Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Δυσμενείς αλλαγές στον κανονισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Κρήτη
Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Δυσμενείς αλλαγές στον κανονισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μοριοδοτείται, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων σε κάποιο χωριό του Δήμου μας, που παίρνει τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, επειδή συμπληρώνει εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ. Είναι σωστό αυτό;» σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά»

Η τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Πλατανιά δεν διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά λειτουργεί με ακριβώς αντίθετο τρόπο, σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, εξαιτίας των αλλαγών επί του δυσμενέστερου και της αποτρεπτικής δαιδαλώδους γραφειοκρατίας επισήμανε η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά», καταψηφίζοντας τη σχετική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» τόνισαν ότι ζητούμενο αυτή την περίοδο, κύρια χαρακτηριστικά της οποίας είναι η δραματική αύξηση του ενεργειακού κόστους και για τις λαϊκές οικογένειες, πολλές από τις οποίες αδυνατούν να έχουν στοιχειώδη θέρμανση, και οι διαρκείς αλλαγές προς τα πάνω σε τιμές βασικές αγαθών, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι η μείωση, επί της ουσίας, των εν δυνάμει δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ούτε οι αλλαγές προς το χειρότερο αναφορικά με τη μοριοδότησή τους.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» ανέδειξε το γεγονός ότι με τις αλλαγές στον Κανονισμό του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τις οποίες υπερψήφισαν οι παρατάξεις του Δημάρχου και της μείζονος αντιπολίτευσης, μειώνεται η μοριοδότηση για όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ ορίζεται ανώτατο όριο μοριοδότησης το ποσό των 6.000 ευρώ ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, αν και μέχρι χθες το ποσό αυτό ανερχόταν σε 15.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με τον ισχύοντα μέχρι χθες Κανονισμό τα δεδομένα αναφορικά με τη μοριοδότηση και τη δυνατότητα ενίσχυσης από το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πλατανιά είχαν ως εξής:

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

  • 0 έως 3.000 ευρώ: 400 μόρια
  • 001 έως 4.500 ευρώ: 300 μόρια
  • 501 έως 6.000 ευρώ: 200 μόρια
  • 001 έως 8.000 ευρώ: 150 μόρια
  • 001 έως 10.000 ευρώ: 100 μόρια
  • 001 έως 12.000 ευρώ: 50 μόρια
  • 001 έως 15.000 ευρώ: 10 μόρια

Με τις αλλαγές στον Κανονισμό τα δεδομένα όσον αφορά τη μοριοδότηση και τους δικαιούχους διαμορφώνονται ως εξής:

Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα:

  • 1 έως 1.000 ευρώ: 400 μόρια
  • 001 έως 2.000 ευρώ: 300 μόρια
  • 001 έως 3.000 ευρώ: 200 μόρια
  • 001 έως 4.000 ευρώ: 150 μόρια
  • 001 έως 5.000 ευρώ: 100 μόρια
  • 001 έως 6.000 ευρώ: 50 μόρια

«Δεν μοριοδοτείται, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων σε κάποιο χωριό του Δήμου μας, που παίρνει τη βασική σύνταξη του ΟΓΑ, επειδή συμπληρώνει εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ. Είναι σωστό αυτό;», σημείωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» ζητά τη διεύρυνση των δικαιούχων, διαδικασία στην οποία μπορούν να συμβάλουν σημαντικά τα Τοπικά Συμβούλια με την ενεργοποίησή τους, καθώς και την αυτομάτη ένταξη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο όλων των δημοτών που έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω. Ζητά επίσης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, οι οποίοι ανέρχονται σήμερα σε 240 άτομα, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες ζητούμενο δεν είναι η φιλανθρωπία, αλλά η αλληλεγγύη, καθώς και η ανάδειξη των θεμάτων και των προβλημάτων που οδηγούν στη φτωχοποίηση πολλών ανθρώπων, οι οποίοι ζουν και εργάζονται και στον Δήμο Πλατανιά.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά» Δημήτρης Ανθούσης αναφέρθηκε ακόμα στην κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης με την οποία γνωμοδότησε θετικά για την εγκατάσταση και άλλων ανεμογεννητριών στην περιοχή Αποπηγάδι, παρά τις αρνητικές θέσεις - εισηγήσεις των Δήμων Πλατανιά και Καντάνου - Σελίνου και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων των χωριών της περιοχής. «Η Επιτροπή Περιβάλλοντος μας αγνόησε και προχώρησε λαμβάνοντας μία απόφαση η οποία εξυπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα», τόνισε ο κ. Ανθούσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News