Χανιά: Ξεσηκωμός καταστηματαρχών «Κουμ Καπί» για εκτόξευση των τελών

Χανιά
Χανιά: Ξεσηκωμός καταστηματαρχών «Κουμ Καπί» για εκτόξευση των τελών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της περιοχής που συγκεντρώθηκαν, σήμερα Τετάρτη 30 Μαρτίου, στη δυτική παραλία του Κουμ Καπί, με σκοπό να ζητήσουν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων να αναθεωρήσει την απόφασή του

 

  • Τριπλασιασμός των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων
  • «Καμία ανταπόδοση που να δικαιολογεί την αύξηση των τελών»
  • Παραμελημένο και αφημένο στην τύχη του το «Κουμ Καπί»

Την έντονη αντίδραση των καστηματαρχών εστίασης του Κουμ Καπί στα Χανιά, προκαλεί η απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να τριπλασιάσει τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.

Εν αναμονή της υλοποίησης του έργου ανάπλασης της περιοχής, ο δήμος δεν έχει προχωρήσει στην παραμικρή παρέμβαση, με τους καταστηματάρχες να τονίζουν ότι δεν υπάρχει ανταπόδοση που να δικαιολογεί αύξηση από 20 σε 60 ευρώ ανά τετραγωνικό. Κάνουν λόγο για έναν αγώνα επιβίωσης από την πλευρά τους, σε μια παραλιακή ζώνη που έχει να αντιμετωπίσει την διάβρωση της ακτής, τη δυσοσμία, την έλλειψη συντήρησης και την εγκατάλειψη.

Εκπρόσωποι των επιχειρηματιών της περιοχής που συγκεντρώθηκαν, την Τετάρτη 30 Μαρτίου, στη δυτική παραλία του Κουμ Καπί, ζητούν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων να αναθεωρήσει την απόφαση του.

Όπως εξήγησαν, μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία τα τέλη παρέμειναν μειωμένα λόγω ακριβώς των συσσωρευμένων προβλημάτων στο παραλιακό μέτωπο του Κουμ Καπί, η διοίκηση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου έκρινε ότι πρέπει να αυξήσει τα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από 20 σε 60 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα καφέ της περιοχής καταλαμβάνουν κατά μέσο όρο εκατό τετραγωνικά μέτρα κοινόχρηστου χώρου, η ετήσια επιβάρυνση είναι τεράστια.

Ο κ. Μιχάλης Βαλάρης που διατηρεί επιχείρηση εστίασης, υπενθύμισε ότι επί ηγεσίας Τάσου Βάμβουκα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τα τέλη ήταν στα τριάντα πέντε ευρώ. Όταν ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος, Μανόλης Κοτσιφάκης, αποφάσισε μείωση των τελών στα είκοσι ευρώ, με το σκεπτικό ότι η περιοχή είναι παραμελημένη και αντιμετωπίζει δεκάδες προβλήματα σχετικά με τις υποδομές.

Ο ίδιος, τον περασμένο Οκτώβριο υπέγραψε την απόφαση για αύξηση, η οποία κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στους επιχειρηματίες προκαλώντας την αγανάκτηση και την απορία τους.

«Θεωρούμε υπερβολή και το θεωρούμε παράλογο οι καταστηματάρχες να επωμιστούμε το βάρος μιας ανάπλασης, που δεν γνωρίζουμε αν θα γίνει σε τρία ή σε πέντε χρόνια. Εμείς, σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε. Είμαστε ενοικιαστές και όχι ιδιοκτήτες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλάρης.

«Η αλήθεια είναι πως αν κάποιος μπει στη μηχανή αναζήτησης και πληκτρολογήσει «Κουμ Καπί», θα διαβάσει μόνο αρνητικές ειδήσεις και σχόλια που αφορούν στη διάβρωση, στην υποχώρηση του εδάφους, σε υποσκαφές. Τίποτα θετικό δεν έχει αναρτηθεί εδώ και χρόνια, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει» τόνισε χαρακτηριστικά ο Γεράσιμος Χατζηγεωργίου, επιχειρηματίας στην περιοχή.

Ο ίδιος διερωτάται «πως γίνεται τρία χρόνια μετά τη μείωση των τελών, χωρίς να έχει γίνει κανένα ουσιαστικό έργο, αυτή η τιμή να γίνεται ξαφνικά 60 ευρώ, υψηλότερη, δηλαδή, από αυτήν, που ήταν πριν αναλάβει αυτή η δημοτική αρχή. Αυτό είναι παράνοια», είπε.

Αντιμέτωποι με τις συνέπειες της διάβρωσης της ακτής

Νέοι επιχειρηματίες της εστίασης που επένδυσαν σε μια κατά τα άλλα όμορφη πλευρά της πόλης των Χανίων δίπλα στη θάλασσα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της διάβρωσης της ακτής και επιπλέον με μια εικόνα παρακμής και εγκατάλειψης, που δεν συνάδει με τη φυσιογνωμία του Κουμ Καπί.

Με ένα φθαρμένο οδόστρωμα σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου, πεζοδρόμια με εμφανείς προσωρινές παρεμβάσεις εξ αιτίας των καθιζήσεων, που προκαλεί η διάβρωση, κιγκλιδώματα κακοσυντηρημένα, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων του Κουμ Καπί, ήλπιζαν τουλάχιστον, πως μέχρι να αρχίσει το περίφημο έργο της ανάπλασης, τα τέλη κοινόχρηστων χώρων θα παραμείνουν σταθερά χαμηλά.

Στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Μανώλης Κοτσιφάκης, έχουν κάνει σαφές, ότι τεχνικές παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν μετά την ανακάλυψη νέων σπηλαιώσεων, θα θωρακίσουν το παραλιακό μέτωπο.

«Είμαι αισιόδοξος ότι στο πλαίσιο της ανάπλασης του Κουμ Καπί που προωθείται με γοργούς ρυθμούς και της υλοποίησης της αρχιτεκτονικής μελέτης Τσακαλάκη, θα έχουμε όχι μόνο ένα καλό αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα για την περιοχή, αλλά κυρίως θα εξασφαλίσουμε την προστασία όλης αυτής της αναπτυσσόμενης ζώνης», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Σημειώνεται, ότι τρεις υποστηρικτικές μελέτες για να κλείσει η οριστική μελέτη του έργου προστασίας του παραλιακού μετώπου του Κουμ Καπί από τη διάβρωση, εκπόνησε το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Πρόκειται για τη γεωτεχνική, που αφορά στην ανάλυση της στρωματογραφίας της περιοχής, την Ακτομηχανική και τη Λιμενική, που θα διερευνήσουν τις φυσικές διεργασίες, ώστε να προκύψει η αναγκαιότητα κατασκευής τεχνικών έργων προστασίας και τέλος τη στατική, η οποία αφορά στη διερεύνηση των προτεινόμενων από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό έργων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News