Χανιά: Αναβλήθηκε η δίκη για την κακοποίηση 19χρονου ΑμΕΑ

Χανιά
Χανιά: Αναβλήθηκε η δίκη για την κακοποίηση 19χρονου ΑμΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρισκόταν ο πατέρας του θύματος, για έκθεση του παιδιού του σε κίνδυνο και ένας 66χρονος, ενώ για την υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη, έχουν επίσης προφυλακιστεί δύο ιερείς

Σε δικαστήριο κακουργημάτων παραπέμφθηκε για να δικαστεί η υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης 19χρονου με νοητική υστέρηση από χωριό του δήμου Πλατανιά, που επρόκειτο σήμερα Τρίτη, 22 Μαρτίου, να εκδικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρισκόταν ο πατέρας του θύματος, για έκθεση του παιδιού του σε κίνδυνο και ένας 66χρονος, ενώ για την υπόθεση που είχε σοκάρει την κοινή γνώμη, έχουν επίσης προφυλακιστεί δύο ιερείς. Ο πατέρας του 19χρονου πάντως με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, έχει αφεθεί ελεύθερος από τον περασμένο Ιανουάριο.

Διαβάστε επίσης ⇒

Χανιά: Στην Ανακρίτρια ο πατέρας που κατηγορείται για κακοποίηση 19χρονου ΑμΕΑ

Το δικαστήριο αποφάσισε αναβολή επ’ αόριστο μέχρι να εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση επί των κακουργηματικών κατηγοριών. Για τους δύο πρώτους κατηγορουμένους, τον 66χρονο και τον πατέρα του 19χρονου, οι δικογραφίες έχουν συνενωθεί και μέσα στο 2022 αναμένεται να οριστεί κοινή δίκη. Στο μεταξύ σήμερα αναμένεται να οριστεί από τις δικαστικές αρχές δικαστικός συμπαραστάτης του θύματος το οποίο φιλοξενείται σε προνοιακή δομή της πόλης.

Προσωρινά κρατούμενοι οι δύο ιερείς

Προσωρινά κρατούμενοι είναι οι δύο ιερείς που με απόφαση του Μητροπολίτη Κισσάμου και Σελίνου κ.κ. Αμφιλόχιου, έχουν τεθεί σε καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης ιεροπραξιών. Σύμφωνα με τις αναφορές του 19χρονου, οι ιερείς τον κακοποιούσαν σεξουαλικά, σε σπίτι στην περιοχή του Ταυρωνίτη μαζί με πολλά ακόμη άτομα.

Στην μαραθώνια απολογία τους στις ανακριτικές αρχές των Χανίων τον περασμένο Δεκέμβριο αρνήθηκαν κάθε κατηγορία και μάλιστα κατέθεσαν μήνυση σε βάρος του 19χρονου, ενώ κατονόμασαν άλλα πρόσωπα ως υπεύθυνα για την κακοποίηση και το βιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού, προτού ο 19χρονος κληθεί για συμπληρωματική κατάθεση στην εισαγγελία, εργαζόμενες της Ομάδας Κοινωνικής Προστασίας του δήμου Πλατανιά, επικαλούμενες τις ανατριχιαστικές περιγραφές του θύματος, είχαν μεταξύ άλλων καταθέσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για ένα από τα άτομα που φέρονται ως εμπλεκόμενα: «Συχνά τον επιβίβαζε στο αυτοκίνητό του από το σπίτι του και τον πήγαινε σε σπίτι σε άλλο χωριό. Εκεί τον περίμεναν ένας ιερέας μαζί με άτομο ΑΜΕΑ, ενώ ερχόταν και ένας ακόμη ιερέας. Κατά το 19χρονο, τα τέσσερα αυτά πρόσωπα φέρονται να τον κακοποιούσαν σεξουαλικά». Σύμφωνα τον ίδιο, τα ίδια πρόσωπα τον απειλούσαν προκειμένου να μην αποκαλύψει όλα όσα συνέβαιναν. Του έλεγαν ότι «θα τον σταυρώσουν σαν τον Χριστό και θα τον κάψουν σαν τον Ιούδα».

Η αποκάλυψη που σόκαρε και η εμπλοκή των ιερέων

Η υπόθεση κακοποίησης του 19χρονου ήρθε στο φως τον περασμένο Ιούλιο μετά από κοινωνική διερεύνηση των ανθρώπων του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι του δήμου Πλατανιά. Στην εισαγγελία Χανίων διαβιβάστηκε δικογραφία που σχημάτισε το Αστυνομικό Τμήμα Πλατανιά σε βάρος ενός ατόμου , για σεξουαλική κακοποίηση του νεαρού με ελαφρά νοητική υστέρηση. Η καταγγελία αρχικά, αναφερόταν σε περίοδο που το θύμα ήταν ανήλικο.

Στις 27 Ιουλίου 2021 συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ο πατέρας του 19χρονου για κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση και ενδοοικογενειακή βία καθώς και ο 66χρονος φίλος του, που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση του νεαρού στην ηλικία των 14 ετών.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ο 19χρονος εκμυστηρεύθηκε σε εργαζόμενες της Ομάδας Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Πλατανιά ότι είχε πέσει κατ’ επανάληψη θύμα βιασμού και από δύο ιερείς.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι κατηγορούμενοι ιερείς μαζί με ένα ακόμη άτομο που είχε κατονομάσει ο 19χρονος, πέρασαν το κατώφλι της ανακρίτριας για να απολογηθούν ,με τον τρίτο ωστόσο να αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους  και καταβολή χρηματικής εγγύησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News