Χανιά - Δίκη τροχαίου Στέλλας - Γιάννη: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο οδηγός του ΙΧ

Χανιά
Χανιά - Δίκη τροχαίου Στέλλας - Γιάννη: Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο οδηγός του ΙΧ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια ο οδηγός του ΙΧ - Η ποινή που του επιβλήθηκε - Σοκαριστικές οι μαρτυρίες για το απίστευτο θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα

Ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια επιβάλλοντας του ποινή φυλάκισης έξι ετών και εννέα μηνών με αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, έκρινε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, 30 Μαρτίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, τον οδηγό του ΙΧ που στις 17 Αυγούστου του 2017 στα Κουνουπιδιανά Ακρωτηρίου παρέσυρε και σκότωσε την 20χρονη Στέλλα και τον 19χρονο Γιάννη. Επιπλέον του αφαίρεσε το δικαίωμα να οδηγεί.

Για μια απόφαση που ικανοποιεί τους δικηγόρους όχι όμως και τις οικογένειες των δύο νέων, έκανε λόγο η μητέρα της 20χρονης Στέλλας κ. Βαρβάρα Γιοράντα τονίζοντας πως η απόφαση την αφήνει παγερά αδιάφορη.

«Εγώ επιμένω ότι αυτό που θα δικαιώσει τα παιδιά, είναι τον δικαιώσουν τα ίδια τα Χανιά, γιατί απ’ όλους άκουσα ότι σ αυτό το δρόμο αναπτύσσονται απίστευτες ταχύτητες» σημείωσε η κ. Γιοράντα επαναφέροντας το θέμα της κατασκευής κυκλικού κόμβου στο σημείο του τραγικού δυστυχήματος. «Να πάψουν να κλαίνε όταν χάνονται παιδιά και μετά να τα ξεχνάνε. Ήρθε επιτέλους η στιγμή να προχωρήσει επιτέλους αυτό το έργο και να ονομαστεί αυτός ο κυκλικός κόμβος, «ο κόμβος της Στέλλας και του Γιάννη». Είναι υποχρεωμένοι πια να προχωρήσουν αυτό το έργο. Έχουν καταντήσει γελοίοι όλοι οι πολιτικοί της Κρήτης» σχολίασε καυστικά η μητέρα της άτυχης Στέλλας.

Σε διαφορετικό ύφος η συνήγορος της οικογένειας κ. Ελισλαβετ Καλπίδου σημείωσε ότι «η συνολική αυτή ποινή είναι ένα μάθημα, ένα χαστούκι σε αυτούς που ελαφρά τη καρδία θα παίρνουν το αμάξι και δεν θα προσέχουν  ούτε τους υπόλοιπους οδηγούς, ούτε τους πεζούς δεξιά και αριστερά».

Ζήτησαν δικαίωση

Σε μια ακροαματική διαδικασία που άρχισε μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια από το δυστύχημα που συγκλόνισε το πανελλήνιο, οι χαροκαμένες μανάδες ζήτησαν δικαίωση για τον άδικο θάνατο των παιδιών τους. Στις συγκλονιστικές καταθέσεις τους ενώπιον του δικαστηρίου τόνισαν την ανάγκη έκδοσης μιας απόφασης που να αποτρέψει στο μέλλον ανάλογες εγκληματικές οδηγικές συμπεριφορές.

Από την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης οι συνήγοροι των οικογενειών των δύο παιδιών υπέβαλαν αίτημα για αλλαγή της κατηγορίας από ανθρωποκτονία από αμέλεια σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, σημειώνοντας ότι «παρότι ο κατηγορούμενος γνώριζε την επικινδυνότητα, οδηγούσε με εγκληματική ταχύτητα».

Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορουμένου αμφισβήτησε την πραγματογνωμοσύνη λέγοντας ότι «στερείται οποιασδήποτε αξιοπιστίας και ότι δεν γίνεται επιστημονική αναφορά στη μέτρηση της ταχύτητας». Πρόσθεσε δε ότι ο κατηγορούμενος αποδέχεται την ενοχή του για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ζητάει συγνώμη.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Η μητέρα της 20χρονης Στέλλας περιέγραψε πως από τη μια στιγμή στην άλλη έχασε τη γη κάτω από τα πόδια της. Στις 16 Αυγούστου 2017 μίλησε με την κόρη της στο τηλέφωνο. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που άκουσε την φωνή της. «Ήξερα ότι την άλλη μέρα το πρωί ο Γιάννης θα έφευγε με το καράβι για Αθήνα με το πλοίο. Είχαν κανονίσει ταξί για να τον πάει στη Σούδα. Επειδή είχε τον σκύλο μαζί του και ήξερε ότι δε θα μπορεί να πάει να πάρει κάτι να φάει, θα πήγαιναν στο μίνι μάρκετ της περιοχής. Την άλλη μέρα το πρωί την έπαιρνα τηλέφωνο για να δω ότι όλα πήγαν καλά. Δεν απαντούσε. Αυτό δεν το έκανε ποτέ γιατί ήξερε ότι ανησυχούσα. Μετά από περίπου μια ώρα, είδα το κινητό της να με καλεί και να μου μιλάει μια αντρική φωνή. Κατέρρευσα. Ύστερα ήρθαμε στα Χανιά, στο νεκροτομείο» είπε, με τρεμάμενη φωνή.

