Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Η συλλογή Μητσοτάκη και το όραμα που υλοποιήθηκε

Κρήτη
Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων: Η συλλογή Μητσοτάκη και το όραμα που υλοποιήθηκε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέφερε πως ο πατέρας και η μητέρα του πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του ελληνικού λαού

Στα Χανιά, στην Κρήτη, στην Ελλάδα, αποδόθηκε την περασμένη εβδομάδα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, μια «πολιτιστική κιβωτός», η οποία έρχεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στην Κρήτη και νέα αναπτυξιακή διάσταση.

Χωροθετημένο στην περιοχή της Χαλέπας, το νέο Μουσείο άνοιξε ήδη τις πόρτες του για τους επισκέπτες, ενώ μέσα από την εκθεσιακή αφήγηση των συλλογών του παρακολουθεί τη μακρά πορεία στον χρόνο και αναδεικνύει τη συνεχή δραστηριότητα των ανθρώπων στον τόπο αυτό.

Το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης-ΕΣΠΑ 2007-2013. Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκαν με 3,3 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης-ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΑ και της Περιφέρειας Κρήτης. Είναι σχεδιασμένο από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη.

Η συνολική επιφάνεια των χώρων του Μουσείου είναι περίπου 6.000 τ.μ. σε ακίνητο έκτασης περίπου 12 στρ. Η συνολική δαπάνη κατασκευής και ολοκλήρωσης του Μουσείου υπολογίζεται σε περίπου 15.000.000 ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 14.000.000 ευρώ προέρχονται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Οι χώροι των μόνιμων συλλογών και των περιοδικών εκθέσεων καταλαμβάνουν έκταση 2.000 τ.μ.

Συλλογή Μητσοτάκη: Τα 1.062 αντικείμενα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του την προηγούμενη εβδομάδα για το γεγονός ότι στο νέο Μουσείο Χανίων στεγάζεται η συλλογή της οικογένειάς του, σημειώνοντας ότι ο πατέρας και η μητέρα του πίστευαν ότι η συλλογή αυτή πρέπει να αποτελέσει κτήμα του ελληνικού λαού. Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, εμφανώς ικανοποιημένη, τόνισε ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων προσθέτει και δίνει σημαντική υπεραξία στην πόλη, ενώ η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Χανίων, κ. Ελένη Παπαδοπούλου, έκανε λόγο για έναν «μοχλό ανάπτυξης και μια κιβωτό πολιτισμού συγχρόνως».

Το «παρών» έδωσε και ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, ο άνθρωπος που σχεδίασε το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. «Η διαχρονικότητα έχει μεγάλη σημασία. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάναμε θα ζήσει στον χρόνο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Σημασία έχει η διαχρονικότητα. Το αληθινό αντέχει στον χρόνο», είπε προσερχόμενος στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, ο οποίος σχεδίασε το κτήριο με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τον σκοπό του.

Μέρος από την εντυπωσιακή συλλογή Μητσοτάκη είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα το 1992. Η συλλογή περιήλθε στο ελληνικό κράτος τον Απρίλιο του 2000, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε η αποδοχή της δωρεάς από τους κατόχους. Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αντικείμενα που συγκροτούν ολόκληρη τη συλλογή. Πρόκειται για 1.062 αρχαία αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Κρήτη.

Η ανάγκη αναγνωρισιμότητάς του, όντας δημόσιο κτήριο και μάλιστα πολιτιστικό, ήταν μία από τις βασικές παραμέτρους στον σχεδιασμό, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα. Μέσα από τη σύνθεση και τη μορφή των όγκων, καθώς και την υφή και το χρώμα των υλικών επικάλυψης, δημιουργήθηκε ένα κέλυφος διακριτικό, με συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα σύγχρονο κτήριο που εκφράζει την εποχή που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει προηγούμενους πολιτισμούς. Πέρα από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους, το νέο Μουσείο Χανίων διαθέτει συνεδριακό κέντρο, χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και τη φιλοξενία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως επίσης και αναψυκτήριο.

Τα εκθέματα

Συνολικά 3.500 εκθέματα παρουσιάζονται στα 5.500 τετραγωνικά μέτρα του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος είναι διαρθρωμένος σε πέντε θεματικές ενότητες, μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει την πορεία τους στον χρόνο. Διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της περιφερειακής ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Στην πρώτη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου των Χανίων. Στη δεύτερη, ψηφιακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα από την πορεία των ανασκαφών, εισάγουν τον επισκέπτη στο νέο Μουσείο. Οι επόμενες θεματικές ενότητες είναι οι μεγαλύτερες και είναι αφιερωμένες στην προϊστορική και ιστορική περίοδο, όπου παρουσιάζονται οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Χανίων από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα όψιμα ρωμαϊκά. Μάλιστα, η γνωριμία του επισκέπτη με την ιστορία του τόπου ξεκινά από την πρώτη παρουσία ανθρώπων στη Γαύδο της Παλαιολιθικής Εποχής.

