνωρίσει εμπράκτως τη σημασία του έργου του νοσηλευτή, γιατί αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν απέδειξε την αξία του, απέδειξε πόσο σημαντικός είναι στο να στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες νοσηλευτές, ανάμεσα τους και σπουδαστές νοσηλευτικής, συμμετέχουν στις εργασίες του συνεδρίου που ολοκληρώνονται σήμερα. Στα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου αναφέρθηκε και η κ. Θεώνη Ζούγκου, διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Λαϊκού Νοσοκομείου. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι νοσηλευτές δεν μπορούν να κάνουν χρήση των ημερών ανάπαυσης. Όλοι προσπαθούμε να έχουμε τις δύο ημέρες εκτός εργασίας αλλά δεν είναι εφικτό, ενώ κάποιοι αναγκάζονται να κάνουν και διπλές βάρδιες καθώς προκύπτουν ασθένειες ή άλλοι σοβαροί λόγοι και συνάδελφοι πρέπει να απουσιάσουν», είπε η κ. Ζούγκου.

«Τραγικές οι συνθήκες»

Τραγικές χαρακτήρισε τις συνθήκες ο κ. Τζανής Πολυκανδριώτης σημειώνοντας μάλιστα ότι αφήνουν το αποτύπωμα τους στην υγεία των νοσηλευτών. Όπως επεσήμανε «η αύξηση των αυτοάνοσων νοσημάτων στους νοσηλευτές είναι κατακόρυφη, ενώ είμαστε σε επίπεδα υψηλής επαγγελματικής εξουθένωσης».

Στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσηλευτών που πραγματοποιείται στον Πλατανιά Χανίων αναδείχτηκε ο κρίσιμος ρόλος των νοσηλευτών σε κάθε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης.

Το μήνυμα ΥΠΕ Κρήτης για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών

Στο μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών που έχει καθιερωθεί να τιμάται στις 12 Μαΐου, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αναφέρεται στην εμβληματική μορφή της Florence Nightingale η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα, συνήθιζε να επιβλέπει την πορεία

των ασθενών της κατά την διάρκεια της νύχτας υπό το φως του λύχνου της. «Σήμερα στις αρχές του 21ου αιώνα συνεχίζει να κρατά αυτό το φως αναμμένο, έχοντας θέσει τα θεμέλια σε αυτό που γνωρίζουμε ως σύγχρονη νοσηλευτική. Μέσα από τις καταγραφές της έθεσε τις αρχές που διέπουν την σύγχρονη επαγγελματική νοσηλευτική ενώ χαρακτηρίζονται από την συμπόνια και την αφοσίωση στην φροντίδα των ασθενών. Η Florence Nightingale, προασπίστηκε την αξία της εφαρμογής  κανόνων υγιεινής στον χώρο φροντίδας των ασθενών, μειώνοντας θεαματικά την θνησιμότητα στο βρετανικό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης το οποίο υπηρέτησε».

Η 7η ΥΠΕ σημειώνει επίσης πως «φροντίζοντας καθημερινά τον άνθρωπο, σε όποιο πλαίσιο και αν βρίσκονται, οι νοσηλευτές συχνά καλούνται να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα σημαντικά προβλήματα όπως τα δύσκολα ωράρια, οι ελλείψεις σε στελέχωση και εξοπλισμό έως βία και διακρίσεις, που κάνουν το έργο τους ακόμα πιο απαιτητικό. Η παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή αποτελεί μια αφορμή για να αναλογιστούμε την συμβολή τους στο σύστημα υγείας και στην φροντίδα κάθε πολίτη της χώρας αλλά και να τους ευχαριστήσουμε για το έργο που παράγουν καθημερινά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News