Το τραγικό δυστύχημα συνέβη νωρίς το πρωί της 17ης Αυγούστου 2017. Οι δύο φίλοι περπατούσαν στην άκρη του δρόμου, έχοντας μαζί τους και το σκυλί του 19χρονου Γιάννη όταν χτυπήθηκαν και παρασύρθηκαν από διερχόμενο ΙΧ.  Εμφανώς καταβεβλημένη από την ασθένεια και από την απώλεια του παιδιού της, η μητέρα της 20χρονης φοιτήτριας του Πολυτεχνείου σημείωσε ακόμη πως «η αγωνία μας ήταν αν πρόλαβαν να πουν μαμά. Μας είπαν ότι ήταν ακαριαίος ο θάνατος. Όλοι μας είπαν ότι ο κατηγορούμενος έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα . Η ζωή μας καταστράφηκε. Μας ακρωτηρίασε. Η τελευταία αναβολή ήταν επειδή εγώ έκανα χημειοθεραπείες. Ήθελα να πεθάνω. Προσπάθησα για χάρη του άλλου μου παιδιού». 

Η μητέρα του 19χρονου Γιάννη στην κατάθεση της υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος είχε ξενυχτήσει, είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και είχε αναπτύξει υπερβολική ταχύτητα σε ένα σημείο όπου το όριο είναι στα 40 χιλιόμετρα. «Έτρεχε,  βγήκε στο σημείο των πεζών και εκσφενδόνισε τον Γιάννη στα 75 μέτρα ενώ τη Στέλλα την είχε πάνω στο καπό για 100 μέτρα. Ακινητοποιήθηκε αφού παρέσυρε και μια μηχανή. Αυτό δεν είναι αμέλεια. Είναι εγκληματική οδηγική συμπεριφορά. Αν δεν υπάρχει μια αυστηρή ποινή καταλαβαίνουν και άλλοι, πως ότι κι αν συμβεί θα είναι έξω. Η μητέρα του τον έχει, τον αγκαλιάζει, τον φιλάει. Έναν άνθρωπο που σκότωσε τα παιδιά μας».  Η ίδια τόνισε πως τόσα χρόνια οι δύο οικογένειες αλλά και όλη η Ελλάδα περιμένουν δικαιοσύνη. «Ο Γιάννης έχει δύο αδέλφια. Το να σκοτώνεται ένας νέος άνθρωπος, σημαίνει πως ακρωτηριάζεται η ψυχή όλων. Θέλω να ξαναδώ το χαμόγελο που έχει σβήσει στα πρόσωπα των άλλων μου παιδιών» κατέληξε. 

Αυτόπτες μάρτυρες υποστήριξαν πως ο οδηγός του ΙΧ χτύπησε τους δύο νέους , ο 19χρονος εκσφενδονίστηκε στα 70 μέτρα μακριά μαζί με το σκυλί και η 20χρονη έμεινε για τουλάχιστον 100 μέτρα πάνω στο παρμπρίζ μέχρι που το ΙΧ χτύπησε μια σταθμευμένη μοτοσικλέτα και ακινητοποιήθηκε. Πλανόδιος πωλητής κηπευτικών που βρισκόταν το μοιραίο εκείνο πρωινό στο σημείο είπε: «Σταμάτησα και είδα το Γιάννη και το σκυλί που ξεψύχησε στα χέρια μου. Έψαχνα το κορίτσι. Είδα το πορτοφόλι και το κινητό της. Παρακάτω που ήταν το αυτοκίνητο το βρήκα. Ο οδηγός βγήκε σαστισμένος και ταραγμένος από το αυτοκίνητο, έκλαιγε και χτυπιόταν». 

Αφορμή για έργα οδικής ασφάλειας ο θάνατος των δύο νέων

Το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή της 20χρονης Στέλλας και του 19χρονου Γιάννη έγινε αφορμή για την εκπόνηση μελέτης οδικής ασφάλειας για την περιοχή και για παρεμβάσεις που βελτιώνουν σημαντικά το επίπεδο ασφάλειας στο δρόμο καρμανιόλα. Στο ύψος του Πολυτεχνείου Κρήτης τοποθετήθηκαν φωτεινοί σηματοδότες και κατασκευάστηκε πεζοδρόμιο από το δήμο Χανίων ενώ το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει εγκρίνει πίστωση για τη  κατασκευή κυκλικών κόμβων που θα επιτρέψουν την ανάσχεση της ταχύτητας των οχημάτων.

Η μελέτη που εκπονήθηκε προβλέπει την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου στην περιοχή που βρίσκεται η είσοδος του Πολυτεχνείου και άλλες δύο παρεμβάσεις ανατολικά και δυτικά του κόμβου.

Σημειώνεται ότι στις προσπάθειες αναβάθμισης του οδικού δικτύου στην περιοχή και βελτίωσης της οδικής ασφάλειας πρωτοστάτησε η μητέρα της Στέλλας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News