Θρησκευτικός τουρισμός: Πώς η Κρήτη θα αναδειχτεί σε έναν μοναδικό προορισμό (βίντεο)

Κρήτη
Θρησκευτικός τουρισμός: Πώς η Κρήτη θα αναδειχτεί σε έναν μοναδικό προορισμό (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δεκάδες μοναστήρια, βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία που συνθέτουν έναν πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο, η Κρήτη μπορεί να αναδειχτεί σε έναν μοναδικό προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό, όπως αναφέρθηκε στις εργασίες του συνεδρίου του Economist για τον θρησκευτικό τουρισμό που διεξάγεται στα Χανιά

  • Συνέδριο του Economist για τον θρησκευτικό τουρισμό
  • «Ενθαρρύνοντας» την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς
  • Ο θρησκευτικός πλούτος της Κρήτης δυνατό «όπλο» της τουριστικής βιομηχανίας

Οι τεράστιες δυνατότητες και οι προοπτικές του θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα και την Κρήτη παρουσιάστηκαν στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου που οργάνωσε στα Χανιά το περιοδικό Economist. Άνθρωποι από τον χώρο της Εκκλησίας και του Τουρισμού ανέπτυξαν τις διαστάσεις του Προσκυνηματικού τουρισμού, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας της ταυτότητας των θρησκευτικών μνημείων.

O γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης έκανε γνωστό ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν πρωτοβουλίες που θα εστιάζουν σε αυτή την εναλλακτική μορφή τουρισμού καθώς όπως τόνισε, σε εθνικό επίπεδο δεν έχει επιτευχθεί η προσδοκώμενη ροή επισκεπτών.   

Με δεκάδες μοναστήρια, βυζαντινές εκκλησίες, μνημεία που συνθέτουν έναν πολιτιστικό και θρησκευτικό πλούτο, η Κρήτη μπορεί να αναδειχτεί σε έναν μοναδικό προορισμό για θρησκευτικό τουρισμό. Ομιλητές του συνεδρίου, στάθηκαν στην εμπειρία του θρησκευτικού τουρισμού αλλά και στα κίνητρα που θα μπορούσαν να τον ενισχύσουν. «Σε ολόκληρη τη χώρα έχουμε σημαντικά τοπόσημα, σύμβολα του θρησκευτικού τουρισμού όπως τα Μετέωρα, η Πάτμος, η Τήνος, αλλά γενικότερα δεν έχουμε φτάσει στο επίπεδο που θα θέλαμε όσον αφορά την προσέλκυση επισκεπτών εξειδικευμένων για το θρησκευτικό τουρισμό οι οποίοι σημειωτέων είναι εξαιρετικά ποιοτικοί επισκέπτες» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρης Φραγκάκης.

Το 2019 300.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επέλεξαν να κάνουν θρησκευτικό τουρισμό. Με βάση τη νέα τάση, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού επενδύει στην προβολή των θρησκευτικών μνημείων της χώρας. Κυρίαρχο για τον Οργανισμό είναι η προβολή. Ο κ. Φραγκάκης εξήγησε ότι «στόχος πρέπει να είναι όχι απλά ένας επισκέπτης όταν έρχεται να πηγαίνει σε ένα μνημείο, αλλά να έρχεται γι’ αυτό. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά  και εκεί επενδύουμε, στο πως προβάλουμε στο εξωτερικό αυτού του είδους τα μνημεία».  

