Λογαριασμοί ρεύματος: Νομικός «ξεσηκωμός» για την ρήτρα - Ζητούν πολιτική λύση (βίντεο)

Χανιά
Λογαριασμοί ρεύματος: Νομικός «ξεσηκωμός» για την ρήτρα - Ζητούν πολιτική λύση (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που χιλιάδες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά στην ενέργεια, με κίνδυνο διακοπής της παροχής τους, η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • Στο επίκεντρο του 9ου Επιστημονικού Συνεδρίου Δημοσιολόγων η ρήτρα αναπροσαρμογής
  • Κατά της ρήτρας ο δικηγορικός κόσμος της χώρας
  • Προβληματισμός για το οικονομικό βάρος των ατομικών αγωγών

Στο επίκεντρο του 9ου επιστημονικού συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων που διεξάγεται στα Χανιά, βρέθηκε ο συντονισμένος αγώνας και οι διαστάσεις του, ενάντια στη Ρήτρα Αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος που καίει τα ελληνικά νοικοκυριά. Ήδη η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε να στραφεί κατά της ρήτρας ενώ καθοριστική χαρακτηρίζεται η εκδίκαση της συλλογικής αγωγής της Ένωσης Καταναλωτών - Ποιότητα Ζωής στα μέσα Μαΐου.

Στο φλέγον θέμα αναφέρθηκε από τα Χανιά και η γενική γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος κ. Σούλα Βακουφτσή.

Την ώρα που χιλιάδες καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτα ποσά στην ενέργεια, με κίνδυνο διακοπής της παροχής τους, η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής. Μάλιστα οι δικηγόροι αποφάσισαν να παρέμβουν νομικά και να προχωρήσουν το επόμενο διάστημα στην κατάθεση προσφυγών αλλά και εξώδικων διαμαρτυριών.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Φινοκαλιώτης, ο οποίος προήδρευσε της ολομέλειας, μιλώντας σήμερα στο περιθώριο του 9ου Επιστημονικού συνεδρίου δημοσιολόγων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με τη διαφάνεια των όρων, τη δυνατότητα της αναπροσαρμογής της τιμής, υπάρχουν ζητήματα που ανάγονται στην προστασία του καταναλωτή σε σχέση με συμβάσεις τις οποίες δεν μπορούσε να προβλέψει τους όρους και πως θα εξελισσόταν αυτό, ενώ τέθηκαν και παράλληλα ζητήματα ανταγωνισμού σε σχέση με τον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή αυτή μέσα στο εσωτερικό της χώρας».

Ήδη οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας συμφώνησαν στην προετοιμασία πρότυπων αγωγής για καταναλωτές που προτίθενται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη ωστόσο κύριο αίτημα τους είναι να υπάρξει πολιτική λύση.

Τον νομικό κόσμο της χώρας ωστόσο, φαίνεται να προβληματίζει και το γεγονός ότι ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος μιας δικαστικής διαδικασίας με αμφίβολη εξέλιξη την ώρα που θα εκκρεμούν υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος. «Δεν είναι εύκολο κι όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει κι ο προβληματισμός και μέχρι τότε τι κάνω; Ακόμα κι αν κερδίσει το δικαστήριο ο καταναλωτής, κινδυνεύει να του κόψουν το ρεύμα που αυτή τη στιγμή δε μπορεί να πληρώσει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν οι Ενώσεις Καταναλωτών προκειμένου σύμφωνα με τους νομικούς να υπάρξουν μαζικές αγωγές και όχι μεμονωμένες. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κ. Χρήστος Πραματευτάκης εξήγησε ότι υπάρχει μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση λόγω των παράβολών, των διπλοτύπων και των εξόδων επιδόσεων. Οι δικηγόροι πάντως συνιστούν στους πολίτες που πλήττονται από δυσβάσταχτους λογαριασμούς να προχωρούν αρχικά σε ατομική αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και στην περίπτωση που η πρώτη απόφαση είναι ευνοϊκή να ασκήσει και τακτική αγωγή.

Η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τρίτεκνων Ελλάδος κ. Σούλα Βακουφτσή, υπογράμμισε το πλήγμα που δέχονται οι πολυμελείς οικογένειες. «Φανταστείτε για τις πολυμελείς οικογένειες που είτε έχουν μωρά ,είτε έχουν μεγάλα παιδιά με έξοδα φροντιστηρίων ή σπουδών, πόσο δύσκολο είναι να ανταποκριθούν σε αυτά τα υπέρογκα ποσά ηλεκτρικού ρεύματος εξ αιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η κυβέρνηση θα έπρεπε όχι να δίνει 50 ευρώ σε κάθε οικογένεια, αλλά να βάλει τη ρήτρα στις εταιρίες. Να το δουν θετικά γιατί σε λίγο καιρό όχι μόνο οι πολυμελείς οικογένειες αλλά και αυτές που έχουν ένα παιδί, θα πεινάσουν», σημείωσε.

Το θέμα απασχόλησε την πρώτη μέρα των εργασιών του 9ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων που διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων με γενικό τίτλο «Τα εύθραυστα Θεμελιώδη Δικαιώματα και το Δημόσιο Δίκαιο στον αστερισμό των κρίσεων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων, επίκουρο καθηγητή δημοσίου δικαίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βασίλη Τζέμο, «το συνέδριο  ακουμπάει όλα τα θέματα και τα διεθνή και τα εσωτερικά. Τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι σε δυσκολία, υπάρχουν ενεργειακή κρίση, πόλεμος, πανδημία και ο στόχος είναι πάντα να προστατεύουμε τα δικαιώματα αλλά με ρεαλισμό και αποτελεσματικότητα».

Στο ετήσιο συνέδριο των δημοσιολόγων που συνεχίζεται και σήμερα με την παρουσία του υφυπουργού δικαιοσύνης κ. Γιώργου Κώτσηρα, συμμετέχουν ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Εισαγγελείς, Δικηγόροι και Καθηγητές Συνταγματικού και Δημοσίου Δικαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News