Στις κύριες ενότητες αναπτύσσονται επιμέρους θεματικές με ευρήματα από σπήλαια, προανακτορικούς οικισμούς, την Κυδωνία με το “Σφράγισμα του Ηγεμόνα”, τον καθημερινό βίο των Μινωιτών και το Ασκληπιείο της Λισσού. Η πέμπτη ενότητα αφορά σε ιδιωτικές συλλογές στις οποίες κυρίαρχη θέση έχει η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία για πρώτη φορά παρουσιάζεται ολόκληρη. Υπενθυμίζεται πως στο παλιό κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων, στην οδό Χάληδων, εκτίθετο μόνο ένα μικρό μέρος αυτής, λόγω έλλειψης χώρου.

Τι αναφέρει η εμπνεύστρια της ιδέας για την ίδρυση του μουσείου, Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη

Η αρχαιολόγος Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, επίτιμη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και εμπνεύστρια της ιδέας για την ίδρυση του συγκεκριμένου μουσείου στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας σημειώνει χαρακτηριστικά σε δήλωσή της: «Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι ένα σύγχρονο μουσείο, φιλικό στον επισκέπτη και με έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Είναι ένα μουσείο αντάξιο της πόλης και της περιφερειακής ενότητας Χανίων, καθώς στον χώρο της έκθεσης ξεδιπλώνεται εντυπωσιακά η πλούσια αρχαιολογία και αρχαία ιστορία του τόπου μας με πολύ σημαντικά και μοναδικά εκθέματα, ορισμένα από τα οποία προήλθαν από ανασκαφές των τελευταίων δεκαετιών, τα οποία τοποθετούν τα Χανιά στα κορυφαία κέντρα της αρχαίας Κρήτης. Είναι ένα μεγαλειώδες έργο για την πόλη και της προσφέρει νέα δυναμική. Είναι ένα μουσείο που μας κάνει υπερήφανους.

Ως εμπνεύστρια της ιδέας για την ίδρυση του συγκεκριμένου μουσείου στο ιστορικό κέντρο της Χαλέπας και μετά από δεκαετίες ενασχόλησης για να ευοδωθεί, θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω δημοσίως αυτή την στιγμή το μεγάλο ευχαριστώ προς όλους, όσοι από την δεκαετία του 1990 βοήθησαν αρχικά για να το εγκαταστήσουμε και σήμερα να το προσφέρουμε κατ’ αρχάς στους συμπολίτες και συντοπίτες μας αλλά και σε όλο τον κόσμο: Στις προϊστάμενες της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Βάννα Νινιού-Κινδελή, κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη και κυρίως στην κ. Ελένη Παπαδοπούλου, η οποία επιφορτίστηκε με ζήλο και αυταπάρνηση το δύσκολο έργο των τελευταίων επτά χρόνων. Σε όλο το επιστημονικό, τεχνικό, φυλακτικό και διοικητικό προσωπικό τόσο της πρώην ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων όσο και της νυν Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων. Στον αρχιτέκτονα κ. Θεοφάνη Μπομπότη, ο οποίος σχεδίασε το κτήριο. Στην αρχιτέκτονα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κ. Μπέσυ Δρούγκα, η οποία σχεδίασε την έκθεση, καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς συνεργάτες.

Θεωρώ υποχρέωσή μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τις Ηγεσίες και τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Χανίων και τις άλλες τοπικές αρχές, τους κατά καιρούς δωρητές αρχαιοτήτων αλλά και προς όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι υπομονετικά μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με τον καλό τους λόγο ή και τον γόνιμο αντίλογο.

Βαθιά συγκινημένη με την ολοκλήρωση ενός οράματος ζωής, για το οποίο είχα την τύχη να εργαστώ από την αρχή μέχρι το τέλος, καλώ όλους, πρωτίστως τους συντοπίτες μας και ειδικά τη νεολαία, να επισκεφτούν το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, σίγουρη ότι θα το αγκαλιάσουν και θα το αγαπήσουν, αναγνωρίζοντας συνάμα την βαρύνουσα σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάγκη της συνεχούς προστασίας της.

Η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας ανήκει σε όλους και σε όλες, και πρώτα και κύρια στους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες. Ως κοινωνικό αγαθό και κοινή περιουσία, η πλούσια αρχαιολογική κληρονομιά που στεγάζεται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων πρέπει να παραμείνει μακριά από ιδιοκτησιακές λογικές και πέρα από οποιαδήποτε προσπάθεια κομματικής εκμετάλλευσης. Αναμένουμε από την πολιτεία να ορίσει τα επίσημα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, με καλεσμένους όλους τους πολίτες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News