Χανιά: Στη Σούδα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς

Κρήτη
Χανιά: Στη Σούδα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία

Τον κομβικό ρόλο της Σούδας στις επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων επιβεβαιώνει ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη συνολικά είκοσι τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τον ερχόμενο Ιούλιο, στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης στα Χανιά. Πηγές αναφέρουν πως το σχετικό αίτημα έχει υποβληθεί στα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών και η έγκριση είναι ζήτημα τυπικό. Εξάλλου η χώρα μας, με βάση και την επέκταση της  Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας που αναμένεται σήμερα να ψηφιστεί στη Βουλή, υποχρεούται να παρέχει διευκολύνσεις στις Η.Π.Α.

Αυτή τη φορά πάντως οι αποφάσεις του πενταγώνου για αποστολή ακόμα και υψηλής τεχνολογίας στοιχείων, αποτυπώνουν τη συνεχώς αυξανόμενη σημασία που αποδίδεται τόσο στην αεροπορική βάση του Μουζουρά στο Ακρωτήρι, όσο και στη ναυτική βάση του ΝΑΤΟ στο Μαράθι της Σούδας. Τα μαχητικά που πρόκειται να αναπτυχθούν στο αεροδρόμιο της 115 Πτέρυγας Μάχης – το οποίο σημειωτέων χρησιμοποιείται και από την αμερικανική βάση- είναι τύπου F-35 και F-15, δέκα και δεκατέσσερα αντίστοιχα.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας αναφέρουν ότι τα υπερσύγχρονα μαχητικά αναμένεται να προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Χανίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ασκήσεις αλλά και σε επιχειρήσεις.  Την αποστολή των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς θα συνοδεύουν περί τα πεντακόσια στελέχη της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας. Πρόκειται για ιπτάμενους, μηχανικούς αλλά και προσωπικό υποστήριξης.

AP Photo/Steve Helber, File

Σημειωτέων ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις αναβάθμισης της αμερικανικής ευκολίας στη Σούδα, στο πλαίσιο της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας. Ήδη από το 2019 είχε δρομολογηθεί επέκταση του υφιστάμενου κρηπιδώματος Κ14 στο Μαράθι , του μοναδικού σημείου σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο όπου μπορεί να πιάσει στον ντόκο ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, που για τους Αμερικανούς λόγω της γειτνιάσεως λογίζεται ως μία «αεροναυτική» βάση, είχαν σχεδιαστεί επεκτάσεις στην αεροπορική βάση, στον αμερικανικό τομέα της, για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση όμως και της  ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Αμερικανοί στόχευαν από τότε σε επέκταση, για την ταυτόχρονη άφιξη και υποστήριξη μέχρι και επτά αεροσκαφών στρατηγικών αερομεταφορών τύπου C-17A καθώς και αριθμού αεροσκαφών-τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ της Αμερικανικής Αεροπορίας αλλά και κάθε είδους αεροσκάφους της Αεροπορίας, του Ναυτικού και του Σώματος των Πεζοναυτών.

Συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική συμφωνία

Στο μεταξύ αύριο στις επτά το απόγευμα έξω από το εργοτάξιο της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων οργανώνεται συλλαλητήριο από την Επιτροπή Ειρήνης, σωματεία εργαζομένων και συλλόγους, για να διαμαρτυρηθούν για την ψήφιση της επέκτασης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας. «Απαντάμε αποφασιστικά, συμμετέχοντας μαζικά στο συλλαλητήριο και κλιμακώνουμε παραπέρα τον αγώνα μας  με το Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο 20 και 22 Μάη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με μεγάλη μουσική συναυλία στην οποία θα πάρουν μέρος γνωστοί καλλιτέχνες» αναφέρεται στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης.

(φωτογραφία από AP)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News