Χανιά

Χανιά: Το σπάνιας ομορφιάς «σπήλαιο των Ελεφάντων» (βίντεο)

Η επικρατέστερη θεωρία για τον ελέφαντα που ονομάστηκε Elephas Chaniensis, από την περιοχή των Χανίων, λέει ότι έζησε για τελευταία περίοδο στον ελλαδικό χώρο πριν 60.000-50.000 χρόνια

Το «σπήλαιο των Ελεφάντων» στα Χανιά αποτελεί  ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία που θα μπορούσε κάποιος να επισκεφθεί ανά την Κρήτη. Η παρουσία του γνωστοποιήθηκε μόλις το 1999, όταν ο Μανώλης Ευθυμάκης, κατά την διάρκεια μιας εξόρμησης του με ψαροντούφεκο, λίγο έξω από τον κόλπο της Σούδας, βρέθηκε μπροστά σε μια σπάνιας ομορφιάς ανακάλυψη.

Ο ίδιος αντίκρισε ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο, το μήκος του οποίου ήταν περίπου στα 10 μέτρα ενώ το ύψος του στα 6,5.

Εξαιτίας των παλαιοντολογικών ευρημάτων που ήρθαν στο φως μετά την ανακάλυψη του σπηλαίου τελικά πήρε το όνομα σπήλαιο των Ελεφάντων.

Ειδικότερα, στις αρχές του 21ου αιώνα οργάνωσε η Εφορεία Παλαιανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας την πρώτη αποστολή εξερεύνησης του σπηλαίου.

Οι υποβρύχιες έρευνες κατέληξαν στην εύρεση οστών που αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε ελάφια αλλά και ελέφαντες. Πρόκειται για την μοναδική θέση στην Κρήτη όπου έχουν βρεθεί οστά ελέφαντα κάτω από τη θάλασσα, πράγμα που δείχνει ότι κάποτε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε στεριά.

Η επικρατέστερη θεωρία για τον ελέφαντα που ονομάστηκε Elephas Chaniensis, από την περιοχή των Χανίων, λέει ότι έζησε για τελευταία περίοδο στον ελλαδικό χώρο πριν 60.000-50.000 χρόνια. Σε μέγεθος πρέπει να ήταν μεγαλύτερος από τον σημερινό ελέφαντα, ενώ και τα πόδια του ήταν πιο γεροδεμένα. Σημειώνεται δε ότι τα οστά του ελέφαντα βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα από τα οστά των ελαφιών, κάτι που δείχνει την πρωτύτερη εξαφάνιση των ελεφάντων.

Φυσικά, ένα τέτοιο σπήλαιο δεν είναι επισκέψιμο για τον καθένα. Αλλά αν είστε δύτες, να ξέρετε ότι μπορείτε να το επισκεφτείτε μέσω καταδυτικών εκδρομών που οργανώνονται στην περιοχή. Ο επισκέπτης- δύτης θα μπορέσει να θαυμάσει τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες με το πορτοκαλί, το κόκκινο και το άσπρο χρώμα, οι οποίοι βρίσκονται τόσο υποβρυχίως όσο και πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Ο δύτης που θα βρεθεί στο σπήλαιο, η είσοδος του οποίου είναι σε βάθος 9 μέτρων κάτω από τη θάλασσα, θα διασχίσει αρχικά ένα τούνελ μήκους 40 μέτρων το οποίο θα τον φέρει στην κυρίως σπηλιά. Οι τυχεροί που έχουν αυτό το χόμπι θα βρεθούν μπροστά σε μια μοναδική εικόνα.

Θα δουν πώς έχει μεταμορφωθεί ένα μέρος που πριν από εκατομμύρια χρόνια ήταν πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και αποτελούσε καταφύγιο για θηλαστικά της στεριάς.

Όπως είναι γνωστό τη σήμερον εντός του σπηλαίου βρίσκουν καταφύγιο διάφορα υδρόβια θηλαστικά, με διάφορους δύτες να αναφέρουν όχι έχουν συναντήσει φώκιες monachus monachus.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια