Χανιά: Για 14η μέρα παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

Κρήτη
Χανιά: Για 14η μέρα παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχουν κάνει σαφή την πρόθεσή τους να μην υπαναχωρήσουν αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει έστω ένα μέρος των αιτημάτων τους

Στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών παραμένουν για 14η μέρα οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, συντασσόμενοι με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Το μεσημέρι της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου, ενώ αντίστοιχη απόφαση έχουν πάρει και για την ερχόμενη Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να καταστήσουν σαφή την πρόθεσή τους να μην υπαναχωρήσουν αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει έστω ένα μέρος των αιτημάτων τους.

Ο κ. Σοφοκλής Τσουρουνάκης, μέλος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, εκτίμησε ότι η πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων αναμένεται να κριθεί μέσα στην εβδομάδα και εξαρτάται από το αποτέλεσμα μιας πιθανής συνάντησης αντιπροσωπίας των αγροτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Λέμε αγωνιστικό “όχι” στη συνέχεια της κοροϊδίας και των ψεύτικων υποσχέσεων που εισπράξαμε από τις συναντήσεις με τους υπουργούς και την Περιφέρεια», είπε ο κ. Τσουρουνάκης, απευθύνοντας κάλεσμα στους Αγροτικούς Συλλόγους αλλά και στον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων να ενισχύσουν το μπλόκο, καθώς τα προβλήματα, όπως τόνισε, είναι κοινά.

Εκτός από τα κύρια αιτήματα που θέτουν πανελλαδικά οι αγρότες για μέτρα ελάφρυνσής τους από το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κατακόρυφη άνοδο της τιμής της ενέργειας, σε τοπικό επίπεδο ζητούν οριστική διευθέτηση των ζητημάτων που ανακύπτουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Ο Γιώργος Αλεξανδράκης, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας, υπογράμμισε ότι, για τον κτηνοτροφικό κόσμο, το κόστος των ζωοτροφών αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά, αφού στην πραγματικότητα καθιστά ασύμφορη την κτηνοτροφία. Επιπλέον τόνισε ότι «τα λιπάσματα τα αγοράζουμε σε διπλάσια τιμή, το πετρέλαιο και το ρεύμα έχουν φτάσει στα ύψη και την ίδια στιγμή οι τιμές των προϊόντων που παράγουμε διατηρούνται σταθερές».

Οι αγρότες διεκδικούν τη θέσπιση μέτρων στήριξης του κλάδου για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και αγροεφοδίων, όπως επίσης κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον παραγωγό. Θέτουν επιπλέον θέμα κατάργησης της ΚΥΑ σύμφωνα με την οποία περικόπτονται επιδοτήσεις και ζητούν ενισχύσεις με βάση την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο. Ειδικότερα για τους δασικούς χάρτες, που “καίνε” τον αγροτικό κόσμο των Χανίων, οι συνδικαλιστές διατυπώνουν το αίτημά τους για λήψη όλων των αναγκαίων διοικητικών μέτρων προκειμένου να μην επιβαρυνθούν από διαδικασίες, στις οποίες, όπως λένε, το ίδιο το κράτος τούς ανάγκασε να προχωρήσουν. Ζητούν, τέλος, να δοθεί παράταση στην προθεσμία υποβολής των ενστάσεων. Για δε τις δηλώσεις του Κτηματολογίου, ο αγροτικός κόσμος ζητά κρατική ενίσχυση για την κάλυψη των εξόδων υποβολής τους.

Φορείς και Σύλλογοι: Συμπαράσταση στους αγροτοκτηνοτρόφους

Εκτός από τα Χανιά, μπλόκο πραγματοποίησαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι το πρωί της Κυριακής 20 Φεβρουαρίου, και στο Ηράκλειο, στον κόμβο των Πραιτωρίων. Την ίδια στιγμή, τη στήριξή τους στους αγώνες των αγροτοκτηνοτρόφων εξέφρασαν η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας και με απόφασή τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, Αρχιτεκτονικής, ΗΜΜΥ και Ενιαίου Φ.Σ. Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όπως αναφέρει στα αιτήματά της η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας, «διεκδικούμε α) άμεση ενίσχυση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για την προμήθεια λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και άλλων αναγκαίων αγροεφοδίων, β) άμεση πραγματική μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, γ) κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση, δ) με ευθύνη του κράτους να καλυφθούν τα έξοδα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του Κτηματολογίου για την αγροτική γη, ε) στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, στ) στήριξη των ανέργων, ζ) απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές, τέλη, νερό, ρεύμα, η) απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα/νερό/τηλέφωνο, θ) αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, αγροτικές-κτηνοτροφικές υποδομές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια και χωρίς κανέναν αποκλεισμό, και ι) καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για να εκταμιευτούν τα χρήματα».

Στην απόφασή τους να στηρίξουν τους αγώνες των αγροτών, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, Αρχιτεκτονικής, ΗΜΜΥ και Ενιαίου Φ.Σ. Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφέρουν: «Ο Φοιτητικός Σύλλογός μας στηρίζει τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται από τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους αυτήν την περίοδο σε όλη τη χώρα. Στεκόμαστε δίπλα στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στον νομό Χανίων απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εξανεμίζει το αγροτικό εισόδημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News