Φαράγγι Σαμαριάς: Αλλαγές στην διαδρομή μετά τις κατολισθήσεις

Κρήτη
Φαράγγι Σαμαριάς: Αλλαγές στην διαδρομή μετά τις κατολισθήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την Παρασκευή 6 Μαΐου, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αναμένεται να είναι προσβάσιμος και από τις δύο εισόδους για το σύνολο της διαδρομής, εφόσον δεν συντρέξουν λόγοι προσβασιμότητας και ασφαλείας

Προσβάσιμο μόνο από την Αγία Ρουμέλη (νότια είσοδος) για τα πρώτα 2 χλμ του μονοπατιού, θα παραμείνει το φαράγγι της Σαμαριάς έως και την Πέμπτη 5 Μαΐου, λόγω πρόσφατων κατολισθήσεων στην κοίτη του ποταμού και των προβλέψεων για βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.

Από την Παρασκευή 6 Μαΐου, ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς αναμένεται να είναι προσβάσιμος και από τις δύο εισόδους για το σύνολο της διαδρομής, εφόσον δεν συντρέξουν λόγοι προσβασιμότητας και ασφαλείας, όπου και θα υπάρξει νέα και έγκαιρη ενημέρωση του κοινού.

Επιπλέον, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των επισκεπτών, το ωράριο λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς για το έτος 2022, τροποποιείται ως εξής. Η είσοδος επιτρέπεται, κατά το διάστημα:

  • 07:00-13:00, για τους επισκέπτες που θα διασχίσουν το σύνολο της διαδρομής (Ξυλόσκαλο – Αγία Ρουμέλη ή Αγία Ρουμέλη-Ξυλόσκαλο) ή τμήμα αυτής.
  • 13:00 – 15:00, για τους επισκέπτες που θα κινηθούν αποκλειστικά και μόνο στα δύο (2) πρώτα χιλιόμετρα από την βόρεια είσοδο και συγκεκριμένα στη διαδρομή «Ξυλόσκαλο – χώρος ανάπαυσης Νερούτσικο»
  • 13:00 – 16:00, για τους επισκέπτες που θα κινηθούν αποκλειστικά και μόνο στα δύο (2) πρώτα χιλιόμετρα από τη νότια είσοδο και συγκεκριμένα στη διαδρομή «Αγιά Ρουμέλη – χώρος ανάπαυσης Αφέντης Χριστός».
  • σε κάθε περίπτωση οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν εξέλθει του Εθνικού Δρυμού το αργότερο έως τις 18:00.

Νέες δυνατότητες έκδοσης εισιτηρίων

Από φέτος αναμένεται να υπάρξει δυνατότητα αγοράς εισιτηρίων και με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας, αλλά και διαδικτυακά μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Εντός των επόμενων ημερών, οι τεχνικές εργασίες για αυτό, θα έχουν ολοκληρωθεί και θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση. Επίσης, ήδη ισχύουν διαφορετικές τιμές εισιτηρίου για διαφορετικές κατηγορίες επισκεπτών. Το κόστος του ατομικού εισιτηρίου παραμένει στα 5 ευρώ, ωστόσο, θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς ομαδικού εισιτηρίου (4 ευρώ/άτομο για ομάδες άνω των 10 ατόμων), οικογενειακού εισιτηρίου (3 ευρώ/άτομο), εκπαιδευτικού (3 ευρώ/άτομο), ετήσιου ατομικού εισιτηρίου (10 ευρώ), ενώ δεν υποχρεούνται σε καταβολή εισιτηρίου κατηγορίες επισκεπτών όπως παιδιά κάτω των 18 ετών και ενήλικες άνω των 65 ετών, γονείς και παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, φοιτητές και εκπαιδευτικοί συνοδοί εκπαιδευτικών επισκέψεων.

Βάσει της ΚΥΑ υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΓΔΠΠ/26828/406 (ΦΕΚ Β’1414/24.03.2022), τα έσοδα από τα εισιτήρια θα αποτελούν στο εξής πόρο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., καθώς και των όμορων Δήμων του Δρυμού, ώστε να αξιοποιούνται για την υλοποίηση βασικών εργασιών εντός του Εθνικού Δρυμού, όπως η ετήσια συντήρηση και βελτίωση του κεντρικού μονοπατιού και των υποδομών, η καθαριότητα και η επόπτευση του χώρου.

Από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς συνεχίζουν να υλοποιούνται καθημερινά και αδιάκοπα οι απαραίτητες συντηρήσεις των υποδομών (διαμόρφωση μονοπατιού, αντικατάσταση υποδομών που καταστράφηκαν λόγω των καιρικών συνθηκών), ενώ θα συνεχιστούν και καθ΄ όλη τη διάρκεια της περιόδου, εργασίες αναβάθμισης της διαδρομής τόσο στις υποδομές όσο και στο πεδίο της ερμηνείας περιβάλλοντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News