Ευγένιος: Η Κρήτη μπορεί να προσελκύει επισκέπτες προπάντων για τον ορθόδοξο πολιτισμό της

Η Κρήτη μπορεί να προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο για το φυσικό της κάλλος, τον ήλιο, τη θάλασσα και τα αρχαιολογικά της μνημεία αλλά προπάντων για τον ορθόδοξο πολιτισμό της, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος. Πρόσθεσε δε ότι η Εκκλησία βλέπει τα θρησκευτικά μνημεία σαν ζωντανές εστίες που μεταδίδουν την ορθόδοξη ζωή. «Εμείς βλέπουμε τους ανθρώπους στις ψυχικές τους διεργασίες, σε αυτό που τους λείπει πραγματικά και αναζητούν με τον θρησκευτικό τουρισμό. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τον θρησκευτικό τουρισμό σαν μια ακόμα μορφή εναλλακτικού τουρισμού, αλλά σαν μια ψυχική δίψα ανθρώπων που θέλουν κάτι περισσότερο, κάτι υψηλότερο, κάτι βαθύτερο», σημείωσε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κρήτης.

Αρναουτάκης: Επενδύουμε ως περιφέρεια στον θρησκευτικό τουρισμό

Σε επίπεδο Περιφέρειας, ο θρησκευτικός τουρισμός στηρίζεται μέσω της αποκατάστασης και ανάδειξης μνημείων. «Εμείς από την πλευρά τη δική μας επενδύουμε ως περιφέρεια στον θρησκευτικό τουρισμό αναδεικνύοντας την ιστορία, τις εκκλησίες μας, τα μοναστήρια, πάντα σε συνεργασία με τις μητροπόλεις, με την αρχιεπισκοπή  μας και τις τοπικές εκκλησίες», είπε ο Περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης.

Τις εργασίες του συνεδρίου του Economist χαιρέτισαν διαδικτυακά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Νίκη Κεραμέως, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

O θρησκευτικός τουρισμός αναδεικνύει τόσο τη μακραίωνη ιστορία της χώρας μας όσο και τις ανεξάντλητες δυνατότητές της ως προορισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τόνισε στο συνέδριο του Economist η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Πρόσθεσε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός αποκτά σήμερα νέα μορφή και περιεχόμενο, εμπλουτίζεται, γίνεται αντικείμενο σπουδών, μέσο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τοπικής ανάπτυξης.

Εκτίμησε ότι οι συνθήκες στη χώρα μας είναι σήμερα ιδιαίτερα ευνοϊκές για την περαιτέρω ανάπτυξη του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, εστιάζοντας κυρίως στις νέες δυνατότητες που παρέχει η τεχνολογία, στο αυξημένο ενδιαφέρον για το φυσικό περιβάλλον και τον βιωματικό τουρισμό και στην κυβερνητική προσπάθεια για να αναδειχθεί γενικά η χώρα ως σύγχρονος κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός.

Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Τουρισμού

Στη σημασία του τουριστικού προϊόντος –ιδίως μετά την πανδημία– για τα έσοδα της χώρας αλλά και για τη στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας στο συνέδριο του Economist. Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια για να δημιουργήσει ένα βιώσιμο τουριστικό μοντέλο, με έμφαση στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ανέφερε ότι ειδικά σε όλους τους προορισμούς, και ειδικά τους θρησκευτικούς, το φετινό Πάσχα η πληρότητα ήταν σχεδόν απόλυτη. Πέρα από την οικονομική-εμπορική διάσταση του τουρισμού, ο κ. Κικίλιας έδωσε έμφαση στο έργο της Εκκλησίας, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας παγκόσμιος προορισμός για προσκύνημα και πνευματική αναζήτηση και ότι πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες προσέλκυσης τέτοιων ταξιδιωτών, ιδίως τους μήνες που δεν είναι υψηλής ζήτησης για τις άλλες μορφές τουρισμού.

Σοφία Ζαχαράκη, υφυπουργός Τουρισμού

Στις διεθνείς και εθνικές προοπτικές του θρησκευτικού-προσκυνηματικού τουρισμού αναφέρθηκε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Αφήνοντας πίσω την πανδημία, τόνισε, ο τουρισμός και συγκεκριμένα ο θρησκευτικός τουρισμός πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αλλά και τις νέες ψηφιακές δυνατότητες. Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού, επεσήμανε, θα ενισχυθεί περαιτέρω, γιατί οι ταξιδιώτες αναζητούν –ειδικά μετά τον εγκλεισμό λόγω πανδημίας– αυθεντικές εμπειρίες, καθώς επίσης και πνευματική στήριξη και ψυχική ανάταση. Ανέφερε ως στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου Τουρισμού την αξιοποίηση στο μέγιστο της πολιτιστικής και θρησκευτικής παρακαταθήκης της χώρας μας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού. Η υφυπουργός επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των θρησκευτικών μνημείων και τη βελτίωση των σχετικών υποδομών. Έδωσε βάρος στην ψηφιακή υποστήριξη του θρησκευτικού τουρισμού αλλά και στη διεύρυνση των προγραμμάτων εκπαίδευσης επαγγελματιών του τουρισμού σε θέματα θρησκευτικού τουρισμού. Αυτή η μορφή τουρισμού μπορεί να συνδεθεί και με πολλές άλλες μορφές, όπως ο οικοτουρισμός, περιπατητικός, γαστρονομικός τουρισμός κ.ά., εξήγησε η κ. Ζαχαράκη.

Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, υπέρτιμος και έξαρχος Ανατολικής Κρήτης, κ. Κύριλλος

Η προσκυνηματική περιήγηση αποτελεί διαχρονικά μια βιώσιμη, ήπια και φιλική προς το φυσικό και οικονομικο-κοινωνικό περιβάλλον μορφή τουρισμού ειδικών ενδιαφερόντων, τόνισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας, υπέρτιμος και έξαρχος Ανατολικής Κρήτης, κ.Κύριλλος. Αυτή η μορφή τουρισμού δεν απευθύνεται μόνο σε ευλαβείς προσκυνητές, αλλά και σε κάθε καλοπροαίρετο επισκέπτη που αναζητά την πνευματική ωφέλεια και αναψυχή αλλά και την αυθεντική εμπειρία ενός διαφορετικού τρόπου ζωής, υπογράμμισε. Έδωσε επίσης έμφαση στη σύνδεση αυτής της μορφής τουρισμού με την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης. Πρόσθεσε ακόμα ότι απαιτείται ο κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός και η αγαστή συνεργασία της Εκκλησίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Εστίασε στην ανάγκη διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην ανάγκη προστασίας και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων σε συνδυασμό με τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και τις τοπικές κοινωνίες. Χαρακτήρισε «λυδία λίθο» του όλου εγχειρήματος τον σεβασμό στον ιερό χαρακτήρα των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. Οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού είναι πολλές, επεσήμανε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στη συμβολή των νέων ψηφιακών υπηρεσιών.

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός

Ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού με τη λαϊκή θρησκευτική παράδοση και τη ζωή των τοπικών κοινωνιών έδωσε κατά την εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Τόνισε ότι η παράδοση του λαού δεν διδάσκει μόνο, αλλά και παράγει πολιτισμό, γεγονός το οποίο κάθε επισκέπτης θαυμάζει και επαινεί και προσπαθεί να ενσωματωθεί μέσα στην κοινωνία που επισκέπτεται. Μίλησε για την ανάγκη να κρατάμε αλώβητες τις παραδόσεις μας καθώς και τις ιδιαιτερότητές μας, ενώ ακόμα αναφέρθηκε στη σημασία της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και των θρησκευτικών πανηγύρεων.

Γιάννης Μαλανδράκης, δήμαρχος Πλατανιά Χανίων

Στο μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα που σχετίζεται με τους ναούς, τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια αναφέρθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης απευθύνοντας χαιρετισμό στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στο portal που έχει υλοποιήσει ο Δήμος Πλατανιά, το οποίο αφορά διαδρομές σε μοναστήρια και σε ναούς, ενώ έχουν επιπλέον ψηφιοποιήθεί, όπως είπε, ιερά σκεύη και ιερά κειμήλια με την άδεια του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Παράλληλα, ο κ. Μαλανδράκης αναφέρθηκε και στην υλοποίηση του έργου για τα μονοπάτια, οι μελέτες του οποίου χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News