Σπάνιο φαινόμενο στα Χανιά - «Ομίχλη μεταφοράς» έκανε την εμφάνισή της (εικόνες)

Χανιά
Σπάνιο φαινόμενο στα Χανιά - «Ομίχλη μεταφοράς» έκανε την εμφάνισή της (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στα Χανιά το πρωί της Τετάρτης, 27 Απριλίου - Στην αρχή οι κάτοικοι νόμιζαν πως επρόκειτο για επανεμφάνιση της Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα

Το φαινόμενο της ομίχλης μεταφοράς έκανε το πρωί της Τετάρτης, 27 Απριλίου την εμφάνιση του στην πόλη των Χανίων και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές του βόρειου άξονα μέχρι και την Κίσσαμο.

Κάτοικοι της πόλης θεώρησαν πως επρόκειτο για επανεμφάνιση της Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα, παρότι τα χαρακτηριστικά ήταν διαφορετικά και επιπλέον υποχώρησε μέσα σε λίγα λεπτά. Πολλοί ήταν εκείνοι πάντως που απαθανάτισαν το θολό τοπίο και μοιράστηκαν τις εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η ομίχλη μεταφοράς προκύπτει όταν θερμό τμήμα αέρα που βρίσκεται πάνω από τη θάλασσα, υγροποιηθεί. Πάντως, η έντονη εμφάνιση του φαινομένου δεν σχετίζεται με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες ενώ θεωρείται ως τοπικό και παροδικό που γρήγορα εξασθενεί. Εκτός από τις βόρειες ακτές των Χανίων, το φαινόμενο ήταν χθες το πρωί ορατό και στην Παλαιόχωρα, ωστόσο στα νότια ήταν λιγότερο έντονο.

Φωτογραφίες πηγή: e-kissamos

Στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισημαίνουν ότι η ομίχλη μεταφοράς παρατηρείται κάποιες φορές την άνοιξη σε παραθαλάσσιες περιοχές. Στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας, κατά γενική άποψη όμως είναι σπάνιο. Πιο αναλυτικές αναφορές για την ομίχλη μεταφοράς υποστηρίζουν πως όταν ο θερμός και υγρός αέρας έρχεται σε επαφή με την παγωμένη θάλασσα κοντά στην ακτή, η θερμοκρασία του πέφτει απότομα με αποτέλεσμα να υγροποιηθούν οι υδρατμοί και να σχηματίσουν ομίχλη.

Φωτογραφία από facebook: Σπύρου Αλυγιζάκη

Πού σχηματίζεται η ομίχλη «οριζόντιας μεταφοράς»

Λέγεται δε και «θαλάσσια ομίχλη» ενώ είναι ιδιαίτερα συχνή πλησίον ψυχρών θαλάσσιων ρευμάτων, όπως στο ρεύμα του Λαμπραντόρ ή του Όγια-Σίβο. Επίσης σχηματίζεται κατά μήκος των ακτών, στις οποίες οι επικρατούντες άνεμοι και άλλοι παράγοντες συντελούν στην ανατάραξη της επιφάνειας της θάλασσας έτσι ώστε ψυχρότερο νερό να ανέρχεται στην επιφάνειά της. Τέτοιο γεγονός συμβαίνει για παράδειγμα κατά μήκος των ακτών της νοτιοδυτικής Αφρικής και της Καλιφόρνιας.

Παράγοντες που ευνοούν την ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς είναι η εισβολή υγρού και σχετικά θερμού αέρα από την ξηρά στη ψυχρότερη θαλάσσια περιοχή, η μεταφορά αέριας μάζας από θερμή θαλάσσια επιφάνεια σε άλλη ψυχρότερη, καθώς και η μεταφορά ψυχρής αέριας μάζας σε περιοχή θερμότερης θαλάσσιας επιφάνειας. Στην περίπτωση αυτή ενδεχομένως και να σχηματισθεί ο λεγόμενος θαλάσσιος καπνός.

Η ομίχλη «οριζόντιας μεταφοράς» μπορεί να σχηματισθεί και σε μεγάλης έκτασης αέρια μάζα όταν λόγω κατανομής των βαρομετρικών πιέσεων κινείται από χαμηλότερα  γεωγραφικά πλάτη σε υψηλότερα. Σύμφωνα με τους ειδικούς το 85 έως 90% των ομιχλών που απαντώνται σε ανοικτή θάλασσα είναι τύπου «οριζόντιας μεταφοράς.

Όσο δύσκολα και σπάνια εμφανίζεται το φαινόμενο, τόσο εύκολα διαλύεται και υποχωρεί. Η αύξηση της έντασης του ανέμου πέραν των 15-18 κόμβων και η μεταβολή της διεύθυνσης του ανέμου, αποτελούν παράγοντες που ευνοούν τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας.

Πηγή φωτογραφίες: e-kissamos